Connect with us

ECONOMIE

Schimbări majore cu privire la impozitarea în domeniul HoReCa şi a microîntreprinderilor

Publicat

taxe tva bani impozite sursa alba24 1000x600.jpg

Regulile de impozitare aplicabile microîntreprinderilor şi societăţilor din domeniul ospitalităţii (HoReCa) se schimbă din nou din 2023, astfel că dispare impozitul specific pe suprafaţa de servire, iar societăţile vizate trebuie să analizeze în amănunt ce regim fiscal este mai favorabil.

Totodată, de anul viitor, regimul de impozitare pentru microîntreprinderi devine opţional şi scade pragul de încadrare de la un milion de euro la 500.000 euro, arată Deloitte România.

Deşi cota de impozitare devine unică (i.e. 1%), se restricţionează accesul la acest regim de impozitare pentru societăţile care realizează venituri din consultanţă şi/sau management în proporţie mai mare de 20% din veniturile totale şi se limitează la cel mult trei numărul de societăţi care aplică acest regim şi la care un acţionar poate deţine peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

În domeniul HoReCa, impozitul specific acestor activităţi, respectiv impozitul fix în funcţie de suprafaţa de servire, este eliminat după cinci ani de la apariţia sa, perioadă în care au fost multe incertitudini legate de modul de aplicare (de la delimitarea veniturilor şi cheltuielilor pentru a stabili impozitul specific sau pe profit, la aplicarea facilităţii privind sponsorizările etc.).

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, companiile din industria ospitalităţii vor putea opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau pentru aplicarea impozitului pe profit.

Schimbări majore cu privire la impozitarea în domeniul HoReCa şi a microîntreprinderilor: Ce sistem va avantaja companiile mari

Interesant este însă că, deşi pentru toate celelalte categorii de contribuabili, regimul de microîntreprindere este plafonat la 500.000 de euro cifră de afaceri, pentru HoReCa această limită nu se aplică. Prin urmare, chiar dacă depăşesc acest plafon, companiile din HoReCa pot opta pentru plata unui impozit de 1% din cifra de afaceri. Acest sistem, desigur, va avantaja companiile mari.

Iniţiatorii actului normativ susţin că măsura era necesară având în vedere că, „din analiza efectelor aplicării măsurii (n.r. impozitul specific), a rezultat faptul că aceasta nu a condus la atingerea obiectivului estimat, fiind aplicată pentru un număr redus de contribuabili”. Totodată, aceştia estimează că impactul acestor modificări va fi unul pozitiv, „dat fiind faptul că, prin aplicarea regimului privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aceştia beneficiază, astfel, de un sistem de impunere simplificat”.

Într-adevăr, contribuabilii din industria HoReCa ce vor alege acest mod de impozitare vor determina mult mai simplu impozitul datorat decât cei care aplică impozitul pe profit, fapt ce va simplifica şi activitatea de control, dat fiind că autorităţile verifică mai uşor baza de impozitare în cazul microîntreprinderilor.

Schimbări majore cu privire la impozitarea în domeniul HoReCa şi a microîntreprinderilo: Analiză efectuară înainte de alegerea regimului fiscal

Pe de altă parte, înainte de alegerea regimului fiscal, trebuie efectuată o analiză care sa aibă în vedere toate aspectele relevante, cum ar fi existenţa pierderilor fiscale, impozitul cu reţinere la sursă ce ar putea fi datorat, având în vedere neclarităţile legate de aplicarea Directivei privind Dobânzile şi Redevenţele şi a Tratatelor de evitare a dublei impuneri sau aplicabilitatea regulilor privind preţurile de transfer.

În concluzie, societăţile care au fost supuse până acum acestor forme de taxare, respectiv impozitul pe venit (şi acum nu mai îndeplinesc condiţiile necesare) sau cel specific, trebuie să analizeze opţiunile pe care le au la dispoziţie pentru a alege regimul cel mai favorabil pentru activitatea desfăşurată.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Noi contracte de finanțare în valoare de 13 milioane de lei, semnate de Ministerul Dezvoltării

Publicat

salarii bani lei teancuri.jpg

Aproape 13 milioane de lei sunt destinaţi pentru educaţie şi consolidarea poziţiei pe piaţă a unor firme, după ce luni au fost semnate 15 noi contracte de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de 12.839.705,60 lei, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Dintre acestea, patru proiecte vizează modernizarea infrastructurii sociale şi recreative, precum şi eficientizarea energetică.

Astfel, municipiul Sibiu, pentru creşterea calităţii vieţii copiilor din Centrul de Plasament Orlat şi prevenirea separării copilului de familia sa, prin înfiinţarea unei căsuţe de tip familial, va beneficia de 3.537.931,38 lei.

Municipiul Moineşti, judeţul Bacău, va beneficia de 372.517,57 lei pentru două proiecte care vizează amenajarea unor spaţii de joacă pentru copii în străzile Dezbenzinării şi 1 Mai.

Municipiul Galaţi, pentru creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe G9, aferent Asociaţiei de proprietari nr. 360, va beneficia de 984.984,91 lei.

Alte 11 proiecte au ca obiectiv promovarea spiritului antreprenorial, prin dezvoltarea activităţii şi achiziţia de echipamente moderne, a precizat un comunicat al MDLPA. Agerpres

Citește mai departe

ECONOMIE

Continuă veștile proaste pentru românii cu credite

Publicat

bani lei

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat luni la 8,14%, de la 8,12% vineri, arată datele publicate de BNR.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,25% față de 8,23% vineri, iar indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 8,35% față de 8,34% vineri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65% pentru T1/2022. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Companiile din construcții au încheiat 2021 cu afaceri de 135 miliarde lei şi 426.000 de angajaţi

Publicat

Afaceri de 134,8 miliarde de lei şi peste 426.000 de angajaţi în cele aproape 90.000 de companii – aşa arată, pe scurt, imaginea pieţei construcţiilor la bilanţul anului 2021, potrivit informaţiilor preliminare furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Deşi toţi indicatorii sunt pe plus faţă de anul precedent, se remarcă, din punctul de vedere al afacerilor şi al forţei de muncă, o încetinire a ritmului de creştere.

Astfel, cifra de afaceri cumulată este cu 5% mai mare faţă de 2020 (în condiţiile în care, în 2020 faţă de 2019 creşterea fusese de 16%).

De asemenea, în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, acesta a crescut anul trecut cu 2%, după ce, în anul precedent, avansul fusese de 8%.

La numărul de persoane juridice cu coduri CAEN din domeniul construcţiilor care au raportat rezultate pentru 2021, se vede însă o creştere peste cea din 2020 (7% faţă de 2%), mai arată calculele ZF pe baza datelor ONRC.

Ca număr de firme, cele mai multe (43.958, adică 49% din total) activează în domeniul lucrărilor de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, iar cele mai puţine (77, adică mai puţin de 1% din total) în construcţia de poduri şi tuneluri.

Un semnal alarmant este cel care arată că, în primele cinci luni din 2022, construcţiile au fost al doilea domeniu ca număr de insolvenţe generate, mai exact 551 din cele peste 2.800 de insolvenţe în total, în condiţiile în care, pe tot parcursul anului 2021, au ajuns în această stare mai puţin de 700 de firme de profil.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Numărul firmelor radiate a crescut cu aproape 9% în primele șase luni ale anului. Topul orașelor unde s-au înregistrat cele mai multe

Publicat

contabilitate acte calcul sursa foto pixabay
sursa foto: pixabay

Numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu 8,77% în primele şase luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 35.420 radieri, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul Bucureşti – 5.607 (plus 8,81 faţă de ianuarie-iunie 2021) şi în judeţele Timiş – 1.605 (plus 4,15%), Constanţa – 1.584 (plus 14,12%) şi Cluj – 1.564 (plus 10,92%).

La polul opus, cele mai puţine radieri au fost consemnate în judeţele Ialomiţa – 295 (în creştere cu 19,43% faţă de primele şase luni ale anului trecut), Călăraşi – 303 (plus 5,57%) şi Covasna – 317 (plus 6,02%).

Creşterile cele mai semnificative ale numărului de radieri s-au înregistrat în judeţele Teleorman (plus 24,91%), Vrancea (plus 22,43%) şi Sălaj (plus 23,93%). În perioada analizată au fost consemnate cele mai mari scăderi în ceea ce priveşte numărul firmelor radiate în judeţele Brăila (minus 13,31%), Caraş-Severin (minus 9,83%), Olt (minus 7,11%) şi Dâmboviţa (minus 4,18%).

Pe domenii de activitate, numărul cel mai mare de radieri a fost înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 9.517 (plus 6,69% raportat la ianuarie-iunie 2021), construcţii – 3.273 (plus 9,03%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 2.938 (plus 8,37%) şi industria prelucrătoare 2.885 (plus 10,20%).

În iunie 2022, au fost consemnate 5.786 radieri de firme, cele mai multe în Bucureşti (1.031) şi în judeţele Constanţa (272), Timiş (261) şi Cluj (242).

Agerpres

Citește mai departe