Connect with us

EVENIMENT

Scădere cu 17% a incidentelor de securitate în rețelele de comunicații electronice din România în 2022

Publicat

telefon-mobil

Conform raportului publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), numărul incidentelor de securitate în rețelele și serviciile de comunicații electronice din România a înregistrat o scădere de 17% în 2022 față de anul precedent. Potrivit datelor, au fost înregistrate 341 de probleme care au afectat aproximativ 6,9 milioane de conexiuni.

Conform documentului, o scădere importantă se consemnează în cazul serviciilor de telefonie fixă (-80%, de la an la an), dar şi în privinţa internetului fix (-76%).

Ca urmarea a notificărilor primite de ANCOM în 2022, numărul incidentelor semnificative de securitate îşi păstrează tendinţa de scădere, fiind mai mic cu aproximativ 17% faţă de anul 2021.

Astfel, s-au înregistrat 341 de incidente, comparativ cu 410, cu un an în urmă, respectiv 575 în 2020.

La nivel general, numărul total de conexiuni afectate este de aproximativ 6,9 milioane, iar valoarea medie generală este de peste 20.000 de conexiuni afectate de un singur incident.

Anul trecut, mai mult de jumătate dintre incidente, respectiv 188, au fost declanşate de o problemă de alimentare cu energie electrică.

Raportul ANCOM arată că, în perioada analizată, serviciile de telefonie mobilă şi SMS au fost cele mai afectate (3,9 milioane de conexiuni), urmate de cele de internet mobil şi transmisiuni de date mobile (2,6 milioane).

Scădere cu 17% a incidentelor de securitate în rețelele de comunicații electronice din România în 2022. Judeţele cu cele mai puţine raportări de incidente electrice

Din punct de vedere al distribuţiei geografice, incidentele au afectat unul sau mai multe judeţe simultan: 181 de incidente au afectat câte un judeţ, 154 au dus la afectarea conexiunilor din 2-10 judeţe simultan, trei incidente au afectat între 11 şi 30 de judeţe şi alte trei incidente au avut impact la nivel naţional.

Cele mai multe incidente (42) au afectat judeţul Teleorman, iar judeţele în care au fost înregistrate cele mai puţine probleme au fost: Brăila (un incident) şi Vaslui (două incidente).

Din perspectiva distribuţiei geografice a incidentelor care au fost provocate de probleme de alimentare cu energie electrică, judeţul Teleorman este cel în care s-au înregistrat cele mai multe (31), urmat de Dolj (20) şi Gorj (19).

Judeţele cu cele mai puţine raportări de incidente electrice au fost: Bacău, Bihor, Braşov, Galaţi şi Vaslui (unde s-a înregistrat câte un singur incident electric), iar în Brăila şi Satu-Mare nu a existat vreun incident electric.

Scădere cu 17% a incidentelor de securitate în rețelele de comunicații electronice din România în 2022. Cele mai afectate resurse

Potrivit sursei citate, 140 de incidente au afectat resurse la nivelul suport (unde sunt încadrate componentele suport ale echipamentelor, ca de exemplu cele utilizate pentru alimentarea cu energie electrică, sisteme de monitorizare şi control al temperaturii, instalaţii electrice), 171 de incidente au afectat resurse la nivelul logic (unde sunt încadrate elementele software ale echipamentelor şi/sau resurselor) şi 33 de incidente au afectat resurse la nivel fizic (unde sunt încadrate componentele hardware ale echipamentelor şi/sau resurselor).

În acelaşi timp, cele mai afectate resurse fac parte din categoriile: medii de transmisiune (185 de incidente), staţii de bază şi controlere mobile (126), echipamente din noduri de transmisiune (22) şi routere şi switch-uri IP (17).

În 2022, durata totală a incidentelor raportate a fost de peste 2.657 de ore, în creştere faţă de anul 2021, când aceasta a fost de aproape 2.277 de ore. Durata medie a unui incident a crescut de la circa cinci ore şi jumătate (în 2021) la aproximativ opt ore, în 2022.

ANCOM precizează că, anul trecut, a fost raportat un incident cauzat de un atac cibernetic îndreptat asupra unui partener al unui furnizor de comunicaţii electronice din România, care a avut o durată de zece zile. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Publicat

florentin burz subprefect clu psd 4.jpg

Florentin Burz este noul subprefet al județului Cluj. Acesta a fost învestit în funcție, miercuri, la propunerea Organizației Județene PSD Cluj.

El a preluat această funcție după ce subprefectul Răzvan Ciortea a fost eliberat din funcție de către Guvern pentru a putea candida la Primăria Turda, la alegerile din 9 iunie.

Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc ceremonia de învestire…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Actorul Dorel Vișan (Gr 33 1/2) a primit titlul de Mare Maestru de Onoare al Ordinului Masonic Umaniterra Cluj-Napoca

Publicat

visan mason scaled.jpg

Actorul clujean Dorel Vișan (Gr 33 ½) a primit titlul de Mare Maestru de Onoare al Ordinului Masonic Umaniterra Cluj-Napoca în cadrul unei ceremonii în prezența a peste 30 de membri ai ordinului, eveniment înregistrat video.

Marele Maestru și fondatorul Ordinului Masonic Umaniterra, dr. Adrian Toader Williams (Gr 33), care este mason din 1980 din perioada când locuia în Los Angeles, SUA, a declarat pentru Cluj24 că maestrul Dorel Vișan a primit titlul de onoare din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

SONDAJ. Prime de Paște pentru angajați. 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii

Publicat

bani pixabay.jpg

Un sondaj efectuat pe 120 de companii a scos în evidență faptul că 7 din 10 angajatori vor oferi beneficii de Paște angajaților. Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei. Pe lângă acestea, angajații și-ar dori o zi liberă suplimentară, pe 2 mai.

71,2% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun că vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paște, beneficii extra…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gradație de merit 2024: Profesorii pot depune dosarele de înscriere din 13 mai. Calendarul concursului și regulile oficiale

Publicat

gradație de merit 2024: profesorii pot depune dosarele de înscriere

Gradație de merit 2024. Regulile de acordare a gradației de merit în 2024 și calendarul concursului au fost publicate în Monitorul Oficial. Profesorii pot depune dosarele de înscriere în perioaa 13-21 mai. Metodologia întocmită de Ministerul Educației cuprinde și unele noutăți față de anii anteriori.

Regulile și calendarul pentru gradația de merit 2024 sunt prevăzute în Ordinul Ministerului Educației nr. 4308/22 aprilie, publicat în Monitorul Oficial din 23 aprilie.

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe