ACTUALITATE
Şase milioane de hectare de pădure, distruse de incendii în Canada, după luna ianuarie
Guvernul a raportat că în Canada, începând din luna ianuarie, aproximativ șase milioane de hectare de pădure au fost distruse de incendii, ceea ce reprezintă o suprafață de 18 ori mai mare decât media ultimilor zece ani. În fața deteriorării calității aerului în întreaga țară, autoritățile au făcut un apel la prudență, conform AFP.
„Canadienii se confruntă cu repercursiuni fără precedent din cauza incendiilor de pădure şi cel mai îngrijorător lucru este că, probabil, vârful sezonului nu va fi atins decât peste câteva săptămâni”, a declarat Jean-Yves Duclos, ministrul canadian al Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Aceasta are un impact real asupra sănătăţii noastre fizice şi mentale”, a adăugat el.
În total, 423 de incendii sunt active în ţară, dintre care jumătate sunt scăpate de sub control atât în estul, cât şi în vestul ţării, a precizat el. Peste 100.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele anul acesta din cauza incendiilor.
Şase milioane de hectare de pădure, distruse de incendii în Canada, după luna ianuarie. Un nou val de căldură va afecta, o parte din estul Canadei
„Indiferent unde locuieşti în Canada, poţi fi deranjat de fum”, a adăugat Theresa Tam, ofiţerul şef pentru sănătate publică din Canada.
Ea a avertizat în legătură cu numeroşii poluanţi şi, în special, cu particulele fine prezente în fum, care reprezintă cea mai mare ameninţare pentru sănătate.
În zonele foarte afectate de fumul de la incendii, autorităţile au deschis centre în care aerul este filtrat şi recomandă limitarea ieşirilor şi purtarea măştii în exterior.
Un nou val de căldură va afecta, începând de marţi, o parte din estul Canadei şi în mai ales Quebec-ul.
Sunt aşteptate temperaturi cu mult peste limita normală, în special în zonele afectate de incendiile forestiere.
Canada, care din cauza locaţiei sale geografice se încălzeşte mai repede decât restul planetei, s-a confruntat în ultimii ani cu fenomene meteorologice extreme, mai intense şi mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Agerpres
Citește mai mult pe Botosani24.ro