EVENIMENT
SÂMBĂTĂ: Schimbarea la Față, sărbătoare pentru creștini. Ce nu e bine să faci. Tradiții și obiceiuri
Creștinii ortodocși sărbătoresc pe data de 6 august „Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos”. În această zi, Mântuitorul Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob și Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca să se roage.
Potrivit Bisericii, aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga.
În credința populară au fost transmise mai multe obiceiuri și tradiții cu privire la SCHIMBAREA la FAȚĂ.
Schimbarea la față a lui Iisus Hristos (sau Transfigurarea Domnului) este un eveniment descris de Evangheliile sinoptice, în care Iisus se schimbă la față pe Muntele Tabor, (Matei 17:1-9, Marcu 9:2-8, Luca 9:28-36).
Iisus devine strălucitor, vorbește cu Moise și Ilie și este numit Fiul lui Dumnezeu.
Schimbarea la față: Una dintre minunile menționate în Evanghelii
Este una dintre minunile lui Iisus menționate în Evanghelii.
Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față, înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una.
Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L”. Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte. Și Iisus S-a apropiat de ei, și, atingându-i, le-a zis: Sculați-vă și nu vă temeți.
Și, ridicându-și ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Și pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând:
Nimănui să nu spuneți ceea ce ați văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morți. – Matei 17:1-9.
Sărbătoarea Schimbării la Față datează de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena ctitorește o biserică pe Muntele Tabor.
Schimbarea la față: Unde se regăsesc primele mențiuni ale acestei sărbători
Primele mențiuni ale acestei sărbători se regăsesc în cadrul unei serii de documente din prima jumătate a secolului al V-lea.
În Apus, sărbătoarea a fost adoptată doar mai târziu, în urma hotărârii luate de Papa Calist al III-lea, ca un mod de a-și arăta recunoștința față de creștini, deoarece aceștia au biruit împotriva turcilor în 1456 la Belgrad.
În Biserica Rusă, se obișnuiește ca în această zi să se facă pomenire a tuturor celor adormiți. În alte zone, este obiceiul de a aduce struguri la biserică, urmând a fi împărțiți credincioșilor.
Schimbarea la Faţă a Domnului poartă şi numele popular de „Obrejenie” ori „Pobrejenie”, cu semnificaţia de „probozire”, adică ocărâre sau certare a oamenilor neascultători pe parcursul anului următor.
Sărbătoarea a prilejuit de-a lungul timpului apariţia a numeroase superstiţii, tradiţii, obiceiuri asociate în spaţiul popular românesc, mai ales cu transformările naturii şi oamenilor aduse de sosirea toamnei.
Schimbarea la față: Ce se întâmplă din 6 august
Din 6 august, frunzele încep să se îngălbenească, apele să se răcească, păsările călătoare pornesc spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.
În această zi se interzice scăldatul. De la Probăjenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în rău. Apele, fiind de acum tot mai reci, cresc riscul îmbolnăvirilor.
Schimbarea la față: Ce nu e bine să faci în această zi
În această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recoltă, se binecuvântează și se împart.
Începând cu această zi fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare, existând și o zicală în acest sens, și anume: “boabă nouă în gură veche”.
În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se spele sau să se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.
De asemenea, este bine să evitaţi călătoriile, deoarece se spune că vă veţi rătăci.
Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.
Schimbarea la față: Tradiţii şi obiceiuri pentru spor şi sănătate
– nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fi certat deoarece aşa vei fi tot anul;
– fetele nu trebuie să se pieptene deoarece podoaba capilară va stopa din creştere;
– nu se spală în această zi, deoarece o să fiţi năpădiţi de ploşniţe şi păduchi;
– femeile însărcinate, dacă vor posti în această zi, vor avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi;
– este bine de evitat călătoriile deoarece se spune că vă veţi rătăci;
– pentru spor şi sănătate, în această zi se duc la biserică ofrande, în special struguri, care se sfinţesc şi se împart în memoria rudelor decedate.
EVENIMENT
VIDEO: Alessia Păcurar și Mario Popa, MISS și MISTER Boboc la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia, în anul 2024
Șase perechi de boboci au concurat, vineri seara, pentru titlul de Miss și Mister Boboc, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia. Tema Balului bobocilor a fost ”Zeii Greciei antice”.
Tinerii au susținut mai multe probe și au prezentat personajele pe care le-au ales.
În urma competiției, titlurile de Miss și Mister Boboc 2024 la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia au fost obținute de:
- Alessia Păcurar – Miss…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
CNAS: În ce CONDIȚII beneficiază asigurații GRATUIT de servicii de prevenție, depistare și monitorizare a bolilor grave
Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a informat, vineri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pentru a beneficia de servicii de prevenţie, persoana asigurată trebuie să se programeze şi să se prezinte la o consultaţie la medicul de familie, care va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Un tânăr din Alba, student la Cluj a primit o amendă de 5000 de lei, prin poștă, după o petrecere în camin. Cum s-a terminat totul
Un tânăr din Alba, student la Cluj a primit o amendă de 5000 de lei, prin poștă, după o petrecere în camin. Așa a început un proces ce s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Blaj, proces în care studentul a cerut anularea amenzii. În data de 21 noiembrie 2024, magistrații instanței au dat o decizie în acest caz.
Tânărul a spus că a fost amendat cu 5000 de lei, pentru deranjarea liniștii publice, în urma unei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
CNAIR pregătește modernizarea DN 67C Transalpina. Care este valoarea estimată a contractului
CNAIR pregătește modernizarea DN 67C Transalpina. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis, vineri, spre validare în SEAP, documentaţia pentru licitaţia contractului necesar realizării studiului de fezabilitate.
Anunțul a fost făcut de șeful CNAIR, Cristian Pistol. Potrivit acestuia, contractul pentru modernizarea DN 67C Transalpina este estimat la aproape 49 de milioane de lei (fără…
Citește mai mult pe Alba24.ro