ACTUALITATE
Șapte morți și trei dispăruți în urma ploilor torențiale, în Coreea de Sud

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, în urma unei perioade de trei zile de ploi abundente în Coreea de Sud, s-au înregistrat pierderea a șapte vieți umane și dispariția a trei persoane. Aceste evenimente au fost cauzate de alunecările de teren survenite, iar nivelul apelor a depășit capacitatea unui baraj, conform declarațiilor oficiale de sâmbătă.
Până la ora locală 11 (02.00 GMT) numărul celor evacuaţi în întreaga ţară ajunsese la 1567, a comunicat ministerul de interne de la Seul. Bilanţul respectiv s-ar putea agrava, deoarece în acumularea de la Goesam din provincia Chungcheong de Nord se colectau peste 2700 de metri cubi de apă pe secundă, capacitatea maximă de deversare.
Compania feroviară naţională a anunţat că nu mai circulă niciun tren în afara celor de mare viteză, care ar putea întârzia din cauza dificultăţilor de operare, iar siguranţa circulaţiei pe căile ferate este periclitată de alunecări de teren, inundaţii şi căderi de pietre.
O alunecare de teren care a acoperit şinele cu pământ şi nisip în Chungcheong de Nord a provocat vineri deraierea unui tren de mică viteză, conform ministerului transporturilor. Mecanicul a fost rănit, dar trenul nu transporta pasageri.
Sâmbătă, la o întâlnire cu autorităţile guvernamentale, premierul Han Duck-soo a cerut armatei să participe activ la operaţiunile de salvare şi să colaboreze cu oficialităţile civile pentru mobilizarea forţelor umane şi a echipamentelor. Agerpres
ACTUALITATE
Germania va prelungi controalele la frontierele cu Polonia, Cehia şi Elveţia cel puţin două luni

Nancy Faeser, ministrul de interne al Germaniei, a declarat că va extinde controalele la frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția cu cel puțin două luni după data de 15 decembrie, conform informațiilor furnizate de dpa.
„Măsurile noastre funcţionează.
Lupta noastră împotriva afacerii fără scrupule a contrabandiştilor de persoane, care pun în pericol cu brutalitate vieţile omeneşti, este încununată de succes”, a declarat Nancy Faeser pentru cotidianul german Rheinische Post, într-un comentariu publicat vineri.
Controalele mobile şi fixe au avut un efect clar de la introducerea lor în octombrie, limitând migraţia ilegală în Germania şi reducând povara asupra autorităţilor locale.
Faeser a prelungit luni controalele la frontieră până la 15 decembrie.
Potrivit Ministerului de Interne, circa 3.300 de intrări neautorizate au fost depistate şi 1.100 de intrări neautorizate au fost împiedicate de la introducerea controalelor, pe 16 octombrie.
„Asta înseamnă că aceste măsuri funcţionează şi vom continua să procedăm în acest fel”, a declarat un purtător de cuvânt.
Declarațiile lui Andreas Roßkopf
Andreas Roßkopf, responsabil pentru poliţia federală la sindicatul poliţiştilor, a declarat pentru Rheinische Post că numărul solicitanţilor de azil nu a putut fi redus prin mijloace poliţieneşti şi că depunerea cererilor de azil nu a putut fi împiedicată.
Trebuie clarificat „dacă mii de poliţişti ar trebui de fapt să rămână la frontiere sau dacă nu ar fi desfăşuraţi mai bine pentru securitate în oraşe şi problema azilului rezolvată în cadrul legislativ al UE”.
Situaţia de securitate în Germania este foarte sensibilă în acest moment, fiind investigate mai multe comploturi de a ataca târguri de Crăciun, notează dpa. Agerpres

ACTUALITATE
Comuna sărăciei lucii renaște datorită investițiilor și spiritului civic. Localnicii au reparat benevol școala

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Românii vor plăti cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de Crăciun, adică echivalentul a mai puțin de 18 euro.
În contrast, francezii se află în fruntea listei cu o notă de plată de 81,79 euro pentru aceleași produse festivă, potrivit unui studiu publicat joi, citat de Agerpres.
Conform eToro, care a analizat preţurile din supermarketurile locale ale preparatelor tradiţionale de Crăciun, o masă de sărbători tipic românească, cu sarmale, mămăligă şi garnituri tradiţionale, cum ar fi smântână şi ardei iute, ar costa o familie de patru persoane mai puţin de 18 euro.
În acelaşi timp, o masă tipic franţuzească, cu curcan umplut, alături de ficat, castane şi ouă, va costa 81,70 euro pentru o familie de patru persoane, iar 5 kg de curcan costă peste 65 de euro.
În timp ce familiile franceze vor avea cea mai scumpă cină de Crăciun, alte câteva ţări au înregistrat creşteri semnificative ale preţurilor faţă de anul trecut.
În România, preţurile cărnii de porc şi de vită au crescut cu aproximativ 13%
Astfel, o cină de Crăciun tipic daneză, cu friptură de porc la cuptor, servită cu cartofi, ceapă şi varză roşie, este cu 25% mai scumpă în 2023 faţă de anul trecut, timp în care o masă festivă clasică spaniolă, cu curcan şi garnituri, a crescut cu 24%, până la 75,30 de euro.
Analiza de specialitate relevă faptul că ingredientele din coşul de cumpărături de Crăciun care au înregistrat cea mai mare inflaţie a preţurilor de anul trecut includ carnea de porc în Danemarca (+46%), uleiul de măsline în Spania (+30%) şi carnea de pui în Australia (+40%).
În România, preţurile cărnii de porc şi de vită au crescut cu aproximativ 13%, de la an la an, iar alte ingrediente tipice şi-au văzut preţurile reduse, cum ar fi: mălaiul (-11%) şi uleiul vegetal (-25%).
„Curcanul la cuptor tinde să reprezinte cea mai mare parte din costul mesei de Crăciun pentru ţările care îl consumă.
Cu toate acestea, spre deosebire de anul trecut, costurile cărnii de curcan în Europa s-au stabilizat în 2023, în timp ce în SUA, costul a scăzut de fapt faţă de preţurile din 2022, contribuind la reducerea cu 9% a costului cinei de Crăciun pentru o familie americană de patru persoane”, notează sursa citată.
Cu puţin peste România, gospodăriile din Marea Britanie vor avea parte de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre ţările incluse în studiu (un curcan la cuptor tipic cu garnituri obişnuite va costa 24,80 de euro pentru o familie de patru persoane).
Inflaţia preţurilor la alimente a crescut vertiginos la nivel global în acest an
În acelaşi timp, inflaţia preţurilor la alimente a crescut vertiginos la nivel global în acest an, ultima cifră a inflaţiei alimentare din UE fiind de 9,1%, cea din România de 8,7%, în timp ce în Marea Britanie este de 10,1%, iar cea din SUA este mult mai mică, de 3,3%.
Datele au fost colectate în luna noiembrie 2023 din 12 ţări, de pe trei continente, în care eToro are analişti sau echipe pe teren.
Costurile luate în calcul s-au bazat pe o cină tradiţională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lanţ de supermarketuri local de top.
eToro este o platformă socială de tranzacţionare şi investiţii care le permite utilizatorilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori.
Compania a fost fondată în anul 2007 cu misiunea de a deschide pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent.