Connect with us

EVENIMENT

Schimbările climatice ar putea provoca îmbolnăvirea a aproape 77% dintre corali până în 2100, potrivit unui studiu

Publicat

un recif de corali a fost descoperit în apropierea insulelor
Arhivă foto

Potrivit agenției Xinhua, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales (UNSW Sydney) au realizat o estimare conform căreia până în anul 2100, aproximativ 76,8% dintre corali din întreaga lume vor fi afectați de îmbolnăviri ca urmare a fenomenului de încălzire globală.

În noul lor studiu publicat miercuri în jurnalul Ecology Letters, cercetătorii de la UNSW Sydney au alcătuit un set de date ce cuprind 108 lucrări ştiinţifice asupra îmbolnăvirii coralilor din întreaga lume pentru o meta-analiză ulterioară.

Ei au constatat că atât creşterea valorilor medii de temperatură de la suprafaţa mării (SST) în perioada de vară, cât şi anomaliile săptămânale ale temperaturii de la suprafaţa mării (WSSTA) au fost asociate cu o prevalenţă sporită a îmbolnăvirii coralilor.

Potrivit studiului, prevalenţa îmbolnăvirii coralilor la nivel global s-a triplat ajungând la 9,92% între anii 1992 şi 2018.

Conform estimărilor în ceea ce priveşte prevalenţa îmbolnăvirii coralilor în viitor, modelul a sugerat că aceasta ar putea ajunge la 76,8% în 2100, în cazul în care temperaturile vor continua să crească.

Samantha Burke, autoare principală a studiului şi doctorandă la UNSW Sydney, a declarat că aceste constatări evidenţiază impactul devastator al creşterii temperaturilor asupra recifelor de corali şi nevoia extremă de acţiuni urgente în vederea atenuării schimbărilor climatice.

„Îmbolnăvirea coralilor reprezintă o cauză serioasă a mortalităţii coralilor la nivel global şi a declinului recifului, iar modelarea noastră prezice că va continua să se agraveze”, a spus Burke.

Schimbările climatice ar putea provoca îmbolnăvirea a aproape 77% dintre corali până în 2100, potrivit unui studiu. Cercetătoarea a avertizat că din ce în mai mulţi corali vor avea de suferit

Prevalenţa îmbolnăvirii coralilor este în creştere pe tot globul, iar cercetătoarea a avertizat că din ce în mai mulţi corali vor avea de suferit dacă nu se iau măsuri urgente pentru a limitarea creşterii temperaturilor.

„Pe măsură ce oceanul se încălzeşte, creşte stresul asupra coralilor, ceea ce le poate scădea răspunsul imunitar”, a explicat Burke.

„Creşterea temperaturilor poate crea, de asemenea, condiţii mai favorabile pentru patogenul cauzator de boală”.

Oamenii de ştiinţă nu au identificat încă mulţi dintre agenţii patogeni care provoacă boli în rândul coralilor.

„Este încă relativ necunoscut dacă microbii asociaţi cu coralii bolnavi reprezintă cauza sau un simptom al bolii”, spus ea, adăugând că ceea ce se ştie sigur este că „ţesutul moare” în cazul coralilor bolnavi.

„Nu este clar dacă ciupercile sau bacteriile prezente cauzează îmbolnăvirea sau dacă doar se hrănesc cu ţesutul aflat pe moarte, aşa că cercetătorii trebuie să continue să îi studieze”, a concluzionat ea. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș, pentru lucrări. Atenționări pentru șoferi

Publicat

restricții de circulație pe autostrada a1 sibiu – sebeș, pentru

Vineri, 19 aprilie sunt anunțate restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș. Sunt efectuate lucrări de reparații, potrivit CNAIR.

Potrivit dispeceratului CNAIR, între orele 08:15 – 19:00 se vor executa lucrări de reparații la partea carosabilă.

Traficul pe Banda 1 și Banda de Urgență este restricționat, pe calea 1 (sens Sibiu – Sebeș), în zona Apoldu de Jos – Miercurea Sibiului.

Este vorba despre două tronsoane, între km 280+800 și 281+370 și între…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Ninsoare la Abrud, vineri dimineață. Temperatura a scăzut brusc în timpul nopții, în Munții Apuseni

Publicat

video: ninsoare la abrud, vineri dimineață. temperatura a scăzut brusc

Ninsoare în Apuseni: A nins vineri dimineață la Abrud. Temperatura a scăzut brusc. În doar câteva zile, zona muntoasă a județului Alba a trecut de la vară, la iarnă.

A nins la primele ore ale dimineții atât la Abrud cât și în zonele din apropiere, peste copacii înfloriți.

Mercurul termometrelor a coborât în cursul nopții la minime de 2-3 grade Celsius în aproape toată zona.

Ninsoarea s-a transformat în ploaie în orele următoare, odată cu încălzirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții de circulație pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă. Unde se fac lucrări. Atenționări pentru șoferi

Publicat

restrictii lucrari autostrada.jpg

CNAIR anunță restricții de circulație, vineri, 19 aprilie, pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă. Șoferii sunt atenționați să circule cu prudență în zonele respective.

Restricții de circulație, 19 aprilie

A1 Sebeș-Sibiu, km 280+800 – 281+370, Apoldu de jos – Miercurea Sibiului, până la ora 19.00

  • se execută lucrări de reparații la partea carosabilă. Banda 1 și banda de urgență, restricționate, calea 1 (sens Sibiu-Sebeș). Se circulă îngreunat pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai mulți BANI pentru profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024, anunță ministrul Educației

Publicat

1 surpriza unde se corecteaza in acest an lucrarile de bacalaureat si evaluarea nationala e1642756060978.jpg

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că profesorii care corectează lucrări la Evaluare Națională și Bac 2024 vor primi mai mulți bani, anul acesta. Ministrul a explicat că suma pe care o vor primi cadrele didactice implicate în această acțiune va fi calculată la volumul de muncă.

În acest an, lucrările elevilor la Evaluare Națională și Bacalaureat vor fi corectate digitalizat. Profesorii evaluator vor fi selectați aleatoriu prin platforma…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe