Connect with us

EVENIMENT

Scările de bloc din Craiova, dezinfectate cu o substanţă de uz veterinar. S-a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu

Publicatdezinfectare

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a deschis un dosar penal in rem pentru abuz în serviciu în cazul dezinfectării de către SC Salubritate SRL a circa 500 de scări de bloc din municipiu cu biocidul Aldezin, despre care Direcţia de Sănătate Publică Dolj, care a dat avizul, afirmă că este de uz veterinar.

“La data de 04.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal. Din conţinutul actului de sesizare s-a reţinut că în data de 25.03.2020, funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj au eliberat acordul de utilizare a biocidului Aldezin societăţii Salubritate Craiova SRL care a procedat la dezinfecţia a peste 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, ulterior constatându-se că produsul folosit este un biocid cu efect bactericid. În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate”, precizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Circa 500 de scări de bloc din Craiova au fost dezinfectate, săptămâna trecută, de SC Salubritate Craiova SRL cu o substanţă de uz veterinar, folosită în baza unui acord primit de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, iar acţiunea a fost sistată după ce tot DSP Dolj a amendat firma de salubritate, care este autorizată pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, pentru că nu respectă aria de competenţă.

Potrivit SC Salubritate SRL, până la suspendarea activităţii, echipajele societăţii au efectuat dezinfecţia într-un număr de aproape 500 de scări de bloc din municipiul Craiova, situate în zona centrală şi în cartierul Craioviţa Nouă, iar în timpul intervenţiei, lucrătorii au constatat că, în cazul unor asociaţii din Craioviţa Nouă, dezinfecţia avusese deja loc şi fusese executată de către operatori privaţi care au folosit tot produsul Aldezin.

“Menţionăm că Aldezin, biocid cu efect bactericid, fungicid şi virulicid, cu aviz valabil până în anul 2024, a fost utilizat în această perioadă pentru dezinfecţia scărilor de bloc în mai multe unităţi administrativ-teritoriale din ţară, printre care se numără Bucureşti (în sectorul 2). Aldezin este un produs comercializat şi utilizat, sub alte denumiri, şi în ţări din Uniunea Europeană”, au precizat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Conducerea societăţii mai afirmă că activitatea de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiul Craiova a fost demarată pe 31 martie 2020, la solicitarea Primăriei municipiului Craiova, şi fost suspendată după ce inspectorul-şef din cadrul Serviciului Control al DSP Dolj a interzis folosirea produsului biocid Aldezin, utilizat de SC Salubritate Craiova SRL în procesul de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiul Craiova, iar în 03.04.2020, a sancţionat contravenţional operatorul cu o amendă între 5.000-10.000 lei pentru nerespectarea domeniului de utilizare şi ariei de aplicare a substanţei, expuse în avizul emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide.

“Precizăm faptul că, anterior demarării procesului de dezinfecţie a spaţiilor comune din condominii, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator autorizat pentru prestarea serviciului de dezinfecţie în municipiul Craiova, a solicitat în scris acordul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj pentru utilizarea acestui produs, acord pe care l-a primit în data de 25.03.2020 prin adresa cu numărul 5649/25.03.2020.

De altfel, în baza acestui răspuns, operatorul a procedat la achiziţia produsului, singurul disponibil identificat pe piaţă. Având în vedere dificultăţile întâmpinate în achiziţia de dezinfectanţi autorizaţi conformi, pe fondul lipsei stocurilor la toţi furnizorii contactaţi, SC Salubritate Craiova SRL nu poate estima în prezent data la care poate fi reluată operaţiunea de dezinfecţie a scărilor de bloc din municipiu”, au mai informat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Conducerea DSP Dolj a demarat o anchetă internă privind modul în care medicul specialist a formulat răspunsul către SC Salubritate Craiova SRL, în condiţiile în care firma de salubritate este autorizată să desfăşoare activităţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare încă din anul 2010 şi cunoaşte modul de utilizare a biocidelor pentru acea competenţă.

“În data de 31.03.2020, Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a dispus la nivel naţional un control tematic la producătorii, deţinătorii de avize şi utilizatorii de produse biocide care desfăşoară activităţi de dezinfecţie în perioada 01.04 – 29.05. 2020.

În cadrul acestei acţiuni tematice de control, în data de 03.04.2020, inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Dolj au efectuat un control la SC Salubritate Craiova SRL şi au constatat că în cursul acţiunii de dezinfecţie a scărilor de bloc se foloseşte un biocid tip TP3, fără a se respecta aria şi indicaţia de utilizare precizate în avizul BIO emis de Comisia Naţională pentru Produse Biocide, ceea ce reprezintă contravenţie, conform legislaţiei în vigoare.

Menţionăm că SC Salubritate Craiova SRL este autorizată pentru desfăşurarea activităţilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, cunoscând modul de utilizare a biocidelor pentru aria de competenţă. Ca urmare, s-a impus măsura sistării activităţii de dezinfecţie şi sancţionarea contravenţională a unităţii. Măsura s-a impus pentru a preveni producerea unor accidente în rândul populaţiei municipiului Craiova”, au precizat reprezentanţii DSP Dolj. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Un polițist local din Sectorul 1 și-a reclamat superiorii că l-au obligat să poarte uniformă

Publicat

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, spune că a cerut Poliției locale să le ceară angajaților să poarte uniforme, iar unul dintre polițiști și-a reclamat superiorii că l-au obligat să facă acest lucru.

Primarul Clotilde Armand susține că în urmă cu câteva zile a cerut conducerii Poliției Locale Sector 1 să transmită angajaților că este obligatoriu să poarte uniformă.

Edilul spune că a cerut asta după ce a constatat că erau „prea mulți polițiști locali în teritoriu îmbrăcați casual”.

Primarul povestește că unul dintre polițiști și-a reclamat superiorii.

„Și ce credeți? Unul dintre polițiștii locali din Sectorul 1 a făcut plângere conducerii pentru că l-a obligat să poarte uniformă de serviciu. Kafka?! Sper să înțeleagă că problemele de fashion nu sunt în atribuțiile Poliției Sectorului 1”, a scris Clotilde Armand luni seara pe Facebook.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei tineri din Afganistan şi Pakistan, depistaţi în Galați cu şedere ilegală

Publicat

frontiera
Arhivă Foto

Trei tineri din Afganistan şi Pakistan, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, respinşi în procedura de azil, au fost depistaţi cu şedere ilegală, după ce nu au părăsit voluntar teritoriul României la expirarea termenului legal, informează, luni, Inspectoratul General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Galaţi.

Potrivit sursei citate, poliţiştii de imigrări din Galaţi au efectuat o acţiune în cooperare cu structura de jandarmi teritorială, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale, pe raza de competenţă.

În cadrul acţiunii au fost depistaţi cu şedere ilegală trei cetăţeni străini, toţi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, din Afganistan şi Pakistan.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că, aceştia sunt foşti solicitanţi ai unei forme de protecţie internaţională, ale căror cereri au fost respinse în procedură de azil.

Întrucât cetăţenii străini nu au părăsit teritoriul României în termenul de 15 zile, pe numele lor a fost instituită măsura de luare în custodie publică, aceştia fiind plasaţi în Centrul de Cazare a Străinilor luaţi în Custodie Publică Otopeni, în vederea efectuării demersurilor specifice pentru îndepărtarea sub escortă.

AGERPRES

 

AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat a murit, strivit sub un tractor, într-o localitate din Vrancea

Publicat

Un bărbat de 77 de ani și-a pierdut viața, luni după amiază, într-o localitate din județul Vrancea. Bărbatul a fost prins sub un tractor.

Potrivit ISU Vrancea, pompierii militari au fost solicitați să intervină în jurul orei 18:00 în localitatea Vizantea-Livezi, pentru extragerea unei persoane surprinse sub un tractor.

Pompierii au acționat pentru extragerea persoanei.

Conform sursei citate, din nefericire, persoana de sex masculin, în vârstă de 77 de ani, a suferit leziuni incompatibile cu viața, echipajul SAJ declarând decesul.

La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Vidra cu o autospecială de intervenție.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident de muncă în Târgu Jiu. Un bărbat a murit, strivit de un motostivuitor

Publicat

Arhivă Foto

Un bărbat a decedat, pe parcursul zilei de luni, după ce a fost strivit de un motostivuitor la o societate comercială din Târgu Jiu, județul Gorj.

Potrivit IPJ Gorj, a fost sesizat un accident de munca la o societate comercială de pe strada Ana Ipătescu din Târgu Jiu.

Un barbat de 40 de ani, din localitate ar fi fost strivit de un motostivuitor, iar ca urmare a leziunilor suferite, a decedat.

În cauză s a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă si nerespectarea normelor de sănătate și securitate în muncă.

Citește mai departe