Connect with us

ACTUALITATE

Şapte noi preparate româneşti din carne, atestate drept produse tradiţionale de Ministerul Agriculturii

Publicat

Şapte preparate din carne fabricate în judeţele Galaţi, Caraş-Severin şi Buzău au primit, săptămâna trecută, atestate de produse tradiţionale din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), informează marţi instituţia într-un comunicat.

În judeţul Galaţi, producătorul Verdesi&Co a primit atestat pentru patru produse tradiţionale obţinute din carne de porc provenită din fermele proprii: „Muşchiuleţ de porc Ilinca”, „Cotlet haiducesc a lui Zamfir”, „Costiţă afumată Ilinca” şi „Cârnaţi de porc a lui Ignat”.

Denumirea de „Muşchiuleţ de porc Ilinca” s-a transmis din generaţie în generaţie, iar reţeta este una specifică ce presupune prepararea bucăţilor de carne prin maturare şi condimentare cu cimbru şi alte condimente, înainte de afumare, precizează Ministerul Agriculturii.

„Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obţinut din cotlet de porc, maturat în baiţ de condimente, timp de 6-14 zile.

„Calitatea materiei prime şi prelucrarea cărnii prin metode tradiţionale conduc la obţinerea produsului ‘Cotlet Haiducesc a lui Zamfir’, care se caracterizează printr-un gust deosebit şi mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă”, se menţionează în comunicat.

„Costiţa afumată Ilinca” este un produs obţinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiţ de condimente naturale tradiţionale şi sare. Reţeta are o vechime de peste 25 de ani.

„Cârnaţii de porc a lui Ignat” afumaţi tradiţional se obţin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obţinut se supune operaţiei tehnologice de afumare.

În judeţul Caraş Severin a fost acordat un atestat de produs tradiţional pentru „Cârnaţi din carne de capră ca la Soceni”. Aceştia se obţin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat, şi pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumaţi la fum natural, explică Ministerul Agriculturii.

În judeţul Buzău a fost acordat atestat de produs tradiţional pentru „Salamul Casa Râmniceană” şi pentru „Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană”. Salamul respectiv este un preparat culinar din carne de porc şi vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă, iar toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual. Combinaţia celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de procedeul de afumare evidenţiază valoarea tradiţională a produsului finit.

„Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană” sunt preparaţi din carne de oaie şi porc preluată de la crescători din zonă, cât şi de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea tradiţională a produsului finit.

Ministerul Agriculturii încurajează producătorii să-şi înregistreze produsele tradiţionale nu doar pentru a diversifica producţia, dar şi pentru a oferi consumatorilor siguranţa calităţii. În acest fel, produsele tradiţionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conştiinţa şi identitatea naţională, pe de o parte, şi interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte, apreciază sursa. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Guvernul interzice detașările în instituțiile publice până la sfârșitul anului 2026. Ordonanța a fost pusă în dezbatere publică

Publicat

guvernul interzice detașările în instituțiile publice până la sfârșitul anului

Publicitate

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care intenționează să interzică, până la 31 decembrie 2026, detașările în instituțiile și autoritățile publice. Măsura este motivată de nevoia de a eficientiza resursele umane din sistemul bugetar și de a limita practicile prin care angajații sunt transferați temporar între instituții, uneori pe posturi cheie.

Potrivit documentului, suspendarea vizează toate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani, locul 4 la nivel național la implementarea Programului „Anghel Saligny”. Doina Federovici: Au fost deja decontați 728 de milioane de lei

Publicat

județul botoșani, locul 4 la nivel național la implementarea programului

Publicitate

Județul Botoșani se află pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește implementarea proiectelor prin Programul „Anghel Saligny”, potrivit senatorului Doina Federovici, fost președinte al Consiliului Județean.

Aceasta a subliniat într-o postare publică pe rețelele de socializare faptul că administrațiile locale au atras investiții importante în infrastructură, rețele de apă și sisteme de canalizare, plasând județul în fruntea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

De vineri: Dorohoiul găzduiește cea de-a XII-a ediție a Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești. Trei zile dedicate meșteșugurilor și valorilor populare românești

Publicat

de vineri: dorohoiul găzduiește cea de a xii a ediție a festivalului

Publicitate

În perioada 22 – 24 august 2025, Pietonalul „Grigore Ghica” din Dorohoi va fi gazda celei de-a XII-a ediții a Festivalului Tradițiilor Meșteșugărești, un eveniment care aduce în prim-plan arta populară, meșteșugurile și tradițiile românești autentice.

Manifestarea este organizată de Primăria Municipiului Dorohoi și Asociația Meșterilor Populari din Moldova – Iași.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 22 august, la ora 11:00, iar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Miercuri la Botoșani începe Festivalul Instituțiilor de Cultură 2025. Programul manifestărilor

Publicat

miercuri la botoșani începe festivalul instituțiilor de cultură 2025. programul

Publicitate

Centrul Istoric al municipiului Botoșani devine, în perioada 20 – 22 august 2025, scena unuia dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului: Festivalul Instituțiilor de Cultură (FIC), ajuns la cea de-a IV-a ediție.

Manifestarea va avea loc în Piața 1 Decembrie din Centrul Istoric al municipiului Botoșani și va aduce publicului spectacole de teatru, muzică și divertisment, cu artiști de renume din țară și din străinătate.

Programul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe