EVENIMENT
Scădere cu 17% a incidentelor de securitate în rețelele de comunicații electronice din România în 2022

Conform raportului publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), numărul incidentelor de securitate în rețelele și serviciile de comunicații electronice din România a înregistrat o scădere de 17% în 2022 față de anul precedent. Potrivit datelor, au fost înregistrate 341 de probleme care au afectat aproximativ 6,9 milioane de conexiuni.
Conform documentului, o scădere importantă se consemnează în cazul serviciilor de telefonie fixă (-80%, de la an la an), dar şi în privinţa internetului fix (-76%).
Ca urmarea a notificărilor primite de ANCOM în 2022, numărul incidentelor semnificative de securitate îşi păstrează tendinţa de scădere, fiind mai mic cu aproximativ 17% faţă de anul 2021.
Astfel, s-au înregistrat 341 de incidente, comparativ cu 410, cu un an în urmă, respectiv 575 în 2020.
La nivel general, numărul total de conexiuni afectate este de aproximativ 6,9 milioane, iar valoarea medie generală este de peste 20.000 de conexiuni afectate de un singur incident.
Anul trecut, mai mult de jumătate dintre incidente, respectiv 188, au fost declanşate de o problemă de alimentare cu energie electrică.
Raportul ANCOM arată că, în perioada analizată, serviciile de telefonie mobilă şi SMS au fost cele mai afectate (3,9 milioane de conexiuni), urmate de cele de internet mobil şi transmisiuni de date mobile (2,6 milioane).
Scădere cu 17% a incidentelor de securitate în rețelele de comunicații electronice din România în 2022. Judeţele cu cele mai puţine raportări de incidente electrice
Din punct de vedere al distribuţiei geografice, incidentele au afectat unul sau mai multe judeţe simultan: 181 de incidente au afectat câte un judeţ, 154 au dus la afectarea conexiunilor din 2-10 judeţe simultan, trei incidente au afectat între 11 şi 30 de judeţe şi alte trei incidente au avut impact la nivel naţional.
Cele mai multe incidente (42) au afectat judeţul Teleorman, iar judeţele în care au fost înregistrate cele mai puţine probleme au fost: Brăila (un incident) şi Vaslui (două incidente).
Din perspectiva distribuţiei geografice a incidentelor care au fost provocate de probleme de alimentare cu energie electrică, judeţul Teleorman este cel în care s-au înregistrat cele mai multe (31), urmat de Dolj (20) şi Gorj (19).
Judeţele cu cele mai puţine raportări de incidente electrice au fost: Bacău, Bihor, Braşov, Galaţi şi Vaslui (unde s-a înregistrat câte un singur incident electric), iar în Brăila şi Satu-Mare nu a existat vreun incident electric.
Scădere cu 17% a incidentelor de securitate în rețelele de comunicații electronice din România în 2022. Cele mai afectate resurse
Potrivit sursei citate, 140 de incidente au afectat resurse la nivelul suport (unde sunt încadrate componentele suport ale echipamentelor, ca de exemplu cele utilizate pentru alimentarea cu energie electrică, sisteme de monitorizare şi control al temperaturii, instalaţii electrice), 171 de incidente au afectat resurse la nivelul logic (unde sunt încadrate elementele software ale echipamentelor şi/sau resurselor) şi 33 de incidente au afectat resurse la nivel fizic (unde sunt încadrate componentele hardware ale echipamentelor şi/sau resurselor).
În acelaşi timp, cele mai afectate resurse fac parte din categoriile: medii de transmisiune (185 de incidente), staţii de bază şi controlere mobile (126), echipamente din noduri de transmisiune (22) şi routere şi switch-uri IP (17).
În 2022, durata totală a incidentelor raportate a fost de peste 2.657 de ore, în creştere faţă de anul 2021, când aceasta a fost de aproape 2.277 de ore. Durata medie a unui incident a crescut de la circa cinci ore şi jumătate (în 2021) la aproximativ opt ore, în 2022.
ANCOM precizează că, anul trecut, a fost raportat un incident cauzat de un atac cibernetic îndreptat asupra unui partener al unui furnizor de comunicaţii electronice din România, care a avut o durată de zece zile. Agerpres
EVENIMENT
Venitul minim de incluziune, implementat de la 1 ianuarie 2024. Cine poate beneficia și care este cuantumul lunar

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, venitul minim de incluziune (VMI).
Potrivit Ministerului Muncii, beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie. Este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuiește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei. În…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO-VIDEO: Un cuplu a rămas blocat cu mașina, în zona Peșterii Ghețarul de la Scărișoara. Au intervenit jandarmii de la Arieșeni

Un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montani Arieșeni a intervenit joi seara, în zona Peșterii Ghețarul de la Scarișoara, unde un autoturism rămăsese imobilizat.
În acesta se aflau două persoane, un bărbat și o femeie, care le-au relatat jandarmilor că, din cauza neechipării corespunzătoare a mașinii, nu au mai putut înainta pe drumul acoperit cu polei.
Jandarmii i-au ajutat să treacă de porțiunea de drum care le-a pus probleme, iar cuplul și-a continuat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Persoanele cu handicap vor beneficia de SERVICII stomatologice gratuite. Lege înregistrată la Parlament

Un proiect de lege depus la Parlament prevede gratuitate la medicina dentară pentru persoanele cu handicap, scrie Alba24.ro.
Potrivit inițiatorilor, aceste categorii de persoane defavorizate, în majoritatea cazurilor, prezintă afecțiuni ce se mențin pe tot parcursul vieții.
Persoanele cu handicap vor beneficia de SERVICII stomatologice gratuite. Lege înregistrată la Parlament
Costurile pe care familiile acestora trebuie să le suporte pentru tratamentele și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Caz şocant la Cluj. Spitalul Judeţean, obligat să plătească 300.000 de euro urmaşilor unui pacient care a murit

Spitalul Județean din Cluj-Napoca este obligat de instanţă, conform deputatului Emanuel Ungureanu, să plătească despăgubiri în valoare de 300.000 de euro fiului şi soţiei unui bărbat care a murit în urma unei operaţii.
Pacientul a murit în urma unei operaţii
„”Mi-au omorât tatăl…”. Dreptate pentru Denair Bali după 7 ani de chinuri în instanțele judecătorești din România! Spitalul Județean din Cluj-Napoca obligat să plătească 300.000 de euro…
Citește mai mult pe Cluj24.ro