ACTUALITATE
Scăderea globală a consumului de tutun. Avertismentul OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat marți că numărul adulților care consumă tutun la nivel mondial a înregistrat o scădere constantă în ultimii ani.
Totuși, OMS avertizează asupra persistenței amenințărilor și a inovațiilor industriei tutunului, informează AFP, citat de Agerpres.
Tendințe în consumul global de tutun
În 2022, aproximativ un adult din cinci la nivel mondial fuma sau consuma derivate ale tutunului, comparativ cu unul din trei la începutul mileniului, conform unui nou raport al OMS.
Organizația a analizat tendințele în privința prevalenței fumatului între 2000 și 2030, evidențiind că 150 de țări au reușit să-și reducă consumul de tutun.
OMS avertizează cu privire la consecințele persistente
Cu toate că ratele de fumat sunt în scădere în majoritatea țărilor, OMS a avertizat că numărul deceselor asociate tutunului va rămâne probabil ridicat în anii următori.
Statisticile indică faptul că fumatul cauzează peste opt milioane de decese în fiecare an, inclusiv aproximativ 1,3 milioane de nefumători expuși la fumatul pasiv.
Obiectivul de reducere a consumului de tutun
Raportul subliniază că, deși numărul fumătorilor continuă să scadă, obiectivul de reducere cu 30% a consumului de tutun între 2010 și 2025, stabilit de OMS, nu va fi atins.
56 de țări ar trebui să atingă acest obiectiv, în timp ce șase țări, printre care Congo, Egipt, și Republica Moldova, au înregistrat o creștere a consumului de tutun din 2010.
Industria tutunului și progresele tehnologice
OMS a subliniat că, în ciuda progreselor semnificative în lupta împotriva tutunului, industria nu își încetează eforturile de a obține profituri în detrimentul vieților.
Ruediger Krech, directorul Departamentului de Promovare a Sănătății din cadrul OMS, a avertizat cu privire la extinderea industriei tutunului în fața eforturilor globale de combatere a fumatului.
Fumatul în rândul tinerilor și necesitatea de date
OMS atrage atenția asupra consumului de tutun în rândul adolescenților și solicită colectarea de date privind succesul noilor produse fără fum. Desi 10% dintre tinerii cu vârste între 13 și 15 ani consumă tutun, datele sunt subestimate, iar OMS subliniază necesitatea colectării informațiilor pentru a contracara ingerența industriei tutunului și pentru a dezvolta politici eficiente.