Connect with us

EVENIMENT

Săptămâna Patimilor. Obiceiuri şi tradiţii prin care creștinii se pregătesc pentru a întâmpina Marea Sărbătoare

Publicat

Astăzi este Sfânta și Marea Luni, prima zi din Săptămâna Patimilor. Fiecare zi din această săptămână până la Pasti are o semnificaţie specială în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului. 

Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, fiecare dintre noi va aştepta Învierea acasă, iar slujbele se oficiază fără enoriaşi.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Tradiţiile acestei săptămâni, numită şi Săptamâna Neagră, sunt liniştea şi reculegerea, postul, curăţenia trupească şi spirituală, iertarea între oameni. Potrivit rânduielilor canonice, în această săptămână se ajunează (nu se mănâncă nimic) până spre seară.

În zilele din Săptămâna Mare, regulile Bisericii le impun creştinilor postul negru, abstinenţa conjugală şi rugăciunea, pentru a intra în atmosfera sărbătorii Paştilor. În Săptămâna Mare nu este bine să fie consumate mâncăruri care conţin oţet, pentru că Mântuitorului i s-a dat să bea oţet.

În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște

În Lunea din Săptămâna Mare se scoate totul din casă la aerisit, se repară şi se văruiesc casele, iar mobilierul se spală şi repară. Curţile se mătură, se scot gunoaiele, gardurile se repară, şanţurile se curăţă de nămol şi se face curat la animale. Totul trebuie să strălucească de curăţenie.

Muncile la câmp sunt permise doar pâna miercuri inclusiv. De joi, bărbaţii le vor ajuta pe femei la treburile din gospodărie.

În Joia Mare se vopsesc oăule și se prepară pasca și cozonacii

Este ziua când a avut loc Cina Cea de taină, rugăciunea lui Isus Christos în Grădina Ghetsemani, trădarea lui Iuda şi peinderea lui Isus.

Tradiţia spune că, în noaptea şi în dimineaţa Joii Mari, se deschid mormintele şi sufletele celor morţi se întorc la casele lor şi trebuie să se aprindă focuri prin curţi sau în cimitire, pentru întâmpinarea lor.

În Joia Mare se vopsesc ouale, despre care se spune că au puteri miraculoase, şi se prepară cele mai importante copturi pascale: pasca şi cozonacii cu mac şi nucă.

În această zi, nu este bine să dormi la amiază pentru că somnul va atrage lenea pentru tot anul şi nu vei fi capabil să duci nici o treabă la bun sfârşit.

Sâmbăta Mare – ultima zi de post. Se pregptesc mâncăruri tradiționale

Este cea la capătul căreia are loc Învierea. Este ultima zi de post, se încheie şi pregătirile pentru Sărbătoarea Paştelui. Se pregătesc mâncărurile tradiţionale: borşul, drobul şi friptura de miel.

Se deretică prin casă şi se pregătesc hainele noi, care urmează să fie îmbăcate în zilele de Paşti.

Sâmbătă noaptea, în mod normal, se mergea la biserică pentru a lua Lumina.

Duminică este Ziua Luminată, când toţi creştinii sărbătoresc cu bucurie Învierea Domnului.

 

surse: crestinortodox.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Bărbat din Alba, implicat într-un ACCIDENT pe Autostrada A1 în Sibiu. Camionul pe care acesta îl conducea, lovit de o mașină

Publicat

foto: bărbat din alba, implicat într un accident pe autostrada a1

Un bărbat din județul Alba a fost implicat într-un accident rutier produs joi după-amiaza pe Autostrada A1, între Sibiu și Boița. Autocamionul pe care acesta îl conducea a fost lovit din spate de un autoturism. 

În zona accidentului, pe Autostrada A1, km 242, sensul de mers Sibiu – Boița, traficul rutier a fost restricționat pe banda 1.

Este vorba despre o coliziune față – spate, produsă între un autoturism condus pe A1 (direcția Sibiu – Boița) de către un bărbat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Preşedintele lui „U” Cluj explică strategia pentru o bază sportivă proprie. Discuţii avansate pentru un teren în afara Clujului

Publicat

babes baza sportiva parc iuliu hatieganu.jpg

Radu Constantea, preşedintele lui „U” Cluj, a explicat care e strategia clubului privind o bază sportivă proprie. El spune că momentan echipa dispune de condiţii optime şi că se lucrează la identificarea unui teren pentru un centru modern de pregătire lângă Cluj. 

„Obiectivul şi rolul de a avea o bază sportivă proprie ţin de clubul Universitatea, nu de Primăria Cluj-Napoca. Clubul trebuie să-şi crească veniturile constant, pentru a redirecţiona o parte din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. Care vor fi noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane. PROIECT

Publicat

rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. care vor fi

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru autoturisme va fi de 3,5 euro pentru o zi, iar pentru un an de 50 de euro, potrivit unui proiect de lege care prevede unele măsuri fiscal-bugetare, publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Prin acest act normativ, se propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Admitere în clasa a IX-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”: Procedura pas cu pas

Publicat

admitere în clasa a ix a la colegiul național militar „mihai

Admitere în clasa a IX-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”: Procedura pas cu pas. Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a publicat precizările complete pentru admiterea în clasa a IX-a, în învățământul militar liceal, pentru anul școlar 2025-2026.

Procesul se desfășoară în două etape principale și implică mai multe termene critice pe care candidații trebuie să le respecte.

Cadrul legal și etapele admiterii

Admiterea în colegiile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe