EVENIMENT
Şansa de a preveni un nou val de infectări se reduce. Octavian Jurma: „Guvernul a pus pistolul pe masă şi te va lăsa să îţi tragi un virus în piept”

Șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero pe zi ce trece, susține epidemiologul Octavian Jurma: „În ruleta rusească a pandemiei, Guvernul a pus pistolul pe masă și te va lăsa să îți tragi un virus în piept”.
Nu numai că nu vom avea 6 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie, dar vom fi norocoși dacă vom avea 5 milioane de persoane vaccinate la 1 august și 30% din populație vaccinată în 1 septembrie”, scrie epidemiologul pe Facebook.
Potrivit acestuia, dacă rata de vaccinare cu prima doză se păstrează la nivelul mediu din ultimele zile, pragul de 10 milioane de persoane vaccinate (52% din populația rezidență) nu va fi atins în 1 septembrie 2021, cum anunța Cîțu, ci abia în 7 iulie 2022: „Este tabloul unui dezastru anunțat triumfal când politicienii noștri au declarat în luna mai că pandemia de COVID-19 este un capitol închis în România și prin urmare prioritatea României este revenirea necondiționată și cu orice preț la vechea normalitate. Setea după revenirea la <vechea normalitate>, cea de dinainte de pandemie, e similară cu disperarea dependentului după <normalitatea drogului>”.
Octavian Jurma susține că, în „vechea normalitate”, politicienii nu au nicio responsabilitate pentru declarațiile și faptele lor: „În vechea normalitate scopul primar al instituțiilor publice este să angajeze clientela de partid. Vechea normalitate se vede însă în România și din cifrele și măsurile legate de pandemie. Pur și simplu nu este normal să te vaccinezi dacă nu există epidemia. Dacă amenințarea pandemiei a dispărut magic când politicienii au bătut din palme, la fel de magic a dispărut și nevoia de vaccinare a populației”.
Epidemiologul prezintă și un grafic din care reiese nu doar că vaccinarea a intrat în platou descendent, dar și că populația cu riscul cel mai ridicat de deces într-un eventual val 4 este în mare majoritate lipsită de protecția vaccinului.
„Tulpina Delta (indiana) infectează și tinerii mai ușor. Nici această grupa nu e protejată. Școlile nu se vor deschide în siguranță dacă profesorii și elevii/studenții nu sunt vaccinați. În școlile noastre rămâne obligatorie prezența copiilor nu și siguranță lor. Cât de importantă este să avem 50% din populație vaccinată? Vedem asta chiar acum, când imunizarea totală prin vaccinare și infectare este în jurul a 50%. Ne bucurăm azi de reducerea aprope de zero a numărului de infectări și de revenirea la o viață aproape normală, însă singurul mod în care această stare poate poate fi păzită, poate deveni permanentă, este ca și cei care s-au infectat să se vaccineze pentru a dobândi o imunitate de lungă durata și la fel de robustă sau chiar mai bună decât cei vaccinați. În lipsa, asumată politic, a altor măsuri de limitarea a infecțiilor, valul 4 poate fi prevenit în România doar prin vaccinare. În ruleta rusească a pandemiei Guvernul a pus pistolul pe masă și te va lăsa să îți tragi un virus în piept”, adaugă Jurma.
Potrivit acestuia, paradoxul „capitulării Guvernului (care va da vina pe populație)” este că ne aflăm în cea mai bună perioadă pentru vaccinare, care este o măsură preventivă, adică previne o boală în viitor (după 30 de zile): „vaccinul se administrează ideal când nu există amenințarea cu infectarea imediat înainte sau după vaccin. Astfel riscul de selecție a unei tulpini rezistente la vaccin este foarte scăzut, iar beneficiul prevenirii unui nou val de infectari este foarte mare. Concluzia este seacă și dură, dar este adevărul rece pe care mulți refuză să îl contemple: în afara unor motive medicale, decizia de a nu te vaccina este o decizie de a contribui la apariția unui nou val de infectări și prin asta la boala și suferința celor din jurul tău”.
EVENIMENT
Cazare ieftină în căminele UBB Cluj pentru candidații la admitere, inclusiv pentru părinții lor. Care este tariful

Candidații care dau admitere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor putea beneficia de cazare în căminele universității pe durata sesiunilor de admitere.
UBB Cluj pune la dispoziție 420 de locuri de cazare în Campusul Studențesc Hașdeu.
Cazare ieftină la UBB. Candidații tebuie să fie de la distanță mai mare de 20 de kilometri
Cazarea candidaților se va face în camere cu 5 paturi, exclusiv pentru cei care locuiesc la o distanță mai mare de 20 de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: CFR şi-a prezentat noile echipamente şi noul sponsor în Gara Cluj-Napoca. „Vişiniul va vibra în tot oraşul”

CFR Cluj şi-a prezentat două dintre cele trei echipamente pentru sezonul 2025-2026 cu o şedinţă foto în Gara Cluj-Napoca. Tricourile principale, cele vişinii, nu sunt finalizate, dar clubul promite că fanii nu vor regreta aşteptarea şi că „vişiniul va vibra în tot oraşul”.
Pe pieptul echipei din Gruia a apărut şi noul sponsor principal, o casă de pariuri online pentru care fac reclamă Dumitru Dragomir, Giovanni Becali, Adrian Mutu, dar şi antrenorul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Clujenii au un nou loc unde pot preda gratuit deșeuri voluminoase și din construcții. Primăria Cluj-Napoca a deschis un punct de colectare, pe Tăietura Turcului.
Primăria Cluj-Napoca a deschis un nou punct de colectare a deșeurilor prin aport voluntar pe platoul situat pe strada Tăietura Turcului.
„Ai canapele uzate și nu știi unde să le duci? Ai zugrăvit bucătăria și nu știi ce să faci cu molozul? Primăria Municipiului Cluj-Napoca a deschis un nou punct de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.
Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.
75% dintre note sunt…
Citește mai mult pe Cluj24.ro