Connect with us

EVENIMENT

Schimbările climatice ar putea provoca îmbolnăvirea a aproape 77% dintre corali până în 2100, potrivit unui studiu

Publicat

un recif de corali a fost descoperit în apropierea insulelor
Arhivă foto

Potrivit agenției Xinhua, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales (UNSW Sydney) au realizat o estimare conform căreia până în anul 2100, aproximativ 76,8% dintre corali din întreaga lume vor fi afectați de îmbolnăviri ca urmare a fenomenului de încălzire globală.

În noul lor studiu publicat miercuri în jurnalul Ecology Letters, cercetătorii de la UNSW Sydney au alcătuit un set de date ce cuprind 108 lucrări ştiinţifice asupra îmbolnăvirii coralilor din întreaga lume pentru o meta-analiză ulterioară.

Ei au constatat că atât creşterea valorilor medii de temperatură de la suprafaţa mării (SST) în perioada de vară, cât şi anomaliile săptămânale ale temperaturii de la suprafaţa mării (WSSTA) au fost asociate cu o prevalenţă sporită a îmbolnăvirii coralilor.

Potrivit studiului, prevalenţa îmbolnăvirii coralilor la nivel global s-a triplat ajungând la 9,92% între anii 1992 şi 2018.

Conform estimărilor în ceea ce priveşte prevalenţa îmbolnăvirii coralilor în viitor, modelul a sugerat că aceasta ar putea ajunge la 76,8% în 2100, în cazul în care temperaturile vor continua să crească.

Samantha Burke, autoare principală a studiului şi doctorandă la UNSW Sydney, a declarat că aceste constatări evidenţiază impactul devastator al creşterii temperaturilor asupra recifelor de corali şi nevoia extremă de acţiuni urgente în vederea atenuării schimbărilor climatice.

„Îmbolnăvirea coralilor reprezintă o cauză serioasă a mortalităţii coralilor la nivel global şi a declinului recifului, iar modelarea noastră prezice că va continua să se agraveze”, a spus Burke.

Schimbările climatice ar putea provoca îmbolnăvirea a aproape 77% dintre corali până în 2100, potrivit unui studiu. Cercetătoarea a avertizat că din ce în mai mulţi corali vor avea de suferit

Prevalenţa îmbolnăvirii coralilor este în creştere pe tot globul, iar cercetătoarea a avertizat că din ce în mai mulţi corali vor avea de suferit dacă nu se iau măsuri urgente pentru a limitarea creşterii temperaturilor.

„Pe măsură ce oceanul se încălzeşte, creşte stresul asupra coralilor, ceea ce le poate scădea răspunsul imunitar”, a explicat Burke.

„Creşterea temperaturilor poate crea, de asemenea, condiţii mai favorabile pentru patogenul cauzator de boală”.

Oamenii de ştiinţă nu au identificat încă mulţi dintre agenţii patogeni care provoacă boli în rândul coralilor.

„Este încă relativ necunoscut dacă microbii asociaţi cu coralii bolnavi reprezintă cauza sau un simptom al bolii”, spus ea, adăugând că ceea ce se ştie sigur este că „ţesutul moare” în cazul coralilor bolnavi.

„Nu este clar dacă ciupercile sau bacteriile prezente cauzează îmbolnăvirea sau dacă doar se hrănesc cu ţesutul aflat pe moarte, aşa că cercetătorii trebuie să continue să îi studieze”, a concluzionat ea. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Vaccinarea gratuită anti-HPV pentru fete și băieți, extinsă până la vârsta de 26 de ani. Legea a fost adoptată de Parlament

Publicat

prima săptămână din octombrie, dedicată prevenției gripei. de ce este

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, legea prin care vaccinarea gratuită anti-HPV va fi asigurată pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 și 26 de ani.

Proiectul are ca obiect de reglementare extinderea accesului la vaccinarea anti-HPV pentru toate categoriile de vârstă recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Centrul Național de Vaccinologie.

Prin adoptarea legii, se contribuie la reducerea semnificativă a incidenței cancerului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. FSPAC se extinde. Lucrări la clădirea fostului Hotel Onix și la un Laborator de Media Digitală, cu bani din PNRR

Publicat

onix1.jpg

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai anunță demararea lucrărilor pentru proiectul FSPAC3, care promite să redefinească experiența academică pentru cei peste 4.000 de studenți ai facultății.

Proiectul FSPAC3 vine ca răspuns la nevoile constante ale facultății în ceea ce privește lipsa spațiilor pentru cursuri, seminare și activități practice.

„FSPAC este una dintre facultățile…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Concert Metallica în România: Când se pun în vânzare biletele și cine sunt invitații speciali

Publicat

concert metallica în românia: când se pun în vânzare biletele

Concert Metallica în România, la București, pe scena Arenei Naționale, pe 13 mai 2026. Invitați speciali vor fi Gojira și Knocked Loose, iar biletele se pun în vânzare pentru publicul general începând de vineri, 30 mai, ora 10:00. 

Metallica a confirmat joi că turneul mondial M72 va continua pentru al patrulea an consecutiv, cu 16 concerte în Europa continentală și Marea Britanie, în lunile mai, iunie și iulie 2026.

Concert Metallica în România: Trupa va ajunge la București…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Nicușor Dan, oficial președinte al României. Mandatul a fost validat de Curtea Constituțională. Declarații

Publicat

video nicușor dan, oficial președinte al româniei. mandatul a fost

Nicușor Dan este, oficial, din 22 mai, noul președinte al României. Mandatul acestuia a fost validat, joi, la Curtea Constituțională a României. 

La ședința solemnă a CCR au fost prezenți președintele ales, Nicușor Dan, și președintele interimar al României, Ilie Bolojan.

”Curtea Constituțională s-a întrunit în plenul său în vederea validării alegerii președintelui României. Examinând dosarul candidaturii și având în vedere procesele verbale întocmite de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe