Connect with us

EVENIMENT

Șase cântece româneşti, incluse în prima Carte de Cântece a UE. Românii, invitaţi să voteze

Publicat

carte cantece ue

Toţi românii sunt invitaţi să voteze în perioada 16 august – 16 septembrie pentru cele şase cântece care vor reprezenta România în prima Carte de Cântece a Uniunii Europene (EU Songbook). Până în prezent 65.000 de persoane din 26 state şi-au votat favoritele. România este a 27-a ţara a Uniunii Europene care votează, informează organizatoarea evenimentului, organizaţia European Union Songbook, pe site-ul său.

Cântăreţii de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România şi studenţii şi profesorii de muzică de la trei conservatoare – Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică Gheorghe Dima˜ din Cluj-Napoca şi Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, au nominalizat 54 de cântece din care românii îşi pot vota favoritele.

Printre cele 54 de cântece româneşti nominalizate pentru care românii pot vota, se află unele tradiţionale precum „Ciocârlia”, „Aseară ţi-am luat basma” sau „Somnoroase păsărele” pe versuri de Mihai Eminescu, dar şi unele contemporane precum „Amintire cu haiduci” de Vali Sterian şi „Ploaia care va veni” de Pasărea Colibri.

Au fost decise şase categorii de cântece de către 17 academii din 14 state membre: Cântece de dragoste˜, Natură şi Anotimpuri˜, Libertate şi Pace, Cântece Populare˜, Cântece despre credinţ㘠şi Cântece pentru copii˜.

Iubitorii de muzică din România vor putea decide care sunt cele şase cântece care ar trebui să reprezinte România în EU Songbook. Votul se face online in limba romană pe site-ul www.eu-songbook.org. Lista de cântece din care se poate vota este în limba română. Lista de votare este tradusă în 24 de limbi.

După votul pentru cântecele româneşti, ultimul vot pentru cântece va avea loc în Italia unde de asemenea studenţi, profesori şi membri ai corurilor au nominalizat cântece din tezaurele naţionale.

Când cele 27 de sesiuni naţionale de votare vor fi încheiate, cele 162 de cântece vor fi identificate. Redactorul muzical Francesco Cali din Italia va strânge cele 162 de partituri muzicale, care vor fi traduse în limba engleza de către traducători de versuri calificaţi.

Cartea de Cântece a UE este un proiect de pionierat iniţiat de o organizaţie non-profit, fără nicio legătură politică sau financiară cu Bruxellesul. Organizaţia European Union Songbook a fost fondată în ianuarie 2015 de către trei danezi şi un italian.

Prima ediţie a Cărţii de Cântece a UE este prevăzut să fie publicată de Ziua Europei, pe 9 Mai 2020: 162 de cântece tipărite în limba originală şi în traducere engleză. În eventualitatea unui profit, acesta va fi folosit ca finanţare pentru o a doua versiune, în toate cele 24 de limbi europene, în aşa fel încât cu toţii, indiferent de cunoaşterea limbii engleze, vor putea cânta şi înţelege versurile.AGERPRES/(AS – autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: www.eu-songbook.org

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dosarul bordelului cu minore din Apuseni: Un antrenor de fotbal, fostul primar al Abrudului și alți trei bărbați, CONDAMNAȚI

Publicat

dosarul bordelului cu minore din apuseni: un antrenor de fotbal,

Dosarul bordelului cu minore din Apuseni. Magistrații Tribunalului Alba au dat o primă sentință în dosar. Este vorba despre un bordel ilegal din Abrud, în care printre prostituate se aflau și minore. 

Bordelul era controlat de Constantin Moldovan, un antrenor de fotbal, iar printre clienții săi se afla și Nicolae Simina, fostul primar al Abrudului din partea PSD. De asemenea, printre clienți s-a mai aflat și un fost polițist. În data de 16 aprilie 2024 a fost dată o primă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi drepturi pentru persoanele cu handicap. Acces gratuit cu câini ghid în autobuze, taxi-uri și taxă eliminată la RAR

Publicat

noi drepturi pentru persoanele cu handicap. acces gratuit cu câini

Noi drepturi pentru persoanele cu handicap. Acestea vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine, alte spaţii, cu câini ghid. Proiectul a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006. Se scutește de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială, în scopul conducerii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Directorul Școlii Gimnaziale Vad, acuzat că a bătut doi elevi și pe mama unuia dintre ei. Anchete ale IPJ și ISJ

Publicat

scoala vad.jpg

Anchete la Școala Gimnazială Vad au fost declanșate de Poliție și de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj după ce directorul unității, Mircea Boian, a fost reclamat că a bătut doi elevi și pe mama unuia dintre ei.

”Poliția municipiului Dej a fost sesizată prin intermediul unui apel la 112, de către părintele unui elev din cadrul unei unități de învățământ din localitatea Vad, despre faptul că un cadru didactic i-ar fi luat telefonul copilului și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Concerte de pricesne, la Teiuș și Secășel, în 21 aprilie. Participă artiști cunoscuți din județul Alba. Programul evenimentelor

Publicat

concerte de pricesne, la teiuș și secășel, în 21 aprilie.

În 21 aprilie, la Teiuș și Secășel sunt organizate concerte de pricesne, evenimente specifice sărbătorilor pascale. Cântecele folclorice religioase vor fi interpretate de artiști cunoscuți din județul Alba.

Evenimentele sunt organizate de Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, Primăria Teiuș, respectiv Primăria Ohaba.

Concert de pricesne la Teiuș, în Biserica ”Sfânta Treime” – duminică, 21 aprilie, ora 18.00

În program:

  • Leontina Fărcaș și Grupul vocal…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe