Connect with us

ACTUALITATE

Şapte noi preparate româneşti din carne, atestate drept produse tradiţionale de Ministerul Agriculturii

Publicat

Şapte preparate din carne fabricate în judeţele Galaţi, Caraş-Severin şi Buzău au primit, săptămâna trecută, atestate de produse tradiţionale din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), informează marţi instituţia într-un comunicat.

În judeţul Galaţi, producătorul Verdesi&Co a primit atestat pentru patru produse tradiţionale obţinute din carne de porc provenită din fermele proprii: „Muşchiuleţ de porc Ilinca”, „Cotlet haiducesc a lui Zamfir”, „Costiţă afumată Ilinca” şi „Cârnaţi de porc a lui Ignat”.

Denumirea de „Muşchiuleţ de porc Ilinca” s-a transmis din generaţie în generaţie, iar reţeta este una specifică ce presupune prepararea bucăţilor de carne prin maturare şi condimentare cu cimbru şi alte condimente, înainte de afumare, precizează Ministerul Agriculturii.

„Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obţinut din cotlet de porc, maturat în baiţ de condimente, timp de 6-14 zile.

„Calitatea materiei prime şi prelucrarea cărnii prin metode tradiţionale conduc la obţinerea produsului ‘Cotlet Haiducesc a lui Zamfir’, care se caracterizează printr-un gust deosebit şi mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă”, se menţionează în comunicat.

„Costiţa afumată Ilinca” este un produs obţinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiţ de condimente naturale tradiţionale şi sare. Reţeta are o vechime de peste 25 de ani.

„Cârnaţii de porc a lui Ignat” afumaţi tradiţional se obţin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obţinut se supune operaţiei tehnologice de afumare.

În judeţul Caraş Severin a fost acordat un atestat de produs tradiţional pentru „Cârnaţi din carne de capră ca la Soceni”. Aceştia se obţin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat, şi pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumaţi la fum natural, explică Ministerul Agriculturii.

În judeţul Buzău a fost acordat atestat de produs tradiţional pentru „Salamul Casa Râmniceană” şi pentru „Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană”. Salamul respectiv este un preparat culinar din carne de porc şi vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă, iar toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual. Combinaţia celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de procedeul de afumare evidenţiază valoarea tradiţională a produsului finit.

„Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană” sunt preparaţi din carne de oaie şi porc preluată de la crescători din zonă, cât şi de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea tradiţională a produsului finit.

Ministerul Agriculturii încurajează producătorii să-şi înregistreze produsele tradiţionale nu doar pentru a diversifica producţia, dar şi pentru a oferi consumatorilor siguranţa calităţii. În acest fel, produsele tradiţionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conştiinţa şi identitatea naţională, pe de o parte, şi interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte, apreciază sursa. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

O clipă de neatenție, un pas spre dezastru! Mașină arsă din cauza focului lăsat nesupravegheat la Nicșeni

Publicat

o clipă de neatenție, un pas spre dezastru! mașină arsă

Publicitate

Arderea vegetației uscate reprezintă un pericol real!” – Intervenție a pompierilor în localitatea Nicșeni

Pompierii botoșăneni fac un nou apel la responsabilitate și atrag atenția asupra pericolului major pe care îl reprezintă arderea necontrolată a vegetației uscate și a deșeurilor menajere, în special în contextul codului portocaliu de canicula.

Salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani au intervenit în urmă cu puțin timp…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Val de amenzi în Botoșani: Șoferi lăsați fără permis pentru neacordarea priorității pietonilor

Publicat

zeci de amenzi pentru pietoni și bicicliști la botoșani: peste

Publicitate

În dimineața zilei de 7 iulie 2025, între orele 09:00 și 13:00, polițiștii rutieri din Botoșani, alături de colegi din cadrul ordinii publice, au desfășurat o acțiune amplă pentru siguranța pietonilor, bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete.

În doar câteva ore, au fost verificate 46 de vehicule și legitimate 54 de persoane. În urma controalelor, oamenii legii au aplicat 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 16.000…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prinși băuți la volan în Săveni și Flămânzi

Publicat

prinși băuți la volan în săveni și flămânzi

Publicitate

Doi șoferi din județul Botoșani s-au ales cu dosare penale după ce au fost opriți în trafic și s-a constatat că se aflau sub influența alcoolului.

Primul caz a avut loc pe 7 iulie 2025, în orașul Săveni. Polițiștii au tras pe dreapta un bărbat de 45 de ani, localnic, care mirosea puternic a alcool. Testarea cu etilotestul a confirmat bănuielile: 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șofer cu permisul suspendat, prins la volan în comuna Tudora

Publicat

bărbat de 54 de ani, din drăgușeni, prins la volan

Publicitate

Un bărbat de 32 de ani din comuna Tudora a fost prins conducând, deși avea permisul suspendat încă din luna martie.

Polițiștii rutieri l-au oprit pentru un control de rutină pe 7 iulie 2025, iar în urma verificărilor au descoperit că nu mai avea dreptul de a se afla la volan.

Acum, tânărul este cercetat penal pentru conducere fără permis.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe