Connect with us

ACTUALITATE

Schimbările climatice ar putea provoca milioane de decese până în 2050

Publicat

soare vreme meteo.jpg

Conform unui raport publicat marți la Davos, Elveția, schimbările climatice ar putea genera milioane de decese în decadelor următoare, provocând, de asemenea, boli grave și costuri semnificative pentru sistemele de sănătate, conform informațiilor furnizate de agenția DPA.

Cel mai mare risc este reprezentat de inundaţii, potrivit raportului comun al Forumului Economic Mondial (WEF) – care are loc la Davos în această săptămână – şi al firmei de consultanţă Oliver Wyman.

Autorii studiului au analizat şase consecinţe principale ale schimbărilor climatice: inundaţii, secete, valuri de căldură, furtuni tropicale, incendii de pădure şi creşterea nivelului mării.

Studiul se bazează pe scenariul mediu referitor la creşterea temperaturilor până în 2100 al Grupului interguvernamental de experţi asupra evoluţiei climei (GIEC, respectiv IPCC, conform abrevierii din limba engleză) al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Acest scenariu estimează o creştere a temperaturii medii cu 2,7 grade Celsius.

Potrivit studiului, schimbările climatice ar putea provoca până la 14,5 milioane de decese în întreaga lume până în 2050 şi o povară a costurilor suplimentare în valoare totală de 1,1 trilioane de dolari pentru sistemele sanitare.

Potrivit estimărilor, numai inundaţiile ar putea provoca 8,5 milioane de morţi până în 2050 – nu doar în mod direct, ci şi indirect, prin afectarea culturilor agricole, sporirea riscului de boli infecţioase şi creşterea umidităţii, ceea ce poate conduce la probleme respiratorii.

Regiunea Asia-Pacific, cu zonele sale de coastă intens populate, va fi probabil cea mai afectată.

Autorii studiului se aşteaptă la a doua cea mai mare rată a mortalităţii

Autorii studiului se aşteaptă la a doua cea mai mare rată a mortalităţii, de 3,2 milioane de decese, din cauza secetei – în primul rând ca urmare a efectelor pe termen lung ale scăderii calităţii apei şi a solurilor mai puţin fertile în cazul mortalităţii infantile.

Potrivit raportului, valurile de căldură ar putea costa în jur de 1,6 milioane de vieţi până în 2050, în special în rândul persoanelor vârstnice.

Raportul estimează, de asemenea, că va exista o creştere a numărului cazurilor de îmbolnăvire şi de invaliditate profesională. Spre exemplu, temperaturile în urcare ar putea determina răspândirea semnificativă a ţânţarilor, ceea ce va face ca numărul cazurilor de malarie, febră dengue şi infecţii cu Zika să fie mai frecvente în Europa şi Statele Unite.

În general, conform studiului, regiunile din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia ar fi cele mai afectate de consecinţele schimbărilor climatice asupra sănătăţii.

Rezultatele raportului urmează să fie discutate joi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Forumul Economic Mondial de la Davos se desfăşoară în Elveţia în perioada 15-19 ianuarie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Tupeu de „șoferiță”. A încercat să înșele vigilența polițiștilor din Botoșani cu un permis auto emis de statul german

Publicat

razie sosele prahpva politisti 6d835 1000x600.png

O femeie de 38 de ani, din municipiul Botoșani,  a încercat să inducă în eroare polițiștii rutieri, prezentând un permis de conducere emis de statul german, care, însă, a ridicat suspiciuni cu privire la autenticitatea sa.

 

În urma verificărilor efectuate la nivelul autorităților germane, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, s-a stabilit faptul că femeia nu figurează cu permis de conducere emis de statul german.

 

Astfel, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsuri legale.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste o sută de șoferi din Botoșani au fost amendați pentru viteză excesivă, după ultima razie a polițiștilor

Publicat

4b5d682a ca51 4872 b091 8f7e345e7082 1000x600.jpg

Peste 100 de conducători auto au fost depistați circulând cu viteză peste limita legală, în cadrul unei acțiuni a polițiștilor rutieri

La data de 27 februarie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu subunitățile de profil au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate peste 250 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 143 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 64.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 102 au fost aplicate conducătorilor auto depistați circulând cu viteză peste limita legală.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tragedie în județ! Băieţel dispărut de lângă mamă, găsit mort pe un câmp din Botoşani

Publicat

smurd 881x600.jpg

Tragedie într-un sat din Botoşani, unde un copil de doar patru ani și-a găsit sfârșitul într-un mod cutremurător. Băiatul, aflându-se doar în grija mamei, a fost găsit înecat la mai bine de un kilometru de casă, în câmp, unde era săpată o groapă pentru adăparea vitelor. Mama lui este însărcinată şi mai are încă trei copii, iar soţul ei este plecat la muncă în Spania, informează observatornews.ro.

Tragedia a avut loc în satul Tudor Vladimirescu, din comuna Albeşti. Mama a observat dintr-o dată că cel mic a dispărut din casă. Femeia l-a anunţat imediat pe bunicul copilului, iar după au început să-l caute disperaţi.

Împăratu Adorel, bunicul copilului: Ne-am dus şi l-am căutat în jur de o oră jumate, poate mai bine şi aproape…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Singurele motive pentru care mai merg la școală mii de elevi. „Matale ai citi poezii dacă te-ar durea burta de foame?”

Publicat

index 6.webp.webp

Mii de elevi din nordul Moldovei frecventează cursurile școlare doar pentru a primi de mâncare caldă sau pentru a încasa bursele sociale. Această realitate cruntă este mai des întâlnită în mediul rural și este cauzată de sărăcie, dar și de un mediu familial dezorganizat, scrie ADEVĂRUL.

Potrivit rapoartelor Eurostat, România se află pe primul loc, la nivelul Uniunii Europene, în privința riscului de sărăcie și excluziune socială pentru copii și tineri până la 18 ani, cu un procent de 41.5%. Cu alte cuvinte, mulți copii dar mai ales adolescenți abandonează scoala, mai ales din cauza sărăciei sau a unui mediu familial precar, dezorganizat. Cele mai afectate regiuni sunt cele din Oltenia și Moldova.

În nordul Moldovei, la Botoșani, sute…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe