Connect with us

EVENIMENT

SÂMBĂTA MARE: Ultima zi a Postului Paștelui și din Săptămâna Patimilor. Ce e bine să faci înainte de Învierea Domnului

Publicat

sambata mare

Sâmbăta Mare este ultima zi a Postului Paștelui și reprezintă momentul în care, după ce patimile lui Hristos s-au consumat, creștinii așteaptă Învierea Lui. Tradițional, în această zi se sacrifică mielul, care este un simbol al lui Iisus în tradiția creștină.

Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său desăvârșit.

Înaintea marelui eveniment, la nivel „micro”, în casele oamenilor, în paralel cu această aşteptare, se mai întâmplă încă multe pregătiri gospodăreşti şi menajere.

Se spune că este bine să încerci să fii treaz toată ziua dacă vrei să ai noroc și belșug în toate pe tot parcursul anului.

Așadar, nu e bine să dormi, să trândăvești, ba chiar se pot face anumite treburi pe care le-ai lăsat baltă în Joia Mare, căci în Vinerea Patimilor nu se muncea deloc.

În bisericile creștin-ortodoxe, în Sâmbăta Mare se citesc Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, diferiți Psalmi și binecuvântările Învierii, iar la 12 noaptea, preoții rostesc de trei ori „Hristos a înviat!”..

Tradiţia spune că aceasta este ziua în care se sacrifică mielul şi se gătesc bucatele tradiţionale.

Este o zi în care nu se doarme, ci se pun la punct ultimele rămăşiţe de dezordine a caselor şi se fac ultimele retuşuri la hainele de Paşti.

SÂMBĂTA MARE: Ultima zi a Postului Paștelui și din Săptămâna Patimilor. Ziua în care creştinii prăznuiesc îngroparea trupului lui Iisus Hristos şi pogorârea Sa la iad

Ultima zi din Postul Paştilor, Sâmbăta Mare, este ziua în care creştinii prăznuiesc îngroparea trupului lui Iisus Hristos şi pogorârea Sa la iad, prin care neamul omenesc este chemat din stricăciune şi chemat la viaţă veşnică.

După patimile suferite în zilele precedente, culminând în Vinerea Mare cu răstignirea, ziua de sâmbătă este o zi de aşteptare a glorioasei Învieri a Domnului.

Totodată, Sâmbăta Mare rămâne pentru multe gospodine ziua în care pregătesc majoritatea mâncărurilor, desăvârşesc curăţenia în case şi au grijă ca toţi din familie să poată îmbrăca hainele potrivite la slujba de Înviere şi în ziua de Paşti.

În trecut se obişnuia ca mielul pascal să fie sacrificat în Sâmbăta Mare, iar mâncărurile tradiţionale erau preparate tot în această zi: drobul („guşiţa”), ciorba şi friptura de miel.

Tot Sâmbăta se prepară şi Pasca, pâinea care intră în compoziţia „paştilor” primite la biserică după slujba de Înviere. Momentul frământării rituale a pascăi primeşte de multe ori valenţe mistice, prin forma care se dă aluatului (acesta poate trimite la naşterea sau la moartea lui Iisus).

Despre acest aluat se crede că are puteri magice, iar din această cauză, gospodinele obişnuiau să „dea” din puterile lui şi gospodăriei: se ungeau pomii cu aluat din acesta, de pe mâinile gospodinelor, pentru a le asigura rodirea, se semăna vegetaţia din grădină în această zi sau se chiar făcea o pască specială pentru animalele din jurul casei (vite etc) pentru un trai sănătos şi prolific.

SÂMBĂTA MARE: Ultima zi a Postului Paștelui și din Săptămâna Patimilor. Obiceiuri în această zi

O preocupare majoră a zilei din Sâmbăta Mare este primenirea hainelor pentru sărbători.

Tradiţia spune că este bine ca la slujba de Înviere, oamenii să poarte haine noi: femeile trebuie să poarte cămăşi noi, cusute într-un model special pentru această ocazie, iar bărbaţii ar trebui să poarte cel puţin o pălărie nouă.

În această zi, mai ales la țară, oamenii ung pomii cu aluat pentru ca aceștia să fie roditori și seamănă vegetația din grădină.

În unele zone rurale din sudul țării se prepară o pască specială pentru animalele din grajduri. Dacă acestea le mănâncă din prima, fără răsuflate, înseamnă că va fi un an bun din punct de vedere agricol.

Dacă, dimpotrivă, vitele sau caii nu sunt satisfăcuți de pasca specială, atunci va fi un an mai greu pentru recolte.

Pentru a avea parte de prosperitate, se alege un ștergar, cel mai frumos prosop din casă și se așază deasupra obiectelor și preparatelor care vor fi sfințite de preoți.

Ca să ai noroc și să fii ferit de boli, este bine să pui pe masă un ou roșu, o bucată de prescură sfințită,  pască, cozonac, făină, salată de hrean, dar și o lumânare albă.

SÂMBĂTA MARE: Ultima zi a Postului Paștelui și din Săptămâna Patimilor. În noaptea din Sâmbăta Mare nu se doarme

Din toate acestea se poate gusta doar după miezul nopții, după încheierea slujbei Învierii și după ce oamenii primesc lumina sfântă care sosește de la Ierusalim.

Înaintea slujbei de Înviere, femeile pregătesc un coş cu mâncare, pe care urmează să îl ducă la biserică pentru a fi sfinţit.

În coş se asează un prosop curat, o lumânare albă, ouă roşii, cozonac, pască, drob, zahăr, fâină, ulei, câţiva câţei de usturoi şi o ramură de busuioc, toate acestea acoperite cu cel mai frumos prosop pe care îl au, în semn de preţuire a sărbătorii şi de mândrie personală.

În noaptea din Sâmbăta Mare nu se doarme.

Se spune că în această noapte, cerurile sunt deschise şi Domnul vede înăuntrul fiinţelor, aşa că dorinţele fiecăruia sunt mai uşor de îndeplinit.

Cel mai bun moment pentru formularea năzuinţelor este când bat clopotele de Înviere, acestea se vor împlini şi rezultatul lor va dura tot anul.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Lansare de carte eveniment la Grupului Statuar „Școala Ardeleană”. Printre prezentatori, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei

Publicat

scoala ardeleana.jpg

Luni, 30 iunie 2025, de la ora 11:00, va avea loc lansarea lucrării „Școala Ardeleană. Antologie de texte (1743–1830)”, în patru volume, într-o ediție coordonată de Eugen Pavel. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a organizatorilor.

Lansarea are loc în fața Grupului Statuar „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, realizat de sculptorul Romulus Ladea, loc simbolic, ales pentru că exact în 30 iunie 1973 a fost inaugurată opera artistului.

Lansare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Atelier de restaurare a monumentelor din piatră, la Sebeș, în perioada 31 iulie – 8 august. Cum se fac înscrieri

Publicat

atelier de restaurare a monumentelor din piatră, la sebeș, în

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, organizează în perioada 31 iulie – 8 august 2025, în grădina muzeului din Sebeș, cea de-a cincea ediție a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.

Evenimentul se va desfășura sub forma unui curs practice. Va avea ca principal obiectiv familiarizarea  participanților cu principiile, materialele și tehnicile de lucru specifice restaurării și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxele suplimentare pentru bagajul de mână în avion ar putea fi eliminate. Companiile aeriene avertizează: se scumpesc biletele

Publicat

taxele suplimentare pentru bagajul de mână în avion ar putea

Taxele suplimentare pentru bagajul de mână în avion ar putea fi eliminate. Eurodeputații propun introducerea unei interdicții pentru companiile aeriene de a factura bagajele mici de mână.

Măsura ar veni în sprijinul pasagerilor, care ar beneficia de reguli uniforme și clare privind bagajele pe care le pot avea în avion. Însă companiile aeriene avertizează că această măsură ar determina scumpirea biletelor de călătorie.

Vezi și Noi reguli pentru călătoria cu avionul, din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Parfumuri contrafăcute, confiscate de jandarmi în talciocul din Alba Iulia. Cine le vindea

Publicat

foto parfumuri contrafăcute, confiscate de jandarmi în talciocul din alba

Jandarmii din Alba au descoperit, duminică, la talciocul din Alba Iulia, o persoană care vindea parfumuri ce păreau a fi contrafăcute. Aceștia au ridicat bunurile, pentru confiscare.

Potrivit IJJ Alba, duminică, 29 iunie 2025, în jurul orei 10:30, un echipaj de intervenție al Jandarmeriei Alba a depistat, în talciocul din Municipiul Alba Iulia, o persoană cu domiciliul în orașul Iernut, județul Mureș.

Aceasta deținea și oferea spre vânzare mai multe parfumuri ce păreau a fi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe