Connect with us

EVENIMENT

Sancțiuni maxime pentru șoferii care parchează pe trotuar, fără să lase loc minim un metru

PublicatȘoferii care care parchează pe trotuar, fără să lase loc minim un metru pentru trecerea cărucioarelor de copii sau a persoanelor cu dizabilități, vor primi amenzi maxime, prevede un proiect de lege inițiat de deputatul PNL Sebatian Burduja.

„Adoptarea inițiativei înseamnă sancționarea drastică a posesorilor de autoturisme care ocupă trotuarul fără a asigura lățimea minimă de un metru, necesară pentru trecerea pietonilor. Astfel, situațiile în care pietonii sunt nevoiți să se deplaseze pe spaţiul carosabil, din cauza ocupării trotuarelor de autovehiculele parcate, vor fi diminuate. Acest demers este coerent și prin prisma necesității de a elimina impedimentele pe care paramedicii și pompierii ce se deplasează cu echipamente specifice le întâmpină în îndeplinirea acțiunilor de intervenție. Îi mulțumesc deputatului USRPLUS Cătălin Teniță pentru susținere – suntem deja la al doilea proiect semnat în calitate de co-inițiatori principali. Mulțumesc celor 24 de colegi parlamentari care au semnat inițiativa noastra, 12 de la PNL si 12 de la USRPLUS. Vă voi ține la curent cu evoluția acestui proiect care ne aduce mai aproape de a avea orașe pentru oameni, nu pentru mașini”, a declarat Sebastian Burduja, inițiatorul proiectului de lege.

Liberalii afirmă că, în ultimii ani, România a cunoscut o creștere accelerată a fenomenului urbanizării, iar în cazul Municipiului București, numărul de vehicule crește de la an la an, ajungând la 1,4 milioane de mașini în 2020.

„Odată cu creşterea rapidă a procentului de deţinere şi utilizare a autovehiculelor private, asigurarea spațiilor de parcare în oraşele din România este problematică, iar numărul locurilor de parcare este deseori inadecvat pentru a face faţă cererii. Vehiculele ajung astfel să fie parcate pe trotuare, piste pentru bicicliști, spaţii verzi etc. Acest aspect creează dificultăți pietonilor, bicicliștilor şi altor utilizatori ai drumurilor și trotuarelor, și în acelaşi timp accentuează și problemele legate de trafic. Gestionarea locurilor de parcare în unele oraşe din România este rudimentară. Pentru toate aceste motive, este necesară aplicarea unor măsuri mai dure pentru a proteja și îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, se arată în expunerea de motive a proiectului. Pentru persoanele nevăzătoare și cu vedere parțială, un trotuar blocat înseamnă că își riscă viața mergând pe carosabil, făcând slalom printre mașini. Mai multe organizații care sprijină persoanele cu dizabilități au împărtășit poveștile transmise de membrii lor, confirmând că parcarea pe trotuar este un obstacol major pentru deplasările pe care aceștia trebuie să le facă pentru a-și desfășura viața de zi cu zi”, potrivit comunicatului de presă al PNL.

PNL arată că nu doar persoanele cu dizabilități consideră că parcarea pe trotuar este o problemă, ci părinții și bunicii cu copii sau nepoți în cărucioare sesizează constant că sunt nevoiți să se deplaseze pe carosabil, din cauza ocupării trotuarelor de autovehiculele parcate, periclitând astfel viaţa lor şi a copiilor/nepoților lor.

„La urma urmei, este o chestiune de civilizație și de normalitate, după cum milioane de români au văzut în Vest. Orașele noastre trebuie să își respecte oamenii și să le asigure o calitate decentă a vieții,” conchide Burduja.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Accident MORTAL pe DN 2 (E 85) Bacău-Roman

Publicat

Un accident mortal a avut loc pe DN 2 (E 85) Bacău-Roman.

În localitatea Filipești, județul Bacău, șoferul unei autoutilitare a pierdut controlul asupra direcției, a intrat într-un cap de pod și s-a răsturnat în afara șoselei.

Șoferul a murit, în timp ce pasagerul din dreapta s-a autoevacuat, nefiind rănit.

Nu sunt restricții de trafic, se efectuează cercetarea la fața locului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un autoturism a ajuns în Dunăre. O victimă a murit

Publicat

Un autoturism a căzut sâmbătă în Dunăre, în zona localităţii Țăcău (Insula Mare a Brăilei).

S-a deplasat o echipă de scafandri cu barcă, o ASAS, o ambulanță SMURD.

Mașina a fost scoasă cu ajutorul unei macarale.

În interior se afla o persoană decedată.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident cumplit în Suceava. Un adolescent a fost catapultat din mașină și murit, 2 au ajuns la spital

Publicat

Accident cumplit noaptea trecută în Suceava. Un adolescent a murit, iar doi au ajuns la spital.

Un autoturism cu trei persoane a intrat într-un copac pe raza localității Marginea.

Un tânăr în vârstă de 17 ani a fost găsit în afara autoturismului în stop cardio respirator, i s-au aplicat manevrele de resuscitare, dar a murit.

Un alt tânăr de 15 ani a fost găsit încarcerat. A fost extras din autoturism și predat unui echipaj, conștient și cooperant.

La spital a ajuns, rănit, și șoferul de 18 ani.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cutremur cu magnitudinea de 3,2, sâmbătă dimineața, în Vrancea

Publicat

Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 s-a produs sâmbătă dimineața în județul Vrancea.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc sâmbătă dimineața la ora 5.53 și a avut magnitudinea de 3,2.

Acesta s-a produs în județul Vrancea la adâncimea de 87 de kilometri.

Cutremurul a avut loc în apropierea orașelor Brașov (76 km), Ploiești (93 km), Bacău (100 km), Galați (117 km), Brăila (119 km), București (145 km).

Un alt cutremur a avut loc în Vrancea vineri seara. Acesta a avut magnitudinea de 3,5. MEDIAFAX

Citește mai departe