EVENIMENT
Scădere cu 17% a incidentelor de securitate în rețelele de comunicații electronice din România în 2022

Conform raportului publicat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), numărul incidentelor de securitate în rețelele și serviciile de comunicații electronice din România a înregistrat o scădere de 17% în 2022 față de anul precedent. Potrivit datelor, au fost înregistrate 341 de probleme care au afectat aproximativ 6,9 milioane de conexiuni.
Conform documentului, o scădere importantă se consemnează în cazul serviciilor de telefonie fixă (-80%, de la an la an), dar şi în privinţa internetului fix (-76%).
Ca urmarea a notificărilor primite de ANCOM în 2022, numărul incidentelor semnificative de securitate îşi păstrează tendinţa de scădere, fiind mai mic cu aproximativ 17% faţă de anul 2021.
Astfel, s-au înregistrat 341 de incidente, comparativ cu 410, cu un an în urmă, respectiv 575 în 2020.
La nivel general, numărul total de conexiuni afectate este de aproximativ 6,9 milioane, iar valoarea medie generală este de peste 20.000 de conexiuni afectate de un singur incident.
Anul trecut, mai mult de jumătate dintre incidente, respectiv 188, au fost declanşate de o problemă de alimentare cu energie electrică.
Raportul ANCOM arată că, în perioada analizată, serviciile de telefonie mobilă şi SMS au fost cele mai afectate (3,9 milioane de conexiuni), urmate de cele de internet mobil şi transmisiuni de date mobile (2,6 milioane).
Scădere cu 17% a incidentelor de securitate în rețelele de comunicații electronice din România în 2022. Judeţele cu cele mai puţine raportări de incidente electrice
Din punct de vedere al distribuţiei geografice, incidentele au afectat unul sau mai multe judeţe simultan: 181 de incidente au afectat câte un judeţ, 154 au dus la afectarea conexiunilor din 2-10 judeţe simultan, trei incidente au afectat între 11 şi 30 de judeţe şi alte trei incidente au avut impact la nivel naţional.
Cele mai multe incidente (42) au afectat judeţul Teleorman, iar judeţele în care au fost înregistrate cele mai puţine probleme au fost: Brăila (un incident) şi Vaslui (două incidente).
Din perspectiva distribuţiei geografice a incidentelor care au fost provocate de probleme de alimentare cu energie electrică, judeţul Teleorman este cel în care s-au înregistrat cele mai multe (31), urmat de Dolj (20) şi Gorj (19).
Judeţele cu cele mai puţine raportări de incidente electrice au fost: Bacău, Bihor, Braşov, Galaţi şi Vaslui (unde s-a înregistrat câte un singur incident electric), iar în Brăila şi Satu-Mare nu a existat vreun incident electric.
Scădere cu 17% a incidentelor de securitate în rețelele de comunicații electronice din România în 2022. Cele mai afectate resurse
Potrivit sursei citate, 140 de incidente au afectat resurse la nivelul suport (unde sunt încadrate componentele suport ale echipamentelor, ca de exemplu cele utilizate pentru alimentarea cu energie electrică, sisteme de monitorizare şi control al temperaturii, instalaţii electrice), 171 de incidente au afectat resurse la nivelul logic (unde sunt încadrate elementele software ale echipamentelor şi/sau resurselor) şi 33 de incidente au afectat resurse la nivel fizic (unde sunt încadrate componentele hardware ale echipamentelor şi/sau resurselor).
În acelaşi timp, cele mai afectate resurse fac parte din categoriile: medii de transmisiune (185 de incidente), staţii de bază şi controlere mobile (126), echipamente din noduri de transmisiune (22) şi routere şi switch-uri IP (17).
În 2022, durata totală a incidentelor raportate a fost de peste 2.657 de ore, în creştere faţă de anul 2021, când aceasta a fost de aproape 2.277 de ore. Durata medie a unui incident a crescut de la circa cinci ore şi jumătate (în 2021) la aproximativ opt ore, în 2022.
ANCOM precizează că, anul trecut, a fost raportat un incident cauzat de un atac cibernetic îndreptat asupra unui partener al unui furnizor de comunicaţii electronice din România, care a avut o durată de zece zile. Agerpres
EVENIMENT
CSM Alba Iulia versus Farul Constanța, în Cupa României: Elevii lui Alexandru Pelici au făcut un meci frumos dar au pierdut cu 3-0

Cel mai important meci al echipei de fotbal din Alba Iulia, CSM Unirea, din ultimii ani are loc marți, 1 aprilie 2025. De la ora 19.30, elevii lui Alexandru Pelici au început meciul împotriva echipei Farul Constanța antrenată de Gică Hagi.
Este vorba despre meciul din sferturile de finală ale Cupei României.
Scorul a fost deschis rapid de elevii lui Hagi, în minutul opt. Mai exact, Andrei Ciobanu a deschis scorul cu un șut direct pe spațiul apărat de portarul din Alba Iulia.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
O nouă funcție în Facebook: ”Friends” va readuce aplicația mai aproape de ceea ce își propusese să fie inițial

O nouă funcție în Facebook: ”Friends” va readuce aplicația mai aproape de ceea ce își propusese să fie inițial: conectarea cu prietenii.
”Conectarea cu prietenii a făcut parte din Facebook de la lansare. De-a lungul anilor, Facebook a evoluat pentru a răspunde nevoilor în schimbare și a creat cele mai bune experiențe din categoria Grupuri, Video, Piață și multe altele, dar magia prietenilor a dispărut.
Vom adăuga mai multe experiențe Facebook „OG” de-a lungul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna Ocoliș. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Rețea de canalizare și stație de epurare, în comuna Ocoliș. Primăria comunei Ocoliș se pregătește pentru o investiție majoră în infrastructura de mediu, prin realizarea unei rețele de canalizare și a unei stații de epurare. Investiția este estimată la 12.147.000 de lei și va permite un management eficient al apelor uzate, oferind beneficii pe termen lung atât locuitorilor cât și investitorilor din zonă.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat la finalul…
Citește mai mult pe Alba24.ro