Connect with us

EVENIMENT

SÂMBĂTA MARE: Ultima zi din Săptămâna Patimilor și din Postul Paştilor. Ce e bine să faci înainte de Învierea Domnului

Publicat

sambata mare

Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paştilor şi ziua în care, după ce patimile lui Hristos s-au consumat, aşteptăm Învierea Lui.  De obicei, în Sâmbăta mare se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină.

Atunci când Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”, simbolizând sacrificiul său desăvârșit.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Înaintea marelui eveniment, la nivel „micro”, în casele oamenilor, în paralel cu această aşteptare, se mai întâmplă încă multe pregătiri gospodăreşti şi menajere.

Se spune că este bine să încerci să fii treaz toată ziua dacă vrei să ai noroc și belșug în toate pe tot parcursul anului. Așadar, nu e bine să dormi, să trândăvești, ba chiar se pot face anumite treburi pe care le-ai lăsat baltă în Joia Mare, căci în Vinerea Patimilor nu se muncea deloc.

În bisericile creștin-ortodoxe, în Sâmbăta Mare se citesc Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, diferiți Psalmi și binecuvântările Învierii, iar la 12 noaptea, preoții rostesc de trei ori „Hristos a înviat!”..

Tradiţia spune că aceasta este ziua în care se sacrifică mielul şi se gătesc bucatele tradiţionale.

Este o zi în care nu se doarme, ci se pun la punct ultimele rămăşiţe de dezordine a caselor şi se fac ultimele retuşuri la hainele de Paşti.

Ultima zi din Postul Paştilor, Sâmbăta Mare, este ziua în care creştinii prăznuiesc îngroparea trupului lui Iisus Hristos şi pogorârea Sa la iad, prin care neamul omenesc este chemat din stricăciune şi chemat la viaţă veşnică.

După patimile suferite în zilele precedente, culminând în Vinerea Mare cu răstignirea, ziua de sâmbătă este o zi de aşteptare a glorioasei Învieri a Domnului.

Totodată, Sâmbăta Mare rămâne pentru multe gospodine ziua în care pregătesc majoritatea mâncărurilor, desăvârşesc curăţenia în case şi au grijă ca toţi din familie să poată îmbrăca hainele potrivite la slujba de Înviere şi în ziua de Paşti.

În trecut se obişnuia ca mielul pascal să fie sacrificat în Sâmbăta Mare, iar mâncărurile tradiţionale erau preparate tot în această zi: drobul („guşiţa”), ciorba şi friptura de miel.

Tot Sâmbăta se prepară şi Pasca, pâinea care intră în compoziţia „paştilor” primite la biserică după slujba de Înviere. Momentul frământării rituale a pascăi primeşte de multe ori valenţe mistice, prin forma care se dă aluatului (acesta poate trimite la naşterea sau la moartea lui Iisus).

Despre acest aluat se crede că are puteri magice, iar din această cauză, gospodinele obişnuiau să „dea” din puterile lui şi gospodăriei: se ungeau pomii cu aluat din acesta, de pe mâinile gospodinelor, pentru a le asigura rodirea, se semăna vegetaţia din grădină în această zi sau se chiar făcea o pască specială pentru animalele din jurul casei (vite etc) pentru un trai sănătos şi prolific.

O preocupare majoră a zilei din Sâmbăta Mare este primenirea hainelor pentru sărbători.

Tradiţia spune că este bine ca la slujba de Înviere, oamenii să poarte haine noi: femeile trebuie să poarte cămăşi noi, cusute într-un model special pentru această ocazie, iar bărbaţii ar trebui să poarte cel puţin o pălărie nouă.

În această zi, mai ales la țară, oamenii ung pomii cu aluat pentru ca aceștia să fie roditori și seamănă vegetația din grădină.

În unele zone rurale din sudul țării se prepară o pască specială pentru animalele din grajduri. Dacă acestea le mănâncă din prima, fără răsuflate, înseamnă că va fi un an bun din punct de vedere agricol.

Dacă, dimpotrivă, vitele sau caii nu sunt satisfăcuți de pasca specială, atunci va fi un an mai greu pentru recolte.

Pentru a avea parte de prosperitate, se alege un ștergar, cel mai frumos prosop din casă și se așază deasupra obiectelor și preparatelor care vor fi sfințite de preoți.

Ca să ai noroc și să fii ferit de boli, este bine să pui pe masă un ou roșu, o bucată de prescură sfințită,  pască, cozonac, făină, salată de hrean, dar și o lumânare albă.

Din toate acestea se poate gusta doar după miezul nopții, după încheierea slujbei Învierii și după ce oamenii primesc lumina sfântă care sosește de la Ierusalim.

Înaintea slujbei de Înviere, femeile pregătesc un coş cu mâncare, pe care urmează să îl ducă la biserică pentru a fi sfinţit.

În coş se asează un prosop curat, o lumânare albă, ouă roşii, cozonac, pască, drob, zahăr, fâină, ulei, câţiva câţei de usturoi şi o ramură de busuioc, toate acestea acoperite cu cel mai frumos prosop pe care îl au, în semn de preţuire a sărbătorii şi de mândrie personală.

n noaptea din Sâmbăta Mare nu se doarme. Se spune că în această noapte, cerurile sunt deschise şi Domnul vede înăuntrul fiinţelor, aşa că dorinţele fiecăruia sunt mai uşor de îndeplinit.

Cel mai bun moment pentru formularea năzuinţelor este când bat clopotele de Înviere, acestea se vor împlini şi rezultatul lor va dura tot anul.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cupru Min SA Abrud caută director general și economic. Ce condiții trebuie îndeplinite și cât de motivant ar fi salariul

Publicat

cupru min abrud cumpără anvelope de dimensiuni mari. licitație lansată

Cupru Min SA Abrud, cel mai mare angajator de stat din Apuseni, recrutează directori. Compania trebuie să găsească un director general și unul economic, iar recrutarea trebuie realizată conform guvernanței corporative (sau corporatiste). Salariul este ”motivant”: pleacă de la 5.000 de euro net pe lună. 

Demersul vine după ani întregi de numiri politice în Consiliul de Administrație și la vârful companiei, în posturile de conducere.

Pentru noua procedură, compania din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Finanțare nerambursabilă de peste 14,5 milioane de lei pentru dotarea Ambulatoriului de la Spitalul din Sebeș

Publicat

finanțare nerambursabilă de peste 14,5 milioane de lei pentru dotarea

Primăria Sebeș a obținut o nouă finanțare nerambursabilă europeană în valoare de 14.583.059,67 lei pentru proiectul „Dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal Sebeș”, în cadrul apelului de proiecte „Investiții în infrastructura publică a ambulatoriilor unităților sanitare/structurilor sanitare publice – dotare” – Programul Sănătate 2021-2027.

Potrivit primarului Dorin Nistor, obiectivul proiectului este îmbunătățirea calității serviciilor publice…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prețul mediu pe imobiliare la Cluj, la nivelul celor mai scumpe zone din Capitală. Interes tot mai mare pentru restul județului

Publicat

blocuri 7 scaled e1743495884137.jpg

Piața imobiliară din Cluj-Napoca continuă să bată recorduri, cu o creștere de preț de 17% în martie 2025 față de anul trecut, consolidându-și poziția la nivel național. În ciuda scăderii cererii, orașul rămâne în topul vânzărilor la nivel național.

Cluj-Napoca rămâne în centrul atenției pe piața imobiliară, cu prețuri care continuă să crească accelerat. Potrivit lui Dan Niculae, reprezentant Imobiliare.ro Finance, orașul a înregistrat doi ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alba, primul județ din țară în care au fost redeschise târgurile de animale. În ce localități sunt și ce animale pot fi vândute

Publicat

expoziție de animale la sebeșel. dsvsa și a dat acordul, cu

Alba a fost primul județ din țară în care s-au redeschis târgurile de animale, a precizat prefectul Nicolae Albu, într-o întâlnire cu administratorii de târguri din județ. Întâlnirea a avut loc marți 8 aprilie 2025. 

Cum Sărbătorile Pascale ”bat la ușă” autoritățile județene au făcut demersuri pentru redeschiderea târgurilor care au fost închise din cauza pestei micilor rumegători. 

În Alba sunt deschise șase târguri de animale în localitățile Câmpeni,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe