Connect with us

EVENIMENT

Sărbătoarea Paştelui ortodox: Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă de la Ierusalim

Publicat

ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă de părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi distribuită la Aeroportul Internaţional Otopeni delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române, cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

Ulterior, pe Colina Bucuriei, va avea loc sâmbătă, în intervalul orar 19,30 – 20,30, o procesiune de primire a Sfintei Lumini, la Catedrala Patriarhală, de Patriarhul BOR, Daniel, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2021: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ciucă, despre intrarea României în Schengen cu granițele terestre de la 1 ianuarie 2025: ”Nu se poate împlini tehnic”

Publicat

ciucă, despre intrarea româniei în schengen cu granițele terestre de

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, spune că a fost singurul politician român primit de cancelarul Nehamer la Viena și că s-a discutat doar acordul politic pentru intrarea României în Schengen cu granițele terestre.

După ce Marcel Ciolacu a anunțat termenul de 1 ianuarie 2025 pentru intrarea României în Spațiul Schengen cu granițele terestre, Ciucă menționează că este ”o chestiune ce nu se poate împlini tehnic”.

”Am…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ad Libitum Voices, clujenii care au cucerit Occidentul pe patru voci din patru inimi

Publicat

adlv 2 scaled e1732048733248.jpg

Au pornit împreună la drum, în Cluj, dintr-o întâmplare, în urmă cu 12 ani, iar acum se pregătesc să cucerească lumea. Au cântat pe mai toate scenele din România și din Europa, dar vor să ajungă să își încânte fanii din Brazilia la ei acasă.

Trupa Ad Libitum Voices, prescurtat ADLV, e mai mult decât muzică, e o poveste despre pasiune, muncă și succes.

Toți cei patru muzicieni sunt absolvenți ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cărțile funciare pentru locatarii a zece blocuri din Câmpeni sunt gata. Ce spune primarul orașului

Publicat

cărțile funciare pentru locatarii a zece blocuri din câmpeni sunt

Primăria Câmpeni a primit, pe 19 noiembrie, de la președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Laurențiu Blaga, cărțile funciare pentru locatarii a 10 blocuri din oraș. Potrivit primarului Cristian Dan Pașca, aceste cărți funciare conțin înscrierea provizorie a terenurilor aferente blocurilor respective, iar în perioada următoare administrația locală va începe să le predea locatarilor.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gălăgie la bloc: ce drepturi au locatarii. Sancțiunile prevăzute de lege pentru tulburarea liniștii publice

Publicat

gălăgie la bloc: ce drepturi au locatarii. sancțiunile prevăzute de

Gălăgie la bloc: legislația actuală prevede reguli privind respectarea orelor de liniște în blocurile de apartamente, dar și sancțiuni pentru vecinii care fac zgomot și îi deranjează pe ceilalți. Mai mult, sunt prevăzute și situații în care astfel de fapte sunt considerate infracțiuni.

Ordinea și liniștea publică sunt reglementate de Legea nr. 61/1991. Aceasta care stabilește sancțiuni pentru încălcarea normelor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe