EVENIMENT
Sancţiuni contravenţionale privind regimul silvic de aproape 22 de milioane de lei, aplicate în anul 2023

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a raportat că în cursul anului precedent au fost impuse 12.812 sancțiuni contravenționale conform prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în cuantum total de 21.939.020 de lei.
„Pe parcursul anului trecut, pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, poliţiştii au desfăşurat acţiuni operative pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul forestier de către ocoale silvice şi agenţi economici cu obiect de activitate în domeniul forestier, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, prin Gărzile Forestiere şi Romsilva”, se arată în comunicatul IGPR transmis, miercuri, AGERPRES.
Au fost efectuate 41.853 de controale, dintre care 5.212 în fondul forestier, 1.400 în vegetaţia forestieră din afara fondului forestier, 2.574 pe linia depozitării, prelucrării, sortării şi comercializării materialului lemnos, 31.064 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos şi 1.603 alte controale.
De asemenea, au fost verificate 73.504 obiective, dintre care 66.242 de verificări – la vehicule, 1.720 – la depozite, 1.389 – la exploatări forestiere, 765 – la instalaţii de debitat, 843 la târguri, oboare, pieţe, 634 – la ocoale silvice şi 1.911 la alte obiective.
Poliţiştii au indisponibilizat 93.194 de metri cubi de material lemnos
Totodată, la nivelul Poliţiei Române, în anul 2023, au fost constatate 12.172 de infracţiuni, în domeniul silvic.
Poliţiştii au indisponibilizat 93.194 de metri cubi de material lemnos, 257 de fierăstraie mecanice, 91 de topoare, 152 de autovehicule şi două TAF-uri.
„Pentru neregulile constatate în domeniul silvic, au fost înregistrate 11.830 de dosare penale, faţă de 145 de persoane fiind luate măsuri preventive. Pentru 67 dintre acestea a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 71, măsura reţinerii, pentru cinci, măsura arestării preventive şi pentru două, cea a arestului la domiciliu”, arată sursa citată.
La acţiuni au participat poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, reprezentanţi ai gărzilor forestiere, ai RNP – Romsilva, ai ocoalelor silvice de regim, precum şi alte forţe. Agerpres

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă în termeni categorici și fără echivoc ingerințele scandaloase ale ambasadorilor României în SUA, Andrei Muraru, și în Israel, Radu Ioanid, în procesul electoral intern, printr-un nou articol politic partizan publicat astăzi.
Este inacceptabil ca reprezentanți ai statului român să transforme diplomația în propagandă de partid. Acești așa-ziși diplomați, plătiți din bani publici pentru a reprezenta interesele…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FINALA Cupei României: CFR Cluj – Hermannstadt, 3-2. Clujenii își ADJUDECĂ cea de-a 5-a cupă și vor juca în Europa League

Miercuri seara, la Arad, s-a desfășurat ultimul act din Cupa României între CFR Cluj și Hermannstadt. Clujenii au vizat a patra Cupă din istorie, în timp ce sibienii, care n-au drept de joc în Europa, au căutat primul trofeu din istorie. În fața unor tribune pline, cu fani ai CFR-ului mai mulți ca la meciurile de acasă, clujenii înving cu 3-2, goluri marcate de Kamara (min.15), Louis Munteanu (min.22) și Nkololo (min.48), respectiv Căpușă (min.37) și Buș (min.74). CFR…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
România, pe locul 16 în clasamentul privind bunăstarea copiilor. Ce țări sunt pe primele locuri

România se află pe locul 16 în clasamentul țărilor privind bunăstarea copiilor. Potrivit unui raport UNICEF, au fost luate în considerare criterii precum sănătate mintală, sănătate fizică și competențe.
Pe primele locuri la acest capitol sunt Țările de Jos și Danemarca. Clasamentul include 36 de țări cu venituri ridicate.
Franța se află pe cea de-a treia poziție, urmată de Portugalia și de Irlanda. Raportul UNICEF a comparat date din 43 de țări membre ale…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Furtuni cu averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt în rafale de până la 90 km/h vor afecta pe parcursul zilei de joi, 15 mai, Maramureșul, Crișana, Banatul, mare parte din Transilvania și zonele montane.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică și intensificări ale vântului, valabilă joi, 15 mai, între ora 10 – ora 22.
În intervalul menționat, în Maramureș, Crișana,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro