EVENIMENT
Schimbările climatice ar putea provoca îmbolnăvirea a aproape 77% dintre corali până în 2100, potrivit unui studiu

Potrivit agenției Xinhua, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales (UNSW Sydney) au realizat o estimare conform căreia până în anul 2100, aproximativ 76,8% dintre corali din întreaga lume vor fi afectați de îmbolnăviri ca urmare a fenomenului de încălzire globală.
În noul lor studiu publicat miercuri în jurnalul Ecology Letters, cercetătorii de la UNSW Sydney au alcătuit un set de date ce cuprind 108 lucrări ştiinţifice asupra îmbolnăvirii coralilor din întreaga lume pentru o meta-analiză ulterioară.
Ei au constatat că atât creşterea valorilor medii de temperatură de la suprafaţa mării (SST) în perioada de vară, cât şi anomaliile săptămânale ale temperaturii de la suprafaţa mării (WSSTA) au fost asociate cu o prevalenţă sporită a îmbolnăvirii coralilor.
Potrivit studiului, prevalenţa îmbolnăvirii coralilor la nivel global s-a triplat ajungând la 9,92% între anii 1992 şi 2018.
Conform estimărilor în ceea ce priveşte prevalenţa îmbolnăvirii coralilor în viitor, modelul a sugerat că aceasta ar putea ajunge la 76,8% în 2100, în cazul în care temperaturile vor continua să crească.
Samantha Burke, autoare principală a studiului şi doctorandă la UNSW Sydney, a declarat că aceste constatări evidenţiază impactul devastator al creşterii temperaturilor asupra recifelor de corali şi nevoia extremă de acţiuni urgente în vederea atenuării schimbărilor climatice.
„Îmbolnăvirea coralilor reprezintă o cauză serioasă a mortalităţii coralilor la nivel global şi a declinului recifului, iar modelarea noastră prezice că va continua să se agraveze”, a spus Burke.
Schimbările climatice ar putea provoca îmbolnăvirea a aproape 77% dintre corali până în 2100, potrivit unui studiu. Cercetătoarea a avertizat că din ce în mai mulţi corali vor avea de suferit
Prevalenţa îmbolnăvirii coralilor este în creştere pe tot globul, iar cercetătoarea a avertizat că din ce în mai mulţi corali vor avea de suferit dacă nu se iau măsuri urgente pentru a limitarea creşterii temperaturilor.
„Pe măsură ce oceanul se încălzeşte, creşte stresul asupra coralilor, ceea ce le poate scădea răspunsul imunitar”, a explicat Burke.
„Creşterea temperaturilor poate crea, de asemenea, condiţii mai favorabile pentru patogenul cauzator de boală”.
Oamenii de ştiinţă nu au identificat încă mulţi dintre agenţii patogeni care provoacă boli în rândul coralilor.
„Este încă relativ necunoscut dacă microbii asociaţi cu coralii bolnavi reprezintă cauza sau un simptom al bolii”, spus ea, adăugând că ceea ce se ştie sigur este că „ţesutul moare” în cazul coralilor bolnavi.
„Nu este clar dacă ciupercile sau bacteriile prezente cauzează îmbolnăvirea sau dacă doar se hrănesc cu ţesutul aflat pe moarte, aşa că cercetătorii trebuie să continue să îi studieze”, a concluzionat ea. Agerpres

FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu atacantul olandez Elvis Manu, a anunțat managementul echipei de fotbal.
Jucătorul în vârstă de 30 de ani vine la „U” de la Botev Plovdiv, Bulgaria, echipă pentru care a și evoluat în două partide în acest sezon.
Atacantul olandez Elvis Manu vine la „U” Cluj. Vezi unde a mai jucat până acum
„Noul nostru atacant are în CV cluburi precum Feyenoord Rotterdam, FC Groningen, Excelsior Rotterdam, Wisla Cracovia,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
S-a SCUMPIT cumpărarea de vechime în muncă de la 1 octombrie. Vezi cât PLĂTEȘTI pentru completarea stagiului de cotizare

Deoarece de la 1 octombrie 2023 s-a majorat salariul minim pe economie, acest lucru a modificat și suma pe care o vor plăti cei care vor să își cumpere vechime în muncă. Guvernul a prelungit perioada în care românii din țară sau din străinătate pot cumpăra vechime în muncă pentru a completa stagiul minim de cotizare necesar pensionării pentru limită de vârstă, scrie Alba24.ro.
Persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot cumpăra vechime…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Comunicat: Sesiunea de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania” la Sebeș

Vineri, 6 octombrie 2023, începând cu ora 10.00, la Sebeş se va desfăşura cea de-a XV-a ediţie a Sesiunii de comunicări științifice „Multiculturalitate și patrimoniu istoric în Transilvania”.
Manifestarea este organizată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, cu sprijinul municipalității, şi se bucură de participarea a 51 de cercetători, muzeografi, doctoranzi şi cadre didactice de la muzee şi universităţi din România:…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Firmele care activează în domeniul jocurilor de noroc vor fi taxate suplimentar. Alcoolul va fi interzis în locații

Ministerul Finanțelor a publicat în cursul zilei de marți 3 octombrie 2023, textul ordonanței de urgență prin care vor fi taxate suplimentar jocurile de noroc. Banii vor merge către bugetul de stat.
Este un proiect susținut de guvernul Ciolacu.
Prim aprobarea OUG-ului, guvernul crede că va colecta 132 de milioane de lei până la finalul anului 2023, 450 milioane de lei în 2024 și 470 milioane de lei în 2025.
Printre cele mai importante modificări este acea că se introduc…
Citește mai mult pe Alba24.ro