Connect with us

EVENIMENT

Sărăcia persistentă afectează peste 20% dintre familiile cu copii, iar familiile monoparentale sunt cel mai grav afectate

Publicat

copii abuzuri
fotografie cu caracter ilustrativ

În prezent, 20,3% dintre familiile care au copii trăiesc în sărăcie persistentă. Această proporție crește dramatic la 33,7% atunci când vine vorba de familiile monoparentale.

La finalul lunii septembrie 2022, 27.728 de copii români beneficiau de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie.

Doar 6.162 dintre aceşti copii erau asistaţi în centre de zi ale consiliilor locale, în condiţiile în care, în România, 20,3% dintre familiile cu copii trăiesc în sărăcie persistentă, procentul urcând dramatic la 33,7% (cele mai recente date, pentru anul 2021) în cazul familiilor monoparentale, arată Salvaţi Copiii România.

Organizaţia salută eforturile autorităţilor pentru elaborarea şi adoptarea unui cadru legislativ complex, prin Proiectul de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, dar, pentru ca serviciile destinate protecţiei acestor copii să fie eficiente, recomandă ca finanţarea acordată serviciilor locale de asistenţă socială (SPAS) să rămână egală şi nediscriminatorie, în condiţiile în care 66% dintre serviciile publice de asistenţă socială cuprinse într-o amplă acţiune de control nu aveau posturi ocupate de personal cu studii de specialitate în asistenţă socială, atribuţiile de asistenţă socială fiind îndeplinite de diferite categorii de angajaţi prin cumul de atribuţii (date din raportul recent al ANPIS).

Astfel, Salvaţi Copiii România a adresat Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor solicitarea modificării articolului din textul legii, prin care se propune diminuarea finanţării pentru autorităţile administraţiei publice locale care nu au copii cu măsură de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii.

Sărăcia persistentă afectează peste 20% dintre familiile cu copii, iar familiile monoparentale sunt cel mai grav afectate. „Copiii care trăiesc în risc de sărăcie severă au nevoie de sprijin real”

„Pe de o parte, prezenţa copiilor cu măsură de protecţie specială pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale nu influenţează cu nimic costurile necesare funcţionării centrelor de zi destinate prevenirii separării copilului de familie, deci reducerea contribuţiei financiare de la bugetul de stat nu ar face decât să aibă un impact negativ asupra capacităţii autorităţilor locale de a răspunde la nevoile tuturor copiilor vulnerabili.

Pe de altă parte, apare riscul ca, pentru a evita această reducere a finanţării de la bugetul de stat, autorităţile locale să nu depună toate eforturile pentru a sprijini în mod corespunzător identificarea şi referirea acelor situaţii în care riscurile reale la care sunt expuşi anumiţi copii necesită ca răspuns instituirea unei măsuri de protecţie specială.

Dincolo de termenul relativ scurt în care SPAS au obligaţia de a identifica şi înregistra în Observatorul local al copilului toţi copiii din unitatea administrativ teritorială aflaţi în situaţie de risc de separare (un an de zile, din care patru luni, 120 de zile, sunt alocate elaborării de către Guvern a modificărilor necesar a fi aduse cadrului metodologic), o atenţie deosebită trebuie acordată dezvoltării capacităţii şi resurselor disponibile la nivelul SPAS”, transmite Salvaţi Copiii România.

„Copiii care trăiesc în risc de sărăcie severă au nevoie de sprijin real pentru ca vulnerabilitatea socio-economică să nu se transforme în abandon şcolar, iar riscurile pentru sănătate să fie prevenite prin nutriţie adecvată.

Sărăcia persistentă afectează peste 20% dintre familiile cu copii, iar familiile monoparentale sunt cel mai grav afectate. Peste un sfert dintre copiii României se confruntă cu deprivarea materială severă

Familiile care trăiesc sub pragul sărăciei trebuie să devină o prioritate a unui plan integrat de politici sociale, în care autorităţile locale să primească finanţare nediscriminatorie, pentru ca sprijinul să ajungă la beneficiarii reali, ale căror nevoi sociale să fie astfel soluţionate”, a argumentat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Practic, 41,5% dintre copiii României cresc în risc de sărăcie sau excluziune socială, aproape dublă faţă de media EU (24,4%), arată datele valabile pentru anul 2021 ale Eurostat.

Riscul de sărăcie monetară afectează 29,8% dintre copii, iar sărăcia persistentă (situarea sub pragul de sărăcie în anul de referinţă şi cel puţin doi ani anteriori) marchează în mod disproporţionat familiile cu copii (în Romania, pentru anul 2021, 14,5% dintre familiile fără copii erau în sărăcie persistentă, dar procentul urcă la 20,3% în cazul familiilor cu copii şi ajunge la 33,7% în cazul familiilor monoparentale).

Peste un sfert dintre copiii României (28,2%) se confruntă cu deprivarea materială severă, ţara noastră deţinând un nedorit prim loc la nivelul Uniunii Europene (media UE pentru acest indicator este de 7,5%, arată datele Eurostat, valabile pentru 2021).

Într-un singur an (2021, Eurostat), peste 8.000 de fete au născut în România înainte de majorat (8024); 745 dintre ele au devenit mame înainte de a împlini 15 ani.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Primăriile pot cere împrumuturi direct de la Trezorerie. Hotărârea a trecut de Senat

Publicat

primăriile pot cere împrumuturi direct de la trezorerie. hotărârea a

Primăriile pot cere împrumuturi direct de la Trezorerie în baza unui act normativ adoptat de senatori.

Actul normativ care permite primăriilor să ceară împrumuturi directe de la Trezoreria Statului pentru evitarea situației de incapacitate de plată din cauza lipsei de surse financiare a fost adoptat de Senat.

Împrumuturile sunt acordate în limita a 1,5 miliarde de lei unităților administrativ-teritoriale care au proiecte în derulare finanțate din fonduri europene, transmite Radio…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șefii RAR din toate județele, convocați în ședință tehnică: Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programări

Publicat

Șefii rar din toate județele, convocați în ședință tehnică: targetul

Directorul Registrului Auto Român (RAR), Mihai Alecu, a convocat o ședință tehnică de lucru cu cei 41 de șefi ai reprezentanțelor teritoriale ale instituției, într-o întâlnire cu caracter managerial și strategic.

Scopul principal: identificarea soluțiilor concrete pentru reducerea timpilor de așteptare la programările RAR și îmbunătățirea performanței generale.

„Targetul nostru este media de 20 de zile pentru programarea activităților la Registrul Auto Român”, a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE. Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare. E folosită identitatea brandului Notino

Publicat

frauda online scam .jpg

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online.

Schema este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

Schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare

“Atenție la ofertele ‘prea bune ca să fie adevărate’. Ofertele promoționale atractive circulă frecvent online, însă este important să le…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Pavel Bartoș și actori ai Teatrului Odeon la Alba Iulia: Actorii vor fi ultimii înlocuiți de AI. Mai poate educa teatrul?

Publicat

video pavel bartoș și actori ai teatrului odeon la alba

Teatrul, sau cel puțin o manifestare artistică există în societate încă din Antichitate. Teatrul a evoluat în același timp cu societate. Acum, în contextul actual, în societate actuală prinsă între două realități, cea fizică și cea digitală, mai poate educa, mai poate teatrul forma păreri sau idei?

La aceasta întrebare au răspuns actorii Teatrului Odeon, printre care și Pavel Bartoș, la prima ”cafea cu tâlc” din cadrul Festivalului Internațional de Teatru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe