ACTUALITATE
Școli din Botoșani, neîncadrate în grad de risc seismic. Cum se vor comporta la un cutremur, pentru că nu au expertiză făcută

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 4 iunie. Prim-ministrul Dorin Recean a menţionat recent, în plenul legislativului, că necesitatea de prelungire a stării de urgenţă este determinată de evoluţiile imprevizibile ale războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei: contraofensivele lansate, dar şi extinderea instabilităţilor inclusiv pe teritoriul Federaţiei Ruse.
„Agresiunea este la hotarul nostru. Lângă noi, în Europa secolului 21, este bombardată infrastructura civilă, sunt distruse reţelele de apeduct şi canalizare, infrastructura necesară pentru asigurarea cu medicamente, mâncare şi alte necesităţi. De asemenea, sunt afectate reţelele electrice, ceea ce are un impact direct şi asupra Republicii Moldova. Mai mult, atunci când cetăţeni ucraineni nu au ce mânca, sunt în întuneric şi nu au apă, există riscul de majorare a fluxului migraţional”, a spus prim-ministrul Dorin Recean, citat într-un comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău.
Potrivit şefului Executivului, în aceste condiţii, este importantă capacitatea guvernului de a lua decizii imediate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.
În acelaşi timp, prim-ministrul Dorin Recean a menţionat că, în luna iunie, guvernul va finaliza o iniţiativă de schimbare a cadrului legislativ, pentru a propune introducerea ordonanţei de urgenţă, după modelul României. Ordonanţa de urgenţă va creşte substanţial eficienţa controlului parlamentar asupra deciziilor Guvernului şi va face fiecare hotărâre luată în situaţie de criză pasibilă de dezbatere sau chiar anulare în Parlament.
„Aprobarea acestor modificări ale cadrului legal va permite să ieşim din starea de urgenţă, dar să rămânem pregătiţi pentru orice situaţie neprevăzută, care necesită intervenţia imediată a Guvernului, în vederea protejării oamenilor”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.
sursa: Agerpres
ACTUALITATE
Prinţul Harry – primul membru al familiei regale britanice din ultimii 130 de ani care va depune marturie în instanţă

Prinţul Harry va deveni primul membru de rang înalt al familiei regale britanice care va depune mărturie în instanţă în ultimii 130 de ani, atunci când se va prezenta săptămâna viitoare în procesul său împotriva unui grup de ziare pe care îl acuză de comportament ilegal, relatează Reuters.
Harry, fiul cel mic al regelui Charles, va apărea în boxa martorilor la Înalta Curte din Londra, ca parte a procesului pe care el şi alte peste 100 de celebrităţi şi personalităţi de marcă l-au intentat împotriva Mirror Group Newspapers (MGN), editorul publicaţiilor Daily Mirror, Sunday Mirror şi Sunday People.
Va fi prima dată când un membru regal de rang înalt va depune mărturie de când Edward al VII-lea a depus mărturie ca martor în cadrul unui proces de divorţ în 1870 şi, 20 de ani mai târziu, într-un proces de calomnie privind un joc de cărţi, ambele înainte de a deveni rege.
Acuzații grave de hărţuiri telefonice la ”scară industrială”
Harry, care este al cincilea în linia de succesiune la tron, abia a ieşit de pe prima pagină a ziarelor în ultimele şase luni, din cauza certurilor sale juridice cu presa britanică şi a lansării memoriilor sale şi a serialului documentar Netflix în care a acuzat alţi membri seniori ai familiei regale de complicitate cu tabloidele.
Apariţia sa în instanţă este posibil să atragă atenţia la nivel mondial.
În procesul care a început luna trecută, s-a spus că jurnaliştii MGN sau investigatorii privaţi angajaţi de aceştia au efectuat hărţuiri telefonice la ”scară industrială” şi au comis alte acte ilegale pentru a obţine informaţii despre prinţ şi ceilalţi reclamanţi.
Avocatul reclamanţilor, David Sherborne, a declarat că acest lucru a fost făcut cu ştiinţa şi aprobarea editorilor şi directorilor executivi de rang înalt.
MGN contestă acuzaţiile şi afirmă că persoane cu funcţii de conducere au negat că ar fi ştiut ceva despre hărţuire şi că li s-a ascuns orice abatere.
Instanţa a fost informată de un jurnalist şi biograf al lui Harry că unul dintre cei care ştiau despre hărţuire a fost fostul editor Piers Morgan, în prezent unul dintre cei mai mediatizaţi radiodifuzori britanici şi un critic deschis al prinţului şi al soţiei sale Meghan.
Morgan, care a negat orice implicare în comportamentul ilegal şi l-a acuzat pe Harry că a invadat intimitatea propriei familii, şi-a părăsit postul de prezentator al unei emisiuni matinale de televiziune după ce a făcut remarci deschise despre Meghan.
La începutul procesului, MGN, deţinută acum de Reach, şi-a cerut scuze în documentele tribunalului şi a recunoscut că, într-o singură ocazie, Sunday People a căutat în mod ilegal informaţii despre Harry şi că acesta are dreptul la despăgubiri.
Dar a respins celelalte acuzaţii ale acestuia, spunând că nu avea dovezi pentru afirmaţiile sale. În schimb, Palatul Buckingham este posibil să ocupe un loc important în interogatoriul lui Harry, MGN susţinând că unele informaţii au venit de la consilieri regali.
Apariţia de săptămâna aceasta va fi a doua oară în acest an când Harry va fi prezent la Înalta Curte din Londra, după ce în martie s-a alăturat cântăreţului Elton John şi altor persoane pentru audieri în legătură cu procesul lor împotriva editorului tabloidelor Daily şi Sunday Mail.
Agerpres

Citește mai mult pe Botosani24.ro