Connect with us

EVENIMENT

Scriitorul şi academicianul Dumitru Radu Popescu a murit la vârsta de 87 de ani

Publicat

dumitru radu sursa foto fb
sursa foto: Facebook

Scriitorul şi academicianul Dumitru Radu Popescu a decedat, luni, la vârsta de 87 de ani, a anunţat scriitorul Radu F. Alexandru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„‘ACEST ÎNGER TRIST’ …Azi, 2.01.23, ora 04.30, a părăsit această lume tristă acad. DUMITRU RADU POPESCU (D. R. P.) unul dintre cei mai mari scriitori ai României. Ne-a îmbogăţit cu o operă monumentală, de o valoare excepţională: proză, teatru, poezie, critică literară. Şi-a trăit viaţa într-o desăvârşită onestitate.

A fost un coleg şi un prieten ireproşabil. Durerea e prea mare şi cuvintele sunt prea sărace pentru a cuteza acum, şi în acest loc, evocarea binemeritată. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să-i dea liniştea de care atât de multă vreme a fost vitregit”, a scris Radu F. Alexandru.

Scriitorul Dumitru Radu Popescu (semna şi D.R. Popescu) s-a născut la 19 august 1935, în satul Păuşa din judeţul Bihor, într-o familie de învăţători. A fost nuvelist, romancier şi dramaturg, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori români ai literaturii contemporane.

Scriitorul şi academicianul Dumitru Radu Popescu a murit la vârsta de 87 de ani. A debutat în 1958 cu volumul de nuvele şi schiţe „Fuga”

A debutat în 1958 cu volumul de nuvele şi schiţe „Fuga”, iar dintre romanele sale mai importante sunt „Vara Oltenilor” (1964), „F” (1969) (Premiul Uniunii Scriitorilor), „Vânătoarea regală” (1973), „O bere pentru calul meu” (1974), „Ploile de dincolo de vreme” (1976), „Împăratul norilor” (1976), „Podul de gheaţă” (1982) „Oraşul îngerilor” (1985), ”

A semnat la revistele „Steaua”, „Tribuna” şi „Contemporanul” din Cluj, la ultimele două fiind şi redactor-şef.

A scris şi piese de teatru – „Vara imposibilei iubiri” (1966), „Vis” (1968), „Aceşti îngeri trişti” (1969), „Pădurea cu pupeze”, dar şi scenarii de filme – „Prea mic pentru un război aşa de mare” (1970), „Duios Anastasia Trecea” (1980).

A fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor în 1964, 1969, 1973, 1975, 1978, 1979 şi 1980 şi cu premiul I.L. Caragiale al Academiei în 1970.

A fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din 1981 până în 1989, iar din 24 octombrie 1997 a devenit membru corespondent al Academiei Române. Din 2006, a fost membru titular al Academiei Române.

Din acelaşi an a fost director general al Editurii Academiei Române şi vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific editorial. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Program de formare pentru profesorii de gimnaziu, pentru a putea preda educație media digitală. Când și unde se pot înscrie

Publicat

program de formare pentru profesorii de gimnaziu, pentru a putea

Centrul pentru Jurnalism Independent a anunțat că au început înscrierile pentru programul de formare de educație media digitală, adresat profesorilor de gimnaziu, care predau discipline umaniste.

”75 de profesori de gimnaziu, care predau științe umaniste, ne vor deveni parteneri în Programul de Educație Media și vor fi pregătiți să ducă către elevii lor concepte precum analiza critică a mesajelor media, fapte și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un obsedat a urmărit pe străzile din Sebeș două adolescente: Pe una a agresat-o cu mâna sub fustă. Ce a făcut tatăl victimei

Publicat

un obsedat a urmărit pe străzile din sebeș două adolescente:

Ciprian G. Ș., un bărbat care locuiește în Sebeș, a fost trimis în judecată pentru agresiune sexuală. Acesta a urmărit două fete pe stardă, iar pe una agresat-o sexual. 

S-a întâmplat în plină zi, în mijlocul verii, în anul 2023, pe o stradă populată din oraș, pe strada Cântarului. Un an și jumătate mai târziu, bărbatul a fost trimis în judecată de magistrații Judecătoriei Sebeș. 

Modul în care acesta…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trenul metropolitan, „undă verde” de la Consiliul Județean Cluj. Aviz favorabil în Comisia de Urbanism

Publicat

tren gara bun 1 e1700727763253.jpeg

Consiliul Județean Cluj a avizat realizarea trenului metropolitan, în ședința Comisiei de Urbanism de joi, 21 noiembrie.

Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil, cu condiționări, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului Tren Metropolitan Cluj.

Trenul metropolitan va rezolva problema mobilității urbane

„Pentru ca acest important proiect să poată merge mai departe, în sensul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

10 pentru Alba Iulia! 10 pentru România! Pe 1 Decembrie, trimitem profesioniști în Parlamentul României (PE)

Publicat

10 pentru alba iulia! 10 pentru românia! pe 1 decembrie,

Cu experiență, rezultate și susținerea celui mai puternic și determinat partid, Florin Roman și Corina Rotar, pe singura listă de nota 10 – cea a PNL Alba.

De Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie, avem ocazia, dreptul, șansa și obligația să fim cei mai buni români pentru propria țară, să dăm ce avem mai bun pentru România, pentru orașul nostru, pentru o perspectivă reală și tangibilă a mai binelui…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe