EVENIMENT
SÂNZIENELE: Cea mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului. SUPERSTIȚII şi tradiţii din această noapte

Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite de români în fiecare an pe 24 iunie. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, care coincide, ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. De Sânziene, tradiţia spune că “timpul se face bun, îngăduitor, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori, parfumate cu miros de Rai”.
Evenimentul este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate. Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia.
Sărbătoarea este una cu totul specială şi ţine o noapte şi o zi, iar noaptea de Sânziene (23-24 iunie) este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”.
Atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Pentru aceasta se fac practici de pomenire a morților numite Moșii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir.
Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo — după culoarea galbenă sau albă), frumos mirositoare, care înflorește în preajma solstițiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, are numeroase întrebuințări în medicină și cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat anume proprietăți mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoarei zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Pentru a avea eficiența scontată trebuie culeasă după un anume ritual și anume: florile în zorii zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în timp ce tulpina și semințele, toamna. Dacă sunt culese corespunzător, proprietățile lor sunt miraculoase: întăresc copiii debili și limfatici, dacă se pun în apa lor de scaldă; vindecă frigurile; puse în rachiu vindecă vătămăturile; roua căzută pe flori în noaptea de Sfântul Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi și piele.
Sânzienele sunt flori de câmp, galbene-aurii, cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, cu miros puternic de fân şi a miere. La cea mai mică atingere, din ele se scutură o ploaie fină de aur, pentru că tradiţia spune că ele sunt florile solstiţiului de vară, iubitoare de soare, iar viaţa lor este scurtă, de numai două-trei săptămâni, atâta vreme cât astrul zilei se află în plină putere.
În traditia populară, Sânzienele sunt şi nişte făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare. Această denumire a lor este adesea cauza pentru care sunt confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care, de regulă, sunt zâne rele.
Părerile specialiştilor, dar şi ale ţăranilor, sunt extrem de amestecate când este vorba despre Sânziene. Este o certitudine că ele sunt diferite de Iele, pentru că au, în general, însuşiri bune: fuioare de vânt uşoare în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben şi rochii albe de abur, ce dansează sub razele lunii (astrul celor născuţi în această zi) prin grădini, mutându-se de la un loc la altul, cântând pe sus, cu glasuri nemaiauzit de armonioase. Pentru că sunt din altă lume şi sunt atât de frumoase, „cine le vede nu le crede şi cine le-aude nu le răspunde”. Despre ele se stie ca iau glasul cucului, pentru că începând de pe 24 iunie, cucul amuţeşte, pleacă în munte şi se transformă în uliu, răzbunându-se pe toate celelalte păsări cântătoare.
„Atunci va şti femeia gândul bărbatului, când va şti ziua când pleacă cucul”, se mai spune în tradiţie despre această zi.
sursa: Alba24
EVENIMENT
INCENDIU puternic de vegetație uscată la Strungari: 20 de hectare de teren afectate. Intervin peste 100 de persoane

Un incendiu puternic de vegetație s-a produs marți, 1 iulie 2025, pe raza localității Strungari. De la ora 13.00 pompierii militari se luptă pentru stingerea focului, însă acesta s-a extins.
În jurul orei 19.30, potrivit ISU Alba, suprafața afectată de incendiu este de aproximativ 20 de hectare.
La fața locului intervin pompierii ISU Alba cu multiple autospeciale și 38 de pompieri militari. De asemenea 30 de angajați ai Ocolului Silvic intervin alături de cinci pompieri voluntari…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Incendiul din Gruia a distrus acoperișul unui restaurant, anexe și vegetație. Pompierii au reușit să salveze două case

Incendiul de proporții de pe strada Șerpuitoare din Gruia a distrus aproape în totalitate acoperișul restaurantului Panorama del Baron și două anexe. De asemenea, a ars o baracă din apropiere.
Din păcate, pe o porțiune considerabilă, a ars și vegetația, care este uscată. Intervenția pompierilor a fost îngreunată de terenul accidentat.
Incendiul din Gruia a distrus acoperișul unui restaurant, dar și vegetație
Pompierii au intervenit cu nu mai puțin de 9…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sentință surprinzătoare la Judecătoria Alba Iulia: Șofer testat pozitiv pentru droguri, achitat. Ce nu au putut dovedi magistrații

O sentință surprinzătoare a fost dată la Judecătoria Alba Iulia, într-un dosar pentru ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Mai exact, magistrații au fost nevoiți să facă diferența dintre momentul consumului și momentul testării în trafic. Și mai mult de atât să dovedească dacă șoferul era sub influența drogurilor când a fost prins la volan.
Acest subiect a fost amplu dezbătut în ultimii ani: dacă șoferul testat a consumat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
„ARDE Gruia”. Fotografii spectaculoase din dronă cu incendiul de pe strada Șerpuitoare de la restaurantul Panorama del Baron

Un incendiu puternic a izbucnit marți pe strada Șerpuitoare din Cluj-Napoca.Incendiul este la restaurantul Panorama del Baron.
Flăcările au cuprins inițial o anexă, dar s-au extins rapid la acoperișurile a două case.
„ARDE Gruia”. Fotografii spectaculoase din dronă
Fumul gros și negru poate fi văzut din mai multe zone ale orașului. Imagini din dronă, realizate de Sergiu Răzvan, arată magnitudinea incendiului.
ISU Cluj a alocat la incendiu 5…
Citește mai mult pe Cluj24.ro