Connect with us

ACTUALITATE

Şapte noi preparate româneşti din carne, atestate drept produse tradiţionale de Ministerul Agriculturii

Publicat

Şapte preparate din carne fabricate în judeţele Galaţi, Caraş-Severin şi Buzău au primit, săptămâna trecută, atestate de produse tradiţionale din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), informează marţi instituţia într-un comunicat.

În judeţul Galaţi, producătorul Verdesi&Co a primit atestat pentru patru produse tradiţionale obţinute din carne de porc provenită din fermele proprii: „Muşchiuleţ de porc Ilinca”, „Cotlet haiducesc a lui Zamfir”, „Costiţă afumată Ilinca” şi „Cârnaţi de porc a lui Ignat”.

Denumirea de „Muşchiuleţ de porc Ilinca” s-a transmis din generaţie în generaţie, iar reţeta este una specifică ce presupune prepararea bucăţilor de carne prin maturare şi condimentare cu cimbru şi alte condimente, înainte de afumare, precizează Ministerul Agriculturii.

„Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obţinut din cotlet de porc, maturat în baiţ de condimente, timp de 6-14 zile.

„Calitatea materiei prime şi prelucrarea cărnii prin metode tradiţionale conduc la obţinerea produsului ‘Cotlet Haiducesc a lui Zamfir’, care se caracterizează printr-un gust deosebit şi mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă”, se menţionează în comunicat.

„Costiţa afumată Ilinca” este un produs obţinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiţ de condimente naturale tradiţionale şi sare. Reţeta are o vechime de peste 25 de ani.

„Cârnaţii de porc a lui Ignat” afumaţi tradiţional se obţin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obţinut se supune operaţiei tehnologice de afumare.

În judeţul Caraş Severin a fost acordat un atestat de produs tradiţional pentru „Cârnaţi din carne de capră ca la Soceni”. Aceştia se obţin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat, şi pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumaţi la fum natural, explică Ministerul Agriculturii.

În judeţul Buzău a fost acordat atestat de produs tradiţional pentru „Salamul Casa Râmniceană” şi pentru „Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană”. Salamul respectiv este un preparat culinar din carne de porc şi vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă, iar toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual. Combinaţia celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de procedeul de afumare evidenţiază valoarea tradiţională a produsului finit.

„Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană” sunt preparaţi din carne de oaie şi porc preluată de la crescători din zonă, cât şi de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea tradiţională a produsului finit.

Ministerul Agriculturii încurajează producătorii să-şi înregistreze produsele tradiţionale nu doar pentru a diversifica producţia, dar şi pentru a oferi consumatorilor siguranţa calităţii. În acest fel, produsele tradiţionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conştiinţa şi identitatea naţională, pe de o parte, şi interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte, apreciază sursa. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Lângă noi: Aproximativ 15.000 de credincioși au venit în pelerinaj pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Publicat

lângă noi: aproximativ 15.000 de credincioși au venit în pelerinaj

Publicitate

Aproximativ 15.000 de persoane din țară și străinătate s-au închinat la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost scoasă miercuri dimineață, la ora 6:30, pe esplanada din fața Catedralei Mitropolitane.

Potrivit organizatorilor, pelerinii care au ajuns la raclă la ora 18:00 au stat la rând aproximativ 25 minute.

 


Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO


Cei mai mulți dintre pelerinii care s-au închinat până acum au venit din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Tragedie la Ștefănești: Bărbat de 63 de ani, găsit decedat în casa cuprinsă de flăcări

Publicat

video tragedie la Ștefănești: bărbat de 63 de ani, găsit

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, în această seară, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă din orașul Ștefănești. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Gărzilor de Intervenție Ștefănești și Trușești, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Șoferii care dețin permis categoria B pot conduce și tractoare, fără un examen suplimentar. Legea a fost promulgată

Publicat

Șoferii care dețin permis categoria b pot conduce și tractoare,

Publicitate

Șoferii care dețin permis categoria B pot conduce și tractoare agricole și forestiere din categoria Tr1, a căror viteză maximă este de 40 km/h. Echivalarea se face fără examinarea de către autoritatea competentă. Măsura ușurează munca fermierilor și sprijină agricultura locală, scrie alba24.ro

Președintele Nicușor Dan a semnat recent Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2024…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Performanță de excepție pentru pompierii botoșăneni la HERO România 2025. Locul II pe echipe și locul I pentru „Team Leader”

Publicat

foto: performanță de excepție pentru pompierii botoșăneni la hero românia

Publicitate

După trei zile de competiție intensă, plină de provocări și efort susținut, echipa de pompieri-alpiniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a obținut locul II în clasamentul general pe echipe la competiția națională de salvare la înălțime HERO România 2025. În plus, plutonierul adjutant șef Ionuț Honciuc, coordonatorul echipei ISU Botoșani, a fost desemnat cel mai bun team leader…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe