EVENIMENT
Schimbare majoră în viața Crinei Abrudan. Ce decizie importantă a luat fosta prezentatoare sportivă. „Mă face să fiu mândră de mine”

Crina Abrudan a ajuns la frumoasa vârstă de 45 de ani, iar vedeta se menține într-o formă de invidiat. A fost nevoită să renunțe la câteva elemente pentru a-și menține silueta, sportul fiind nelipsit. Care este secretul Crinei și cum reușește să să păstreze în cea mai bună formă la această vârstă?
Secretul Crinei Abrudan pentru o siluetă de invidiat
Anul 2022 a fost unul foarte bun pentru Crina Abrudan, un an în care a făcut foarte multe schimbări, mai ales în ceea ce privește alimentația și sănătatea. Vedeta mărturisește că era o gurmandă și mânca orice, însă nu s-a gândit să-și schimbe stilul de viață, deoarece nu se îngrășa, iar toate analizele erau perfecte.
Cu toate acestea, de la începutul anului trecut a decis să facă o schimbare importantă, așa că a renunțat în mare…
Citește mai mult pe impact.ro

Luni, 27 martie 2023, încep probele scrise din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat, a anunțat Ministerul Educației.
Luni este programată proba scrisă la Limba şi literatura română, marţi este proba obligatorie a profilului, miercuri proba la alegere a profilului şi specializării, iar joi este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă.
Rezultatele vor fi anunţate în 6 aprilie.
Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, începând din momentul în care s-a finalizat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Sursa: MediaFax
EVENIMENT
FOTO: Accident cumplit într-o localitate din Mureș. O persoană a murit pe loc, alte patru duse la spital

O persoană a murit și alte patru au fost rănite într-un cunplit accident produs în noaptea de duminică spre luni în loclaitatea Nazna din județul Mureș. Două autoturisme s-au ciocnit violent. Una dintre victime a fost proiectată în afara mașinii, fiind găsită decedată.
Potrivit ISU Mureș, pompierii Detașamentului Târgu Mureș au fost solicitați să intervină în această seară, în localitatea Nazna, în urma producerii unui accident rutier între două autoturisme.

sursa foto: ISU Mureș
La locul accidentului s-au operaționalizat de urgență o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere, două ambulanțe SMURD – C1 – Terapie Intensivă Mobilă și B2, precum și un echipaj medical SAJ, la sosirea echipajelor constatându-se faptul că în urma impactului frontal între cele două autoturisme au rezultat cinci victime.

sursa foto: ISU Mureș
Echipajul de descarcerare a acționat pentru extragerea a două victime de sex masculin și feminin care au rămas blocate în unul dintre autoturisme. Acestea au fost preluate, odată cu alte două victime de sex masculin implicate în accident care au suferit leziuni, de echipajele medicale și transportate la UPU Târgu Mureș pentru îngrijiri suplimentare.
Din nefericire, medicul a declarat decesul pentru o victimă care a fost proiectată în afara autoturismului suferind leziuni incompatibile cu viața.
S-au asigurat măsurile specifice prevenirii incendiilor. Circulația a fost blocată pe toată durata intervenției, a declarat sg.maj. Oltean Georgiana – purtător de cuvânt al ISU Mureș.
sursa foto: Info Trafic Mureș
EVENIMENT
Tot mai mulţi americani se îndreaptă către Europa. De ce emigrează în ţările „bătrânului” continent?

Tot mai mulţi americani se îndreaptă către Europa. Ceea ce este ieftin pentru americani, este extrem de scump pentru europenii din sud, ale căror salarii medii sunt substanţial mai mici decât cele ale americanilor. Localnicii au ajuns deja să se ”bată” pentru locuinţe cu străinii bogaţi, pe o piaţă imobiliară deja impactată de Airbnb şi de investiţiile imobiliare ale marilor companii.
Rezultatul discrepanţelor de venit şi a giganţilor care activează pe piaţa de real estate sud europeană este apariţia unei generaţii care cu greu reuşeşte să aibă propria locuinţă. Potrivit statisticilor, 90% din europenii din sud, care au vârsta sub 35 de ani, încă locuiesc cu părinţii, mult peste media americană.
Cei care au apartamente se confruntă cu evacuări şi creşteri imprevizibile ale chiriilor, în oraşe cu sisteme slabe de protecţie pentru chiriaşi precum Lisabona, Barcelona şi Atena.
„Este un fenomen absolut îngrijorăor”, a declarat Alkis Kafetzis, coordonator de proiect la Eteron Institute for Research and Social Change din Atena, care studiază inegalităţile în materie de locuinţe.
Mai multe țări ”vânează” cetățenii străinii pentru a stimula dezvoltarea
Creşterea rapidă a investiţiilor străine nu este un accident.
Țări precum Portugalia, Spania şi Grecia au făcut ”curte” străinilor şi corporaţiilor cu buzunare largi, în speranţa de a atrage talente, de a-şi consolida economiile şi de a stimula dezvoltarea.
Portugalia şi Spania au introdus recent vize pentru nomazii digitali, care permit angajaţilor care lucrează de acasă să locuiască în ţară pentru o perioadă de timp extinsă, preluând o viză similară modelului din Grecia.
În Spania, vânzările de locuinţe către americani au crescut cu 88% din prima jumătate a anului 2019 până în prima jumătate a anului 2022.
Americanii s-au numărat printre cei dispuşi să cheltuiască cel mai mult pe metru pătrat, fiind întrecuţi doar de danezi în ceea ce priveşte suma pe care au plătit-o în prima jumătate a anului 2022, potrivit datelor guvernului spaniol.
Până în 2022, aproape 10.000 de cetăţeni americani locuiau în Portugalia, cu o creştere uimitoare de 239% faţă de 2017, potrivit datelor furnizate de guvernul portughez.
„Principala lor preocupare este schimbarea stilului de viaţă. Ei doresc cu adevărat să trăiască aici şi să aibă un stil de viaţă mai cosmopolit”, a declarat Luis Mendes, geograf urban la Universitatea din Lisabona.
Sursa Mediafax.ro
EVENIMENT
Alimentația bogată în magneziu poate contribui la îmbunătățirea sănătății creierului. Ce alimente ar trebui consumate și de la ce vârstă

Cercetătorii australieni au asociat un aport ridicat de magneziu cu o sănătate cerebrală mai bună pe parcursul vieţii. Potrivit studiului publicat vineri, o echipă de la Neuroimaging and Brain Lab din cadrul Universităţii Naţionale din Australia (ANU) a descoperit că un consum ridicat de alimente bogate în magneziu – cum ar fi spanacul şi nucile, ar putea reduce riscul dezvoltării demenţei.
Potrivit Agerpres care citează Agenția Xinhua, oamenii de ştiinţă au studiat peste 6.000 de persoane sănătoase din punct de vedere cognitiv cu vârste cuprinse între 40 şi 73 de ani din Marea Britanie pe o perioadă de 16 luni.
Dieta bogată în magneziu reduce riscurile apariţiei demenţei
Cercetătorii au ajuns la concluzia că în cazul persoanelor care consumă peste 550 mg de magneziu zilnic, vârsta creierului lor este, la 55 de ani, cu un an mai mică în comparaţie cu cei care au un aport normal de magneziu de 350 mg zilnic.
Khawlah Alateeq, autoarea principală a studiului, a precizat că, potrivit studiului, efectele preventive ale unui aport alimentar mai ridicat de magneziu ar putea începe la persoanele cu vârsta în jur de 40 de ani sau mai devreme.
”Studiul nostru arată că o creştere de 41% în aportul de magneziu ar putea duce la o pierdere mai redusă a volumului cerebral asociată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă o funcţie cognitivă mai bună şi un risc mai scăzut sau întârziat de debut al demenţei mai târziu în viaţă”, a spus ea într-un comunicat de presă.
”Cercetarea scoate în evidenţă beneficiile potenţiale ale unei diete bogate în magneziu şi rolul pe care acesta îl îndeplineşte în promovarea sănătăţii celebrale”.
Femeile, în special cele aflate în postmenopauză, beneficiază mai mult, potrivit studiului, de efectele neuroprotectoare ale unei diete bogate în magneziu în comparaţie cu bărbaţii.
Erin Walsh, coautoare a studiului, a precizat că raportul ar putea duce la dezvoltarea intervenţiilor de sănătate publică în scopul îmbunătăţirii sănătăţii cerebrale şi a reducerii riscurilor apariţiei demenţei cu ajutorul dietei.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent peste 55 de milioane de persoane suferă de demenţă la nivel global, cea mai răspândită formă fiind boala Alzheimer.
Experţii au avertizat că numărul cazurilor este estimat să se tripleze până la 150 de milioane înainte de 2050.
”Întrucât nu există un tratament pentru demenţă, iar dezvoltarea tratamentelor farmacologice nu au avut succes în ultimii 30 de ani, s-a sugerat ca prevenţia să primească o atenţie mai mare”, a spus Walsh.
Agerpres