EVENIMENT
Joi, 25 mai 2023: Sărbătoarea Înălțării Domnului. Tradiții şi credinţe populare

Conform tradiției ortodoxe, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, creștinii sărbătoresc Înălțarea Domnului. Cu această ocazie, ouăle sunt înroșite, iar mesele sunt pregătite cu bucate specifice, asemenea celei de Paște. Salutul tradițional al Înălțării Domnului este „Hristos s-a înălțat! – Adevărat s-a înălțat!”. Sărbătoarea din acest an va fi marcată de creștinii ortodocși în ziua de joi, 25 mai.
Despre sărbătoarea Înălţării Domnului, cea mai veche menţiune se regăseşte în lucrarea „Despre sărbătoarea Paştilor”, aparţinând lui Eusebiu din Cezareea (anul 332).
Aceasta era sărbătorită pe atunci odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Apoi obiceiul s-a schimbat spre sfârşitul secolului al IV-lea, începutul secolului V, când Înălţarea Domnului a fost prăznuită în a 40-a zi după Înviere.
Vezi și 2 iunie – Înălţarea Domnului 2022: creștinii ortodocși se salută cu ”Hristos S-a Înălțat”.
Tradiții, obiceiuri și rugăciunea specială
Ziua marchează momentul în care Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri.
Sfânta Scriptură descrie că Mântuitorul Şi-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar, pe când îi binecuvanta, S-a înălţat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9).
Ziua Eroilor
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească.
În toate bisericile ortodoxe se face pomenirea eroilor români.
Credinţe populare de Ispas. Paştele Cailor
Când Maica Domnului l-a născut pe Hristos, în ieslea grajdului, animalele au luat şi ele parte la eveniment: pe cât de cuminţi erau boii şi oile, pe atât de gălăgioşi erau caii.
Ca mâhnire că pruncul nu avea linişte, din pricina nechezatului cailor, Maica Domnului le-ar fi spus să nu se sature de mâncare decât o dată în an, la Înălţarea Domnului.
Astfel, în ziua în care caii „îşi prăznuiesc” Paştele, pentru un ceas, ei se satură de păscut.
Aceasta tradiţie mai este cunoscută şi ca Joia Iepelor sau Ispasul.
Se spune că Ispas a fost martor la Înălţarea Domnului, alături de cei trei Apostoli.
Şi pentru că era un om bun şi vesel, oamenii ar încerca în această zi să fie bine dispuşi şi să nu-şi caute pricini de supărare.
Există o credinţă populară potrivit căreia cel care moare de Ispas ajunge direct În Rai.
Sărbătoarea populară ar proveni din zona Transilvaniei, din Evul Mediu, când sărbătoarea avea loc la date diferite.
Când ungurii îşi serbau Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul şi invers.
Potrivit calculelor calendarului, o dată la 4 sau 7 ani, sărbătoarea Paştilor cădea în aceeaşi zi.
De aici a venit şi vorba „la Pastele Cailor”, adică momentul în care caii se odihneau.
Tradiţii
În ziua de Ispas, casele şi mormintele cimitirului sunt împodobite cu crengi de pom tânăr (paltin, nuc), iar la ferestre se pun frunze de leuştean.
Despre leuştean se crede că ar fi crescut la piciorul Crucii lui Hristos.
Se fac pomeni pentru morţi, se împarte pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. Este ultima zi din an în care se mai pot roşi ouă.
Sunt marcate vitele şi tăiaţi unii miei.
Caii nu sunt puşi la căruţă, primesc fân proaspăt pe săturate, se fac unele rugăciuni, pentru belşug şi sănătatea animalelor.
Acum se încheie semănatul plantelor, în special al porumbului, se urcă boii şi juncanii la păşunile montane.
În noaptea şi ziua de Ispas se culeg şi sfinţesc flori, frunze şi ramurile de alun, nuc, leuştean, paltin. Se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să alunge relele.
Fetele şi femeile se încing peste mijloc cu leuştean.

Un incendiu puternic a izbucnit, în noaptea de luni spre marți, în Târgșoru Vechi, la Mănăstirea Turnu. Flăcările au cuprins acoperișul și etajul casei parohiale.
Potrivit ISU Suceava, alarma s-a dat în jurul orei 3.30, iar la fața locului s-au deplasat cinci autospeciale de stingeredouă autoscări, o autospecială de descarcerare, un echipaj SMURD și o autospecială de primă intervenție și comandă.
Din primele informații de la fața locului, flăcările se manifestă generalizat la nivelul clădirii de lângă biserica Mănăstirii, pe o suprafață de aproximativ 400 mp.
Salvatorii acționează pentru localizarea incendiului.
Forțele de intervenție au fost suplimentate cu încă patru autospeciale de stingere. La locul evenimentului se află trei ofițeri și 45 de subofițeri.
Incendiul a fost localizat în jurul orei 4.40.
Incendiul a afectat acoperișul si etajul casei parohiale, suprafața totală afectată de flăcări fiind de 600-800 de metri pătrați.
Știre în actualizare

Grav accident rutier produs, marți dimineață, pe un drum din Suceava. Cinci persoane au fost implicate într-0 coliziune, două dintre acestea fiind în stare critică.
Accidentul a avut loc marți. 6 iunie, în loclaitatea suceveană Ilișești.
Din primele informații, coliziunea s-a produs între un autotren si un autoturism.
În cele două autovehicule se aflau cinci persoane.
UPDATE, ora 07.00: Cele două victime Încarcerate sunt În stare de inconștiență. Una dintre victime a fost deja extrasă dintre fiarele contorsionate și i se aplică manevre de resuscitare.
Potrivit ISU Suceava, două dintre victime au rămas încarcerate. Una dintre acestea ar fi inconștientă.
La fața locului au intervenit pompierii militari, cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare și două ambulanțe SMURD, cu sprijinul a două echipaje SAJ.
Circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliției.
Știre în actualizare
EVENIMENT
Peste 313.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră din țară, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere ale României au trecut peste 313.000 de persoane.
Potrivit Poliției de Frontieră, în data de 04.06.2023, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 313.160 de persoane, cetățeni români și străini și peste 80.160 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.
Pe sensul de intrare în România, au fost 181.154 de persoane, dintre care 10.099 de cetăţeni ucraineni.
Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 04.06.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.426.672 cetăţeni ucraineni.
Ca urmare a faptului ca minivacanţa de Rusalii se încheie, iar cetăţenii români care s-au aflat în afara graniţelor ţării se întorc acasă, este preconizată o creştere a valorilor de trafic pe sensul de intrare, în principalele puncte de trecere a frontierei, în mod special la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria.
„Astfel, au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv de suplimentare a personalului.
Tot pentru fluidizarea traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din Ungaria si Bulgaria, pentru dispunerea unor măsuri comune astfel incât formalittaile de control să se deruleze cu operativitate .
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei astfel încât să se preîntâmpine apariția aglomerărilor.
Reamintim că, la granița cu Ungaria sunt operaționale 12 puncte de trecere a frontierei în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane, iar la granița cu Bulgaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei”, a precizat Poliția de Frontieră.
EVENIMENT
Sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 3,5 milioane de lei, aplicate în ultimele 24 de ore

În decursul ultimelor 24 de ore, polițiștii au emis un total de 9.270 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 3.500.000 de lei, ca urmare a constatării neregulilor.
„La data de 4 iunie, poliţiştii au acţionat, la nivel naţional, pentru a preveni faptele antisociale, organizând 295 de acţiuni şi au intervenit la 2.728 de evenimente, dintre care 2.290 au fost sesizate de cetăţeni prin 112.
Poliţiştii au intervenit la peste 2.700 de solicitări ale cetăţenilor, fiind sesizate peste 700 de infracţiuni”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, luni, AGERPRES.
De asemenea, au fost depistate 14 persoane urmărite naţional sau internaţional, faţă de care au fost dispuse măsurile legale.
Sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 3,5 milioane de lei, aplicate în ultimele 24 de ore. Au fost sesizate 767 de infracţiuni
În urma activităţilor, au fost sesizate 767 de infracţiuni, în cauzele instrumentate fiind dispuse 12 măsuri preventive.
„Poliţiştii rutieri au acţionat pentru creşterea siguranţei în trafic, fiind constatate 157 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.
Au fost reţinute 758 de permise de conducere, dintre care 352 pentru viteză, 91 pentru alcool şi şase pentru droguri”, arată sursa citată.
Totodată, au fost retrase 271 de certificate de înmatriculare. Agerpres