EVENIMENT
Salvaţi Copiii: Situaţia copilului în România – marcată de disparităţi severe. Rămânem în topul european al mortalităţii infantile

Reprezentanții Organizației Salvați Copiii afirmă că situația copiilor din România este caracterizată de disparități severe, iar inechitatea este prezentă în viața lor încă de la naștere.
„Inechitatea îşi face simţită prezenţa în viaţa copiilor români încă de la naştere, în condiţiile în care România continuă să deţină o poziţie nedorită în topul ţărilor europene cu cele mai ridicate niveluri ale mortalităţii infantile, cu o rată de 5,2 la mie (în anul 2021), peste media Uniunii Europene de acum 20 de ani”, precizează un comunicat de presa transmis, joi, de Organizaţia Salvaţi Copiii.
Sursa citată menţionează că, în 2021, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) creşteau în risc de sărăcie sau excluziune socială.
„Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în oraşele mari, 30,7% în urbanul mic şi suburbii şi 50,1% în zonele rurale.
Una din 10 familii nu şi-a putut permite să îşi încălzească locuinţa în mod corespunzător în 2021 şi aproape una din cinci nu şi-a putut permite o masă hrănitoare”, se arată în comunicat.
Peste jumătate dintre copiii români (55,1%) îşi doresc să plece din ţară şi să se stabilească peste graniţe, în vreme ce o treime dintre aceştia şi-ar dori să-şi continue studiile în străinătate.
Printre principalele motive care i-ar determina să emigreze se numără oportunităţile legate de educaţie (26,3%) şi nemulţumirea sau neîncrederea faţă de condiţiile de viaţă din România (21,9%), relevă datele unei anchete sociologice derulate de organizaţie.
„Dreptul la educaţie de calitate aparţine fiecărui copil, indiferent de locul şi familia în care se naşte. Acesta reprezintă un principiu ce trebuie aplicat în mod universal.
Cu toate acestea, abandonul şcolar a rămas neschimbat în toată perioada de aplicare a Legii educaţiei naţionale 1/2011, acest fenomen afectând 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar şi gimnazial şi 14.381 din învăţământul liceal (an şcolar 2019/2020).
De asemenea, persistă fenomenul neparticipării şcolare în raport cu populaţia şcolară – 286.150 de copii între 7 şi 17 ani erau în afara şcolii la 1 ianuarie 2021, din totalul de aprox. 2.500.000 de copii de vârstă şcolară.
România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat doar opt clase sau mai puţin, deşi ţinta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârşitul anului 2020”, adaugă sursa citată.
Salvaţi Copiii. Per total 184.000 de copii sunt total lipsiţi de îngrijirea directă a părinţilor
Salvaţi Copiii precizează că în ultimii ani se înregistrează şi la o creştere semnificativă a cazurilor de mortalitate maternă (de la 18 în 2018 şi 20 în 2019, la 32 de cazuri în 2020 şi 51 de cazuri în 2021 ).
De asemenea, 85% dintre mamele şi gravidele minore nu mai merg la şcoală, pentru cele mai multe dintre ele abandonul şcolar având loc anterior sarcinii, iar una din zece mame minore nu a fost niciodată înscrisă la şcoală.
„La nivelul Uniunii Europene, aproape jumătate din naşterile la mame sub 15 ani (45%) se înregistrează în România; 32% dintre mamele minore (anchetă Salvaţi Copiii) au menţionat că şi propriile lor mame aveau sub 18 ani la data primei naşteri”, arată datele prezentate de organizaţie.
Potrivit Salvaţi Copiii, aproape un sfert dintre copiii români care au acum vârste între 0-17 ani împliniţi au avut sau au un părinte plecat la muncă în străinătate.
Per total 184.000 de copii sunt total lipsiţi de îngrijirea directă a părinţilor, având fie ambii părinţi, fie părintele unic susţinător al familiei plecat la muncă în străinătate (iunie 2021-iunie 2022)”, precizează Salvaţi Copiii. Agerpres
sursa foto: Facebook / Salvati Copiii Romania
EVENIMENT
Scandal într-o locuință din Zlatna. O tânără a fost agresată de iubit, din gelozie. Polițiștii au emis ordin de protecție

Scandal într-o locuință din Zlatna. O tânără a reclamat la Poliție că a fost agresată de către iubitul ei. A fost emis un ordin de protecție provizoriu, iar tânărul s-a ales cu dosar penal.
Potrivit IPJ Alba, luni, 30 iunie, polițiștii din Zlatna au fost sesizați de către o tânără de 22 de ani, din localitatea Almașu Mare, cu privire la faptul că ar fi fost victima unei infracțiuni.
Din primele verificări a reieșit că, duminică seara (29 iunie, în jurul orei 22.45,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Boc: Am adjudecat licitația pentru școala din Bună Ziua. Capacitatea, peste 600 de elevi

Primarul Emil Boc a anunțat adjudecarea licitației pentru construcția școlii din cartierul Bună Ziua care a are o capacitate de peste 640 elevi, aceasta fiind o investiție majoră de la bugetul local în educație de calitate.
”Avem o veste bună pentru ceea ce înseamnă investiții în sistemul educațional. Licitația pentru construcția școlii din cartierul Bună Ziua a fost adjudecată. Din cele 10 firme participante, asocierea Axial Construct Invest – ArchDesign a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Tânăr din Fărău, REȚINUT pentru tâlhărie. A agresat un bărbat de 50 de ani și i-a furat telefonul

Un tânăr de 21 de ani din Fărău a fost reținut de polițiști, pentru tâlhărie. Acesta l-ar fi agresat un bărbat de 50 de ani din județul Bihor și i-a furat telefonul. Victima a suferit leziuni care necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale.
Potrivit IPJ Alba, luni, 30 iunie, polițiștii din Ocna Mureș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr, în vârstă de 21 de ani, din localitatea Fărău, cercetat pentru tâlhărie.
Din verificări a reieșit că,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia a colectat o sumă mare de bani pe care a donat-o populației afectate de dezastrul de la Praid

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a continuat și în această perioadă desfășurarea unor ample acțiuni social-filantropice dedicate sprijinirii comunităților afectate de crize, a transmis biroul de presă al instituției.
În urma incidentelor de poluare produse la Salina Praid, care au afectat grav calitatea apei potabile în zona orașului Târnăveni, Arhiepiscopia Alba Iulia, cu acordul Arhiepiscopului Irineu, a răspuns nevoilor stringente ale populației.
Astfel, în luna…
Citește mai mult pe Alba24.ro