EVENIMENT
Sărăcia persistentă afectează peste 20% dintre familiile cu copii, iar familiile monoparentale sunt cel mai grav afectate
În prezent, 20,3% dintre familiile care au copii trăiesc în sărăcie persistentă. Această proporție crește dramatic la 33,7% atunci când vine vorba de familiile monoparentale.
La finalul lunii septembrie 2022, 27.728 de copii români beneficiau de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie.
Doar 6.162 dintre aceşti copii erau asistaţi în centre de zi ale consiliilor locale, în condiţiile în care, în România, 20,3% dintre familiile cu copii trăiesc în sărăcie persistentă, procentul urcând dramatic la 33,7% (cele mai recente date, pentru anul 2021) în cazul familiilor monoparentale, arată Salvaţi Copiii România.
Organizaţia salută eforturile autorităţilor pentru elaborarea şi adoptarea unui cadru legislativ complex, prin Proiectul de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, dar, pentru ca serviciile destinate protecţiei acestor copii să fie eficiente, recomandă ca finanţarea acordată serviciilor locale de asistenţă socială (SPAS) să rămână egală şi nediscriminatorie, în condiţiile în care 66% dintre serviciile publice de asistenţă socială cuprinse într-o amplă acţiune de control nu aveau posturi ocupate de personal cu studii de specialitate în asistenţă socială, atribuţiile de asistenţă socială fiind îndeplinite de diferite categorii de angajaţi prin cumul de atribuţii (date din raportul recent al ANPIS).
Astfel, Salvaţi Copiii România a adresat Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor solicitarea modificării articolului din textul legii, prin care se propune diminuarea finanţării pentru autorităţile administraţiei publice locale care nu au copii cu măsură de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii.
Sărăcia persistentă afectează peste 20% dintre familiile cu copii, iar familiile monoparentale sunt cel mai grav afectate. „Copiii care trăiesc în risc de sărăcie severă au nevoie de sprijin real”
„Pe de o parte, prezenţa copiilor cu măsură de protecţie specială pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale nu influenţează cu nimic costurile necesare funcţionării centrelor de zi destinate prevenirii separării copilului de familie, deci reducerea contribuţiei financiare de la bugetul de stat nu ar face decât să aibă un impact negativ asupra capacităţii autorităţilor locale de a răspunde la nevoile tuturor copiilor vulnerabili.
Pe de altă parte, apare riscul ca, pentru a evita această reducere a finanţării de la bugetul de stat, autorităţile locale să nu depună toate eforturile pentru a sprijini în mod corespunzător identificarea şi referirea acelor situaţii în care riscurile reale la care sunt expuşi anumiţi copii necesită ca răspuns instituirea unei măsuri de protecţie specială.
Dincolo de termenul relativ scurt în care SPAS au obligaţia de a identifica şi înregistra în Observatorul local al copilului toţi copiii din unitatea administrativ teritorială aflaţi în situaţie de risc de separare (un an de zile, din care patru luni, 120 de zile, sunt alocate elaborării de către Guvern a modificărilor necesar a fi aduse cadrului metodologic), o atenţie deosebită trebuie acordată dezvoltării capacităţii şi resurselor disponibile la nivelul SPAS”, transmite Salvaţi Copiii România.
„Copiii care trăiesc în risc de sărăcie severă au nevoie de sprijin real pentru ca vulnerabilitatea socio-economică să nu se transforme în abandon şcolar, iar riscurile pentru sănătate să fie prevenite prin nutriţie adecvată.
Sărăcia persistentă afectează peste 20% dintre familiile cu copii, iar familiile monoparentale sunt cel mai grav afectate. Peste un sfert dintre copiii României se confruntă cu deprivarea materială severă
Familiile care trăiesc sub pragul sărăciei trebuie să devină o prioritate a unui plan integrat de politici sociale, în care autorităţile locale să primească finanţare nediscriminatorie, pentru ca sprijinul să ajungă la beneficiarii reali, ale căror nevoi sociale să fie astfel soluţionate”, a argumentat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Practic, 41,5% dintre copiii României cresc în risc de sărăcie sau excluziune socială, aproape dublă faţă de media EU (24,4%), arată datele valabile pentru anul 2021 ale Eurostat.
Riscul de sărăcie monetară afectează 29,8% dintre copii, iar sărăcia persistentă (situarea sub pragul de sărăcie în anul de referinţă şi cel puţin doi ani anteriori) marchează în mod disproporţionat familiile cu copii (în Romania, pentru anul 2021, 14,5% dintre familiile fără copii erau în sărăcie persistentă, dar procentul urcă la 20,3% în cazul familiilor cu copii şi ajunge la 33,7% în cazul familiilor monoparentale).
Peste un sfert dintre copiii României (28,2%) se confruntă cu deprivarea materială severă, ţara noastră deţinând un nedorit prim loc la nivelul Uniunii Europene (media UE pentru acest indicator este de 7,5%, arată datele Eurostat, valabile pentru 2021).
Într-un singur an (2021, Eurostat), peste 8.000 de fete au născut în România înainte de majorat (8024); 745 dintre ele au devenit mame înainte de a împlini 15 ani.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
RAR eXpert: Cum poți afla ce probleme are mașina, înainte de a o cumpăra. Verifică kilometrajul, defecțiunile ascunse și istoricul
RAR Cluj oferă celor care vor să își cumpere o mașină second-hand, un serviciu de verificare amănunțită cu privire la kilometraj, defecțiuni ascunse sau probleme de identificare a autovehiculului.
Este vorba despre RAR eXpert, implementat în alte regiuni încă de acum doi ani.
”Dacă aduceți mașina în reprezentanță, inginerii îi vor face o verificare amănunțită prin serviciul “RAR eXpert”.
Experiența…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Ovidiu Cîmpean (PNL Cluj): Cred că va fi o finală Ciucă – Ciolacu în turul 2. Nicolae Ciucă îl poate bate pe Ciolacu
Candidatul PNL Cluj, Ovidiu Cîmpean, ocupantului locului secund pe lista filialei județene pentru Camera Deputaților, a vorbit la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean despre absorbția fondurilor europene și despre expertiza sa în acest domeniu.
Câmpean a spus, printre altele, că a coordonat la Primăria Cluj-Napoca Direcția care se ocupă de atragerea de fonduri europene și implementarea proiectelor, iar acum este secretar de stat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cum fac elevii cursuri, vinerea și lunea, în școlile unde sunt amenajate secții de votare. Precizări de la Ministerul Educației
Ministerul Educației oferă recomandări școlilor privind modul în care trebuie să organizeze cursurile elevilor în instituțiile de învățământ în care sunt amenajate secții de votare.
Astfel, MEC a recomandat ca elevii să meargă normal la școală în zilele de vineri când sunt organizate alegeri, chiar dacă în școlile lor vor funcționa secții de votare. Pentru zilele de luni după alegeri, regulile sunt diferite…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată, printr-o investiție de peste 930.000 de lei. Lucrările propuse
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată. O stradă aflată în cartierul Arex (zona străzii Emil Racoviță) din Alba Iulia urmează să fie asfaltată, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m.
Primăria Alba Iulia a lansat pe 19 noiembrie, în platforma SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor…
Citește mai mult pe Alba24.ro