Connect with us

EDUCATIE

Școlile nu vor trece în online, din cauza facturilor la energie. Precizările ministrului Educației

Publicat

elevi scoala cursuri examen 8 scaled 1 1000x600.jpg
Arhivă foto

Școlile nu vor trece în online din cauza facturilor la energie , a spus vineri, ministrul Educației, Ligia Deca. Chiar și așa ar fi bine să sesizeze problemele din timp ca să poată fi ajutate. În așa mod se va evita inclusiv economia la gaz sau curent în școli.

Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că există o preocupare pentru a se asigura că iarna toate școlile vor avea fondurile necesare pentru plata facturilor la utilități.

„Aș vrea să amintesc că aceste tarife la utilități pentru unitățile de învățământ preuniversitar sunt plafonate, sunt plafonate la un nivel care, în mod normal, pe consumuri similare, nu ar trebui să permită creșterea facturilor.

Dar, împreună cu domnul prim-ministru am avut o întâlnire care a inclus prefecții din toate județele, ministrul Energiei, ministrul Afacerilor Interne, în așa fel încât să vedem ce probleme există în fiecare județ.

A fost o întâlnire în regim de video conferință.

Școlile nu vor trece în online, din cauza facturilor la energie. „Dacă sunt probleme, să fie spuse din timp”

Ne-au mai fost sesizate de către diferite județe probleme punctuale care nu țin neapărat de tarife, ci de modul în care se desfășoară acest proces, de tipul de furnizor, de tipul de contracte, le avem pe toate în atenție și am promisiunea din partea tuturor colegilor mei din guvern că orice situație în care școlile se află în dificultate va fi tratată cu prioritate și vom aloca sumele necesare astfel încât procesul să continue fizic, față în față, pe tot parcursul sezonului rece”, a afirmat ministrul.

Întrebată dacă există posibilitatea ca școlile să treacă în online din cauza facturilor, Deca a răspuns că nu există această posibilitate: „dar, subliniem, dacă există probleme, este bine ca ele să fie aduse în atenția ministerului și în atenția Guvernului în ansamblu cât mai din timp și am solicitat acest lucru tuturor inspectorilor generali și tuturor directorilor de școli.

Dacă previzionează probleme să ni le spună din timp în așa fel încât să îi putem ajuta, să nu ajungem în situații de tipul economiei de energie sau de gaz la școli. Nu este cazul, avem toate fondurile necesare pentru că școlile să își continue activitatea normal”.

Întrebară, de asemenea, dacă a primit numeroase sesizări, Ligia Deca a spus că nu au fost numeroase, ci punctuale: „am spus, există un singur caz, cel al Primăriei municipiului Giurgiu, care se află în atenția noastră și unde deja au început demersurile pentru a fi ajutați pentru acestă chestiune, dar în același timp verificăm cu toate județele în așa fel încât sumele previzionate pentru restul anului și pentru începutul anului viitor să le fie disponibile din timp”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EDUCATIE

Rată de promovare de 80,37% în sesiunea specială a Bacalaureatului

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Educației, rata de promovare la sesiunea specială a examenului național de bacalaureat, destinată absolvenților de liceu participanți la loturile olimpice și la competiții sportive și artistice internaționale, precum și pentru absolvenții de liceu care susțin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii, a înregistrat un procent de 80,37%.

„Conform situaţiei centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, din totalul celor 163 de candidaţi care au susţinut sesiunea specială a examenului naţional de bacalaureat din acest an, 131 de elevi au promovat (rată de reuşită: 80,37%)”, afirmă sursa citată.

Pe tranşe de medii se înregistrează următoarea situaţie: 47 de medii (cele mai multe) între 9 şi 9.99, 35 de medii între 8 şi 8.99, 26 de medii între 7 şi 7.99, respectiv 22 între 6 şi 6.99.

Un singur candidat a promovat examenul cu media generală 10 şi nu s-au înregistrat eliminări din examen.

„Rezultatele au fost afişate astăzi, 26 mai, înainte de ora 12,00, în format letric la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte (centrul de desfăşurare a sesiunii speciale) şi online, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova”, susţine aceeaşi sursă.

Rată de promovare de 80,37% în sesiunea specială a Bacalaureatului. Ce vor avea asupra lor la reevaluarea lucrărilor

Tot vineri, în intervalul orar 12,00 – 14,00, eventualele contestaţii la probele scrise se depun sau se transmit prin mijloace electronice la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.

Candidaţii care doresc reevaluarea lucrărilor şi se prezintă fizic la centrul de examen, vor avea asupra lor cartea de identitate şi vor completa declaraţia-tip.

Candidaţii care vor transmite cererea online, vor completa declaraţia-tip, o vor scana şi o vor transmite, însoţită de copia scanată a cărţii de identitate, pe un cont de e-mail special creat de organizatori.

Probele sesiunii speciale din acest an s-au desfăşurat în perioada 11 – 25 mai 2023 la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte (judeţul Prahova).

Această sesiune este destinată absolvenţilor de liceu participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în aceeaşi perioadă cu examenul naţional de bacalaureat 2023 (sesiunea iunie-iulie) şi/sau pentru absolvenţii de liceu care susţin examenul de admitere la academii militare din Statele Unite ale Americii. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministerul Educației anunță modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar 2023 – 2024

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Ministerul Educației a anunțat vineri că a expediat ordinul privind modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2023-2024 către Monitorul Oficial în vederea publicării.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, în perioada 3 – 18 mai au fost depuse și validate cererile de înscriere de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali.

Ministerul anunță că, pentru prima etapă de înscriere, în perioada 29 mai – 6 iunie 2023, vor avea loc:

-procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;

-repartizarea, la școala de circumscripție, a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la altă școală decât școala de circumscripție și nu au fost repartizați din lipsă de locuri și care au exprimat această opțiune în cererea de înscriere;

-afișarea, în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratelor școlare a listei copiilor înmatriculați și a numărului de locuri libere.

Ministerul Educației anunță modificarea Calendarului înscrierii în învățământul primar 2023 – 2024. Două etape

Pentru a doua etapă de înscriere, în perioada 6 – 12 iunie vor avea loc:

-depunerea, la unitatea de învățământ, a cererilor de înscriere pentru copiii care nu au fost cuprinși în etapa anterioară;

-validarea cererilor de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

De asemenea, în perioada 13-19 iunie vor avea loc:

-procesarea cererilor de înscriere, la nivelul unității de învățământ, în limita locurilor rămase libere;

-afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

În perioada 1 – 8 septembrie 2023, vor fi soluționate, de către inspectoratele școlare, cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Guvernul convoacă sindicatele din Educație la o nouă rundă de dialog la Palatul Victoria

Publicat

palatul victoria, arhivă sursa gov.ro
Arhivă foto

Guvernul a emis joi o invitație către reprezentanții sindicatelor din domeniul Educației pentru o nouă rundă de dialog. Întâlnirea este planificată să aibă loc la Palatul Victoria, la ora 16:00.

„Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din educație la o nouă rundă de dialog.

Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria”, transmite Executivul.

Greva din Educație a continuat joi.

Guvernul a oferit, în cadrul discuțiilor, de miercuri seara, sindicaliștilor din Educație, aflați în grevă, carduri în valoare de 2.500 de lei, sumă acordată în două tranșe.

Guvernul convoacă sindicatele din Educație la o nouă rundă de dialog la Palatul Victoria. Ce susține secretarul general al Guvernului

„Față de discuțiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente importante pentru lumea Educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordat personalului didictic.

Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru octombrie”, a spus Marian Neacșu, secretar general al Guvernului.

Acesta a precizat că vor fi acordate sume de 500 de lei, atât în iunie, cât și în octombrie, și personalului nedidactic.

„În cea mai mare măsură sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (…)

În momentul acesta o cotă forfetară de 30% poate să fie acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinație”, a mai spus secretarul general al Guvernului.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Sindicaliștii din Educație au refuzat oferta Guvernului și continuă greva

Publicat

protest educatie bucuresti fb
sursa foto: Facebook / Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

„Sindicaliştii din Educaţie resping oferta Guvernului privind încheierea grevei, anunță președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, în Piața Victoriei.”

„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte.

Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect.

Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic.

Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată.

Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nistor. Agerpres

sursa foto: Facebook / Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Citește mai departe