Connect with us

EVENIMENT

Şase din zece locuitori ai planetei au un telefon mobil. Experţii atrag atenţia asupra posibilelor riscuri pentru sănătate

Publicat

Aproape 4,8 miliarde de persoane deţin, în prezent, la nivel global, un telefon mobil, cu peste un miliard mai multe decât în anul 2016, reiese din datele publicate de Statista.com, platforma lider în date despre afaceri.

În acest context, experţii atrag atenţia asupra posibilelor riscuri pentru sănătate pe care le pot avea radiaţiile emise de aceste dispozitive, utilizate în mod excesiv.

Astfel, psihologul Alexandru Pleşea afirmă că radiaţiile electromagnetice pe care telefonul le primeşte de la aceste antene sub formă de radio-frecvenţe neionizate afectează în timp ţesutul pe lângă care stă.

„Este ca şi cum am scurtcircuita la frecvenţa mică un grup de celule umane (…) De departe copiii sunt mai afectaţi decât adulţii în folosirea excesivă. Sistemul lor nervos în creştere continuă este faultat de aceste radiaţii şi ţesutul lor celular sau osos nu se dezvoltă în parametrii normali de creştere. Acest lucru se observă, din păcate, cu ochiul liber: vedem tot mai mulţi copii care nu reuşesc să adoarmă nici după miezul nopţii, mereu obosiţi, care nu reuşesc să se concentreze şi care preferă să îşi petreacă foarte mult timp cu telefonul în mână. Pe lângă ‘posibilele’ efecte adverse ale acestuia, partea bună a telefonului este că stă unde îl punem noi, nu vine după noi, nu ne strigă. Noi alegem frecvenţa şi durata folosirii acestora, iar efectele au puterea să schimbe la nivel celular, psihologic şi evolutiv mai multe aspecte de care nu suntem cunoscători încă. Măcar o dată pe an, timp de câteva zile, să ne deconectăm total de tehnologie, să petrecem timp de calitate în natură, alături de cei dragi, cu care să comunicăm verbal şi emoţional, iar mai apoi putem să cântărim starea noastră psihică şi mentală ‘post-cură'”, explică, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES, Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii.

Potrivit Statista.com, peste 61% dintre locuitorii planetei, adică 4,78 miliarde de persoane, deţin un telefon mobil, iar 45,12% (3,5 miliarde) au un smartphone, cu peste un miliard mai multe persoane decât în anul 2016, potrivit Statista.com.

În anul 2011, Agenţia Internaţională de depistare şi rezolvare a Cancerului a făcut public un studiu făcut pe un eşantion important, din care a rezultat faptul că radiaţiile emise de telefon sunt un „posibil risc cancerigen”, fără să dea timp de folosire a telefonului şi ce înseamnă „posibil”.

Alexandru Pleşea este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut şi trainer în programare neuro-lingvistică. Acesta a studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite – SUA, Marea Britanie şi România – şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în România. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Turnul OKI – Zai, prezentat de studenții UTCN la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Publicat

whatsapp image 2025 04 02 at 07.10.58 1 scaled e1743569460324.jpeg

Echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca a susținut marți, la Universitatea Berkeley din California (SUA) cu succes prezentarea proiectului său în cea de-a doua zi a competiției internaționale Seismic Design Competition 2025.

”Printr-o prezentare bine structurată și o abordare tehnică riguroasă, studenții au reușit să capteze atenția tuturor celor prezenți, evidențiind atât inovația, cât și precizia ingineriei din spatele modelului lor structural.

În…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Investiție de peste 520.000 de lei pentru dezvoltarea infrastructurii digitale la Spitalul din Blaj

Publicat

investiție de peste 520.000 de lei pentru dezvoltarea infrastructurii digitale

Investiție de peste 520.000 de lei pentru dezvoltarea infrastructurii digitale la Spitalul din Blaj. Spitalul Municipal din Blaj urmează să fie dotat cu echipamente moderne care vor contribui digitalizarea și modernizarea sistemului sanitar local, facilitând accesul pacienților la servicii medicale de calitate și îmbunătățind fluxul de lucru al personalului medical.

Spitalul Municipal Blaj a lansat la sfârșitul lunii martie, în platforma SEAP, o licitație pentru furnizarea de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu 2 mașini pe Autostrada Transilvania. 2 bărbați au ajuns la spital

Publicat

auto 1.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit miercuri dimineață la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, la kilometrul 11.

Apelul de urgență a venit la ora 04.08, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.

În accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism, însă nu au existat victime încarcerate. În cele din urmă, doi bărbați de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiect pentru extinderea rețelei de canalizare în comuna Sălciua. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Publicat

proiect pentru extinderea rețelei de canalizare în comuna sălciua. acord

Proiect pentru extinderea rețelei de canalizare în comuna Sălciua. Primăria Sălciua se pregătește pentru extinderea rețelei de canalizare menajeră în localitățile Sub Piatră, Dumești și Roine, printr-o investiție estimată la peste 12 milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat la sfârșitul lunii martie depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Extindere retea de canalizare în comuna Sălciua”.

La ora…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe