Connect with us

EVENIMENT

Scările de bloc din Craiova, dezinfectate cu o substanţă de uz veterinar. S-a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu

Publicatdezinfectare

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a deschis un dosar penal in rem pentru abuz în serviciu în cazul dezinfectării de către SC Salubritate SRL a circa 500 de scări de bloc din municipiu cu biocidul Aldezin, despre care Direcţia de Sănătate Publică Dolj, care a dat avizul, afirmă că este de uz veterinar.

“La data de 04.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal. Din conţinutul actului de sesizare s-a reţinut că în data de 25.03.2020, funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj au eliberat acordul de utilizare a biocidului Aldezin societăţii Salubritate Craiova SRL care a procedat la dezinfecţia a peste 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, ulterior constatându-se că produsul folosit este un biocid cu efect bactericid. În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate”, precizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Circa 500 de scări de bloc din Craiova au fost dezinfectate, săptămâna trecută, de SC Salubritate Craiova SRL cu o substanţă de uz veterinar, folosită în baza unui acord primit de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, iar acţiunea a fost sistată după ce tot DSP Dolj a amendat firma de salubritate, care este autorizată pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, pentru că nu respectă aria de competenţă.

Potrivit SC Salubritate SRL, până la suspendarea activităţii, echipajele societăţii au efectuat dezinfecţia într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, situate în zona centrală şi în cartierul Craioviţa Nouă, iar în timpul intervenţiei, lucrătorii au constatat că, în cazul unor asociaţii din Craioviţa Nouă, dezinfecţia avusese deja loc şi fusese executată de către operatori privaţi care au folosit tot produsul Aldezin.

“Menţionăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid şi virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecţia scărilor de bloc în mai multe unităţi administrativ-teritoriale din ţară, printre care se numără Bucureşti (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat şi utilizat, sub alte denumiri, şi în ţări din Uniunea Europeană”, au precizat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Conducerea societăţii mai afirmă că activitatea de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiul Craiova a fost demarată pe 31 martie 2020, la solicitarea Primăriei municipiului Craiova, şi fost suspendată după ce inspectorul-şef din cadrul Serviciului Control al DSP Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiul Craiova, iar în 03.04.2020, a sancţionat contravenţional operatorul cu o amendă între 5.000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare şi ariei de aplicare a substanţei, expuse în avizul emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

“Precizăm faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecţie a spaţiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecţie în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020.

De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziţia produsului, singurul disponibil identificat pe piaţă. Având în vedere dificultăţile întâmpinate în achiziţia de dezinfectanţi autorizaţi conformi, pe fondul lipsei stocurilor la toţi furnizorii contactaţi, SC Salubritate Craiova SRL nu poate estima în prezent data la care poate fi reluată operaţiunea de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiu”, au mai informat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Conducerea DSP Dolj a demarat o anchetă internă privind modul în care medicul specialist a formulat răspunsul către SC Salubritate Craiova SRL, în condiţiile în care firma de salubritate este autorizată să desfăşoare activităţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare încă din anul 2010 şi cunoaşte modul de utilizare a biocidelor pentru acea competenţă.

“În data de 31.03.2020, Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a dispus la nivel naţional un control tematic la producătorii, deţinătorii de avize şi utilizatorii de produse biocide care desfăşoară activităţi de dezinfecţie în perioada 01.04 – 29.05. 2020.

În cadrul acestei acţiuni tematice de control, în data de 03.04.2020, inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Dolj au efectuat un control la SC Salubritate Craiova SRL şi au constatat că în cursul acţiunii de dezinfecţie a scărilor de bloc se foloseşte un biocid tip TP3, fără a se respecta aria şi indicaţia de utilizare precizate în avizul BIO emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, ceea ce reprezintă contravenţie, conform legislaţiei în vigoare.

Menţionăm că SC Salubritate Craiova SRL este autorizată pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, cunoscând modul de utilizare a biocidelor pentru aria de competenţă. Ca urmare, s-a impus măsura sistării activităţii de dezinfecţie şi sancţionarea contravenţională a unităţii. Măsura s-a impus pentru a preveni producerea unor accidente în rândul populaţiei municipiului Craiova”, au precizat reprezentanţii DSP Dolj. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

VIDEO Iohannis: Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile.

“În aceste condiţii, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, dar şi creşte, este evident că starea de alertă va fi prelungită pentru 30 de zile. (…) Se vor păstra restricţiile care sunt acum în vigoare”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Iohannis a avut o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. AGERPRES

Sursa foto-video: www.presidency.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Zeci de pacienţi, evacuaţi de la Spitalul Sinaia din cauza fumului. O operaţie – în desfăşurare

Publicat

Zeci de pacienţi, evacuaţi de la Spitalul Sinaia din cauza fumului; o operaţie – în desfăşurare

UPDATE ORA 14:57 Zeci de pacienţi au fost evacuaţi, miercuri după-amiază, de la Spitalul Orăşenesc Sinaia din cauza degajărilor mari de fum care vin din subsolul clădirii, în unitate rămânând alţi trei bolnavi, din cauza stării medicale, o operaţie fiind în curs de derulare.

Potrivit datelor comunicate de administratorul public al oraşului, Marian Panait, 35 dintre cei 38 de pacienţi de la Spitalul Sinaia au fost evacuaţi, trei rămânând în spital, dintre care unul în blocul operator, o operaţie fiind în curs de desfăşurare, unul la ATI şi un altul aflat sub anestezie pentru o endoscopie.

În aceste condiţii, s-au activat protocoalele pentru menţinerea lanţului de frig pentru banca de sânge şi plasmă prin transfer către Spitalul Azuga, a precizat sursa citată.

Degajările mari de fum vin din subsolul clădirii, unde se află staţia de oxigen, a precizat Marian Panait. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

CCR dă undă verde dublării alocaţiilor pentru copii. Amânarea aplicării legii, declarată neconstituțională

Publicat

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că legea care anula OUG 2/2020, prin care era amânată până la 1 august dublarea alocaţiilor acordate copiilor, este constituţională.

Este vorba de o lege adoptată în Parlament, prin care a fost respinsă OUG 2/2020 adoptată la începutul anului de către Guvern, act normativ care amâna, de la 1 februarie la 1 august, intrarea în vigoare a dublării alocaţiilor pentru copii.

Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi au constatat că Legea privind respingerea OUG 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate.

Prin această decizie, Curtea Constituţională aprobă practic dublarea alocaţiilor pentru copii, aşa cum prevedea art.I pct.1 din Legea nr.14/2020. Prin această lege, alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani creşte la 300 de lei.

Pe 3 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a respins, printr-o lege, OUG 2/2020 care proroga termenul pentru dublarea alocaţiilor copiilor la 1 august 2020. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

TIR încărcat cu cărbuni, răsturnat pe DN 67, în Vâlcea. Trafic rutier deviat în zona accidentului

Publicat

Un TIR încărcat cu cărbuni s-a răsturnat, în noaptea de marți spre miercuri, în zona localității Govora Sat, din județul Vâlcea. Traficul rutier în zona accidentului este deviat, până la ridicarea autotrenului.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează, miercuri, că circulația este oprită pe DN 67 Râmnicu Vâlcea-Târgu Jiu, la kilometrul 178, în zona localității Govora Sat, județul Vâlcea, pentru a permite extragerea unui autotren (încărcat cu cărbuni) ce s-a răsturnat în afara părții carosabile, în cursul nopții trecute.

Traficul rutier este deviat pe DJ 123.

FOTO: arhiva

Citește mai departe