Connect with us

ACTUALITATE

Sancţiuni mai dure pentru apeluri false la 112. Amenzi dublate sau muncă în folosul comunităţii. Proiect la Senat

Publicat

apel

Amenzile pentru persoanele care apelează nejustificat 112 ar putea fi majorate. Un proiect aflat în dezbatere la Senat prevede acest lucru.

Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive, că numărul alertelor false este foarte mare, de aproximativ 34.000 pe zi, în toată țara, mai exact, 70% din totalul apelurilor nu justifică o situație de urgență. O înăsprire a amenzilor aplicate în astfel de cazuri ar descuraja persoanele care apelează degeaba serviciul de urgență. Pe lângă costurile de operare nejustificate, echipajele trimise la intervenții inexistente încarcă inutil activitatea acestora, în timp ce unor alte persoane aflate cu adevărat în dificultate, este posibil să le fie amânate intervențiile.

Potrivit proiectului de modificare a OUG 34/2008, privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, “apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 (se sancţionează –n.r.) cu amendă de la 1000 la 2000 lei sau cu prestarea de la 100 la 200 de ore de activități în folosul comunității”.

De asemenea, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție amenda va fi de la 200 lei la 4000 lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Recidiva în interval de 1 an de la sancționare se pedepsește cu amendă de la 4000 la 8000 lei sau echivalentul a 25% până la 100% din costurile generate de alertarea falsă a agențiilor specializate sau prestarea de la 400 până la 800 de ore de activități în folosul comunității.

Potrivit prevederilor Legii nr. 160 din 2008, sancţiunile valabile în prezent sunt:

– apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenta 112 – amendă de la 500 lei la 1.000 lei

– alertarea falsă a agentiilor specializate de intervenţie – amenda de la 500 lei la 1.000 lei

Exemple de situaţii de urgenţă: accidente rutiere cu victime, persoane blocate sau accidente feroviare, de aviaţie, navale, accidente montane montane, în peşteri, accidente la metrou, accidente determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale; explozii, incendii, arsuri termice, electrice, chimice; cutremure; inundaţii, fenomene meteo periculoase, persoane rănite – fulger / trăsnet: prăbuşiri utilaje, construcţii, arbori; agresiuni animale cu victime; pericol de agresiune insecte, animale; muşcături/ înţepături de animale/insecte; persoane inconştiente; persoane conştiente căzute în locuri publice; intoxicaţii; probleme respiratorii severe; hemoragie gravă; febră; leşin; conflicte şi agresiuni fizice; loviri sau alte violenţe; omor/ pruncucidere; rele tratamente aplicate minorilor; lipsire de libertate; tâlhării; furturi; înşelăciuni; folosire armament; distrugeri de bunuri; consum/ trafic de droguri; evadare; tentativă de suicid; tulburarea liniştii şi ordinii publice; persoane dispărute/ găsite; cerşetorie/ spălare parbrize

Nu reprezintă o urgenţă: accidentele rutiere fără victime; întrerupere utilităţi (energie electrică, apă, gaze, operatori servicii internet, telefonie şi TV); inundaţie în apartament, subsolul blocului; aflarea datei şi a orei; aglomerare trafic; deblocarea telefoanelor mobile; încărcarea cartelelor de telefoane mobile; neridicarea gunoiului menajer; pierderea sau gasirea de obiecte personale; reclamaţii taxi, transport în comun, diverse; ridicări auto; solicitare informaţii despre: nr. de telefon, emitere carte de identitate, pasaport, cazier, trafic, program instituţii publice.

sursă: legestart.ro, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Școlii la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona: O sărbătoare a recunoștinței, mândriei și speranței

Publicat

ziua Școlii la liceul tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”

Publicitate

Astăzi, curtea Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona a fost plină de emoție, culoare și forfotă veselă. Elevi, profesori, părinți și invitați de la Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani au celebrat împreună Ziua Școlii, un moment devenit tradiție, în care comunitatea se strânge să-și cinstească trecutul și să-și afirme valorile.

Sărbătoarea a început cu un moment solemn: un tedeum de mulțumire pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe