Connect with us

ACTUALITATE

SĂRBĂTORI ŞI TRADIŢII POPULARE de Dragobete

Publicat

Dragobetele, zeu al dragostei în Panteonul românesc era sărbătorit, în funcţie de zona etnografică, în una din zilele de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie.

Vezi: Iubește românește de Dragobete 2020. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români

Potrivit dicţionarului „Panteonul românesc”, prof. dr. Ion Ghinoiu, Ed. Enciclopedică, 2001, Dragobetele este considerat Cap de primăvară, Cap de iarnă, fiu al babei Dochia şi cumnat cu eroul vegetaţional Lăzărică (Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Transilvania).

Sărbătoarea are dată fixă de celebrare în acelaşi sat, dar variabilă de la zonă la zonă (24 şi 28 februarie; 1 şi 25 martie).

Dragobetele marchează în tradiţia românească începutul primăverii, iar data de 24 februarie nu este întâmplător aleasă, aceasta însemnând începutul anului agricol.

Identificat cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon, şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, sinonim cu Năvalnic, Dragobetele este asemuit cu un flăcău frumos care umblă prin pădure şi sărută fetele. De altfel, simbol al începutului de dragoste la tinerele fete sunt aşa numiţi Dragobeţi, muguri ai arborilor de pădure pe care îi culeg şi îi poartă la ureche în ziua de Dragobete.

În această zi se crede că păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi, potrivit acestor credinţe, rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele din anul viitor.

Asemănător păsărilor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. În această zi, se auzea pretutindeni zicala: „Dragobetele sărută fetele”. Considerând că sărutul în ziua de Dragobete este de bun augur, fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi

În aproape toate zonele ţării, dacă ziua era frumoasă, tinerii se adunau în cete şi ieşeau la pădure hăulind şi chiuind pentru a culege primele flori ale primăverii. Din zăpada netopită până la Dragobete fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii.

Dragobetele mai este numit local şi Năvalnic, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care se spune că a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă). AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Poliţiştii de frontieră botoșăneni au îndepărtat de pe suprafața râului Prut, aproximativ 1200 metri de plase de pescuit.

Publicat

poliţiştii de frontieră botoșăneni au îndepărtat de pe suprafața râului

Publicitate

Joi, pe timpul executării unei misiuni specifice în cooperare cu reprezentanți ANPA, poliţiştii de frontieră botoșăneni au descoperit pe suprafața râului Prut patru plase de pescuit, cu lungime totală de 1200 de metri.

Polițiștii de frontieră au îndepărtat plasele de pescuit din apă, fiind ridicate în vederea cercetărilor, și au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de deţinerea sau folosirea la pescuit de către…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din octombrie, apa se plătește altfel în blocuri: Nova Apaserv anunță noi reguli de facturare

Publicat

va fi sistată furnizarea apei potabile în comuna ungureni și

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani aduce la cunoștință utilizatorilor săi din municipiul și județul Botoșani că, începând cu data de 01 octombrie 2025, intră în vigoare modificările aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Botoșani nr. 141/27.06.2025 privind Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în condominii.

Precizăm că, Metodologia de defalcare și facturare a cantităților de apă potabilă în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zeci de amenzi pentru pietoni și bicicliști la Botoșani: Peste 76.000 lei din sancțiunile aplicate

Publicat

zeci de amenzi pentru pietoni și bicicliști la botoșani: peste

Publicitate

Acțiune a polițiștilor rutieri pentru depistarea pietonilor, bicicliștilor și a celor care se deplasează cu trotinete și nu respectă regulile de circulație

Joi, polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor, a bicicliștilor sau a celor care se deplasează cu trotinete.

 

Activitățile au fost desfășurate atât în municipiul Botoșani, cât și pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Fetele de la C.S. Unirea Săveni au debutat cu VICTORIE la Eurofest, în Slovenia

Publicat

fetele de la c.s. unirea săveni au debutat cu victorie

Publicitate

Micile handbaliste de la C.S. Unirea Săveni au început în forță participarea la turneul internațional Eurofest, desfășurat la Koper, în Slovenia. În prima zi de competiție, echipa din România a obținut o victorie clară în fața formației HC Dendermonde din Belgia, cu scorul de 16-8.

Meciul a fost controlat de la început până la final de sportivele de la Unirea, care au arătat disciplină tactică, determinare și un joc colectiv bine…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe