Connect with us

ACTUALITATE

Sancţiuni mai dure pentru apeluri false la 112. Amenzi dublate sau muncă în folosul comunităţii. Proiect la Senat

Publicat

apel

Amenzile pentru persoanele care apelează nejustificat 112 ar putea fi majorate. Un proiect aflat în dezbatere la Senat prevede acest lucru.

Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive, că numărul alertelor false este foarte mare, de aproximativ 34.000 pe zi, în toată țara, mai exact, 70% din totalul apelurilor nu justifică o situație de urgență. O înăsprire a amenzilor aplicate în astfel de cazuri ar descuraja persoanele care apelează degeaba serviciul de urgență. Pe lângă costurile de operare nejustificate, echipajele trimise la intervenții inexistente încarcă inutil activitatea acestora, în timp ce unor alte persoane aflate cu adevărat în dificultate, este posibil să le fie amânate intervențiile.

Potrivit proiectului de modificare a OUG 34/2008, privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, “apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 (se sancţionează –n.r.) cu amendă de la 1000 la 2000 lei sau cu prestarea de la 100 la 200 de ore de activități în folosul comunității”.

De asemenea, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție amenda va fi de la 200 lei la 4000 lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Recidiva în interval de 1 an de la sancționare se pedepsește cu amendă de la 4000 la 8000 lei sau echivalentul a 25% până la 100% din costurile generate de alertarea falsă a agențiilor specializate sau prestarea de la 400 până la 800 de ore de activități în folosul comunității.

Potrivit prevederilor Legii nr. 160 din 2008, sancţiunile valabile în prezent sunt:

– apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenta 112 – amendă de la 500 lei la 1.000 lei

– alertarea falsă a agentiilor specializate de intervenţie – amenda de la 500 lei la 1.000 lei

Exemple de situaţii de urgenţă: accidente rutiere cu victime, persoane blocate sau accidente feroviare, de aviaţie, navale, accidente montane montane, în peşteri, accidente la metrou, accidente determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale; explozii, incendii, arsuri termice, electrice, chimice; cutremure; inundaţii, fenomene meteo periculoase, persoane rănite – fulger / trăsnet: prăbuşiri utilaje, construcţii, arbori; agresiuni animale cu victime; pericol de agresiune insecte, animale; muşcături/ înţepături de animale/insecte; persoane inconştiente; persoane conştiente căzute în locuri publice; intoxicaţii; probleme respiratorii severe; hemoragie gravă; febră; leşin; conflicte şi agresiuni fizice; loviri sau alte violenţe; omor/ pruncucidere; rele tratamente aplicate minorilor; lipsire de libertate; tâlhării; furturi; înşelăciuni; folosire armament; distrugeri de bunuri; consum/ trafic de droguri; evadare; tentativă de suicid; tulburarea liniştii şi ordinii publice; persoane dispărute/ găsite; cerşetorie/ spălare parbrize

Nu reprezintă o urgenţă: accidentele rutiere fără victime; întrerupere utilităţi (energie electrică, apă, gaze, operatori servicii internet, telefonie şi TV); inundaţie în apartament, subsolul blocului; aflarea datei şi a orei; aglomerare trafic; deblocarea telefoanelor mobile; încărcarea cartelelor de telefoane mobile; neridicarea gunoiului menajer; pierderea sau gasirea de obiecte personale; reclamaţii taxi, transport în comun, diverse; ridicări auto; solicitare informaţii despre: nr. de telefon, emitere carte de identitate, pasaport, cazier, trafic, program instituţii publice.

sursă: legestart.ro, Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

CL Alba Iulia a aprobat investiția în zona de recreere de pe malul Mureșului. Loc de plajă cu nisip, grătar și teren de volei

Publicat

zona agrement raul mures partos dig 1000x600.jpg

Primăria Alba Iulia continuă amenajarea zonei de agrement pe malul râului Mureș, la Partoș, unde a fost construit debarcaderul. Consilierii locali au de aprobat, joi, investiția pentru ”Consolidarea și valorificarea potențialului turistic al râului Mureș”.

Este vorba despre amenajarea unui teren de 5.093 mp, situați de o parte și de alta a debarcaderului (Cartier Partoș-Dig Mureș), unde se organizează annual competiția de vâslit canotci.

În prezent zona studiată se prezintă natural, amenajată parțial, însă extrem de folosită în sezonul cald de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grindeanu: Licitaţie pentru 20 de trenuri electrice prin PNRR. Rutele leagă Cluj-Napoca de Oradea, Brașov, Alba-Iulia

Publicat

tren elec.jpg

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că începe o nouă licitaţie pentru încă 20 trenuri electrice de lung parcurs, un contract finanţat prin PNRR, în valoare de aproximativ 180 de milioane de euro.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a transmis astăzi, spre publicare în SICAP, anunţul de participare pentru acest contract finanţat prin PNRR. Cele 20 de trenuri electrice vor asigura transportul modern, sigur şi rapid al pasagerilor între marile oraşe ale României, pe următoarele rute: Oradea – Cluj Napoca – Sighişoara – Braşov”; Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sondaj: Majoritatea angajaţilor continuă să lucreze de acasă. Totuși, 84% s-ar întoarce la birou dacă angajatorul ar acorda beneficii

Publicat

calculator

Peste două treimi dintre angajaţi lucrează exclusiv de acasă sau împart biroul de la domiciliu cu cel din sediul companiei, iar cei mai mulţi salariaţi ar merge fizic mai de la locul de muncă dacă angajatorul le-ar oferi o serie de beneficii, arată o un sondaj realizat de o platformă de recrutare online.

Conform datelor centralizate, în prezent, 24% dintre angajaţi spun că lucrează exclusiv „remote”, alţi 34% împart biroul de acasă cu cel din sediul angajatorului şi doar 42% s-au întors complet la birou.

Deşi activitatea de la distanţă rămâne modul de lucru preferat, 84% dintre respondenţi spun că ar fi convinşi să vină mai des la birou dacă angajatorul le-ar acorda beneficii care să le dea mai mult confort şi să-i facă să se simtă ca acasă, arată BestJobs.

Majoritatea angajaţilor continuă să lucreze de acasă. Ce beneficii i-ar determina să se întoarcă la birou

Pe lista beneficiilor se află: mâncarea sau gustările gratuite (44%), un design al biroului care să permită distanţarea de colegi (31%) şi care să includă mai multe zone verzi (31%), un spaţiu de relaxare (29%), o atmosferă plăcută de lucru în colectiv (27%) şi, nu în ultimul rând, acces nelimitat la fructe şi cafea (21%).

Totodată, 13% au declarat ar fi mai plăcut să meargă la birou dacă angajatorul le-ar permite să îşi aducă animalul de companie la job.

Cele mai răspândite beneficii acordate de companii, atât echipelor existente, cât şi pentru poziţiile pentru care recrutează în prezent prin platforma online, rămân în continuare bonurile de masă, cursurile de specialitate şi abonamentele sau asigurările private de sănătate.

De asemenea, bonusurile de performanţă sau pentru vacanţă, programele de dezvoltare personală şi de creştere a coeziunii echipei, cafeaua la birou, programul flexibil, decontarea transportului sau zile suplimentare de concediu de odihnă se află pe lista doleanţelor salariaţilor.

Pe de altă parte, mai puţin de jumătate dintre angajaţi se bucură în prezent de facilităţi „extra” la actualul loc de muncă, cum ar fi să aibă spaţii verzi în birou (21%), o sală de relaxare (10%), acces la mâncare şi gustări gratuite (9%) sau la băuturi răcoritoare (7%).

Şase din zece angajaţi afirmă că şi-ar dori ca angajatorul să se preocupe de crearea unui mediu de lucru cât mai plăcut, inclusiv prin oferirea facilităţilor preferate de către angajaţi, iar aproape 14% consideră că angajatorul ar trebui să le dea libertatea să-şi personalizeze spaţiul de lucru pentru a-l face mai primitor şi mai confortabil.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, ce cuprinde peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, iar mai mult de 40.000 de locuri de muncă oferite.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului cu Şahtior Soligorsk: Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea. VAR-ul, împotriva sa

Publicat

1660200166 dan petrescu conferinta presa e1598378706749.png

Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, că inspiraţia şi norocul vor decide calificarea în partida cu Şahtior Soligorsk din manşa secundă a turului 3 preliminar al Conference League.

„Ce întrebare e asta dacă e favorită CFR? Sunt şanse 50-50%, nu s-a văzut la meciul tur? Nu sunt diferenţe între noi şi ei, nici de lot, nici de bani, de nimic. Se poate întâmpla orice. Micile detalii vor face diferenţa mâine. Inspiraţia şi norocul vor decide calificarea.

Pot fi şi prelungiri, şi lovituri de departajare. Eu la lovituri de departajare n-am câştigat în cariera mea niciun…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe