Connect with us

EVENIMENT

SÂNZIENELE: Cea mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului. SUPERSTIȚII şi tradiţii din această noapte

Publicat

sanzienele

Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite de români în fiecare an pe 24 iunie. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, care coincide, ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. De Sânziene, tradiţia spune că “timpul se face bun, îngăduitor, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori, parfumate cu miros de Rai”.

Vezi și Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi Drăgaica. Ce nu ar fi bine să faci pe 24 iunie. Tradiţii de la mijlocul verii. MESAJE de Sf. Ioan

Evenimentul este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate. Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia.

Sărbătoarea este una cu totul specială şi ţine o noapte şi o zi, iar noaptea de Sânziene (23-24 iunie) este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”.

Atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Pentru aceasta se fac practici de pomenire a morților numite Moșii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir.

Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo — după culoarea galbenă sau albă), frumos mirositoare, care înflorește în preajma solstițiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, are numeroase întrebuințări în medicină și cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat anume proprietăți mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoarei zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Pentru a avea eficiența scontată trebuie culeasă după un anume ritual și anume: florile în zorii zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în timp ce tulpina și semințele, toamna. Dacă sunt culese corespunzător, proprietățile lor sunt miraculoase: întăresc copiii debili și limfatici, dacă se pun în apa lor de scaldă; vindecă frigurile; puse în rachiu vindecă vătămăturile; roua căzută pe flori în noaptea de Sfântul Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi și piele.

Sânzienele sunt flori de câmp, galbene-aurii, cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, cu miros puternic de fân şi a miere. La cea mai mică atingere, din ele se scutură o ploaie fină de aur, pentru că tradiţia spune că ele sunt florile solstiţiului de vară, iubitoare de soare, iar viaţa lor este scurtă, de numai două-trei săptămâni, atâta vreme cât astrul zilei se află în plină putere.

În traditia populară, Sânzienele sunt şi nişte făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare. Această denumire a lor este adesea cauza pentru care sunt confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care, de regulă, sunt zâne rele.

Părerile specialiştilor, dar şi ale ţăranilor, sunt extrem de amestecate când este vorba despre Sânziene. Este o certitudine că ele sunt diferite de Iele, pentru că au, în general, însuşiri bune: fuioare de vânt uşoare în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben şi rochii albe de abur, ce dansează sub razele lunii (astrul celor născuţi în această zi) prin grădini, mutându-se de la un loc la altul, cântând pe sus, cu glasuri nemaiauzit de armonioase. Pentru că sunt din altă lume şi sunt atât de frumoase, „cine le vede nu le crede şi cine le-aude nu le răspunde”. Despre ele se stie ca iau glasul cucului, pentru că începând de pe 24 iunie, cucul amuţeşte, pleacă în munte şi se transformă în uliu, răzbunându-se pe toate celelalte păsări cântătoare.

„Atunci va şti femeia gândul bărbatului, când va şti ziua când pleacă cucul”, se mai spune în tradiţie despre această zi.

sursa: Alba24

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ziua fără scroll, lansată la Cluj-Napoca. Eveniment pentru a scăpa de dependența de telefon mobil și de rețelele sociale

Publicat

scroll.jpg

Festivalul HealthFEST lansează, în premieră la Cluj-Napoca, o campanie menită să reduc dependeța de telefonul mobil și de rețelele sociale, și anume ”Ziua fără scroll”. 

”O zi fără scroll. O zi cu tine. Pe 11 mai, renunțăm la scrolling compulsiv și ne reconectăm la viață, la noi, la ceilalți.
Pe 11 mai lansăm Ziua Fără Scroll – primul pas către o Viață lungă fără dependențe.

scrollscroll

Trăim în era dopaminei ieftine. Scrollăm compulsiv. Ne…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Slujba de Înviere la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj va fi LIVE la radio și la TV

Publicat

slujba de Înviere la catedrala arhiepiscopală majoră „sfânta treime” din

Slujba de Înviere la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj va avea loc sâmbătă de la ora 23:00 și va fi transmisă în direct de TVR 3 și de canalul YouTube Radio Blaj TV Online, au precizat reprezentanții Arhieparhiei Greco-Catolice Blaj.

Catedrala Sfânta Treime, este locul în care, din 1997, se află rămăşiţele pământeşti ale ctitorului său, episcopul Inocenţiu Micu Klein.

Centru al Bisericii Române Unite, oraşul a fost ridicat după un plan…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputat PSD de Alba, Adrian Bara: Sărbători Pascale binecuvântate, pline de armonie, lumină și speranță!

Publicat

deputat psd de alba, adrian bara: sărbători pascale binecuvântate, pline

Sfintele Sărbători Pascale reprezintă esența credinței noastre, victoria vieții asupra morții și o perioadă de reînnoire spirituală în care conștientizăm, mai mult ca oricând, că putem fi mai buni, mai empatici, mai îngăduitori unii cu alții pe toată perioada anului, nu doar de sărbători.

Am fost învățați de părinții și bunicii noștri să petrecem Paștele și perioada premergătoare acestei frumoase sărbători în biserici și în familie, să avem credință în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Cum se distribuie paștile la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia. Program

Publicat

video: cum se distribuie paștile la catedrala Încoronării de la

Cum se distribuie paștile la Catedrala Încoronării din la Alba Iulia: Sub turnul-clopotniță, a început distribuirea paștilor pentru credincioși, sâmbătă de la ora 15.00. Oamenii s-au așezat la coadă mai devreme și primesc paștile în recipiente din plastic, cu capac.

Au fost pregătite 15.000 de pahare de 400 ml cu paști. La pregătirea acestora au fost folosite o tonă de pâine și 1500 litri de vin.

„Paştile” reprezintă pâinea sfințită și vinul pe care creștinii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe