Connect with us

ACTUALITATE

SĂPTĂMÂNA PATIMILOR, VINEREA MARE: Înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos. Denia Prohodului Domnului

Publicat

vinerea mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi, pentru că, în această zi, a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. Este ziua de pomenire a înfricoşătoarelor Patimi ale Mântuitorului şi de mărturisire a tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

Patimile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare: “sfinte” pentru că Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, “mântuitoare” pentru că şterg păcatele întregii lumi şi “înfricoşătoare” din cauza coordonatelor naturii, care s-au schimbat la răstignirea lui Hristos. “Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mulţi din morminte au înviat”.

În această zi nu se săvârșește Liturghia pentru că „însuși Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum”; este vreme de post total, pentru că „Mirele s-a luat de la noi”. (Matei 9, 15). Se fac numai ceasurile împărătești „care ne pun înainte nemărginita smerenie a Domnului, Crucea cea dătătoare de viață și credința tâlharului”.

Seara se săvârșește Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf – semn al celor trei zile petrecute în mormânt.

Vezi şi Vinerea Mare: „Astăzi s-a spânzurat pe lemn Cel ce a spânzurat pământul pe ape”. Post aspru, cu pâine și apă

În Sfânta Scriptură este ziua în care Mântuitorul a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc. Din acest motiv, obiceiurile şi tradiţiile sunt stricte. Şi unice. Iată câteva dintre ele.

Ultima vineri dinaintea Paştilor este cunoscută mai ales ca ziua în care se tine post negru, deoarece în această zi a patimit şi a fost răstignit Iisus Hristos.

Cei mai mulţi români au obiceiul de a nu bea şi a nu mânca nimic toată ziua.

În Vinerea Mare, în tradiţia populară sunt interzise mâncărurile la cuptor, iar dimineata, chiar înainte de răsăritul soarelui, se zice că e bine să alergăm desculti prin roua sau ape curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul.

Seara, credinţa spune că trebuie sa mergem la biserică pentru a participa la slujba de scoatere a aerului, dar şi pentru a trece, simbolic, pe sub acesta.

Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2020 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Incendiu evitat în ultimul moment la Cucorăni. ISU Botoșani: Coșurile de fum trebuie curățate periodic

Publicat

incendiu evitat în ultimul moment la cucorăni. isu botoșani: coșurile

Publicitate

O casă din localitatea Cucorăni a fost la un pas de incendiu, ieri după-amiază, din cauza depunerilor de funingine din coșul de fum.

Din fericire, intervenția rapidă a pompierilor din cadrul Detașamentului Botoșani a prevenit producerea unor pagube materiale.

Cauza incidentului a fost aprinderea funinginii acumulate pe pereții interiori ai coșului, o situație care poate deveni extrem de periculoasă dacă nu este prevenită prin curățări regulate, a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Începe perioada electorală pentru alegerile locale parțiale din 4 mai din Avrămeni și Coșula. Campania, din 19 aprilie

Publicat

vot 1.jpg

Publicitate

Perioada electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din 14 județe începe astăzi, duminică, candidaturile urmând să fie depuse până pe 14 aprilie, iar campania va începe pe 19 aprilie, relatează agerpres.ro.

Două comune din județul Botoșani – Avrămeni și Coșula – vor organiza alegeri locale parțiale pentru funcția de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Câți câini ai voie să ții în curte? Răspunsul pe care mulți nu îl știu și riscă o amendă

Publicat

câți câini ai voie să ții în curte? răspunsul pe

Publicitate

Tot mai mulți români aleg să-și împartă curtea și viața cu unul sau mai mulți câini. Însă o întrebare frecventă este: există o limită legală privind numărul de câini pe care îi poți crește pe proprietatea ta? Răspunsul vine chiar din legislația actuală, care aduce clarificări pentru cei care locuiesc la casă, fie în mediul urban, fie în cel rural, relatează cluj24.ro.

Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Ioan Scărarul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios ioan scărarul

Publicitate

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, mai este cunoscut și sub numele de „Sfântul Ioan Sinaitul” sau „Sfântul Ioan Climax”, s-a născut spre sfârșitul secolului al VI-lea, și a fost fiul lui Xenofont și al Mariei, aceștia având doi fii: pe Ioan și pe Arcadie. A fost contemporan cu Sfântul Maxim Mărturisitorul. Conform spuselor Arhiepiscopului Atenei, Meletie, țara de origine a Sfântului Ioan Scărarul este Palestina, iar călugărul Daniil de la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe