EVENIMENT
Scrisoare pe Facebook din partea unor medici, către ministrul Sănătății: ”Nu vom accepta ca în această bătălie să fim noi aceia care vom răspândi boala”

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş au redactat o scrisoare către ministrul Sănătății în care spun că nu vor accepta să fie chiar ei cei care răspândesc noul coronavirus. Astfel, în cazul în care vor fi infectați, nu vor mai trata pacienți.
Scrisoarea a fost postată pe Facebook, iar medicii le-au cerut tuturor colegilor care se regăsesc în această gândire să semneze, iar în scurt timp s-au strâns sute de comentarii ”Semnez”.
”Suntem Medici. Ca vocaţie, ca profesie, ca destin, suntem medici. Nu ne temem de nicio bătălie cu boala, oricât de cumplită ar fi ea. Nu ne vom da niciodată înapoi, nu vom dezerta. Vom lupta cu tot ce avem la îndemână: cu cunoştinţele noastre, cu mintea noastră, chiar şi cu trupurile noastre. Vom face scut în faţa bolii, apărându-i pe pacienţii noştri cu tot ce putem şi cum putem mai bine.
Dacă asta va însemna şi materiale de protecţie, medicamente şi aparatură vitală, asta nu mai ţine însă de noi. Noi nu ne dorim decât să fim protejaţi conform nivelului de contagiozitate a acestei boli. Nu vom accepta însă ca în această bătălie să fim noi aceia care vom răspândi boala sau cei care vor vulnerabiliza pacienţii, căci această poziţie pe care am fi siliţi să o acceptăm este în afara legilor medicinii şi ale celor omeneşti, deopotrivă”, au transmis medicii.
Pentru poziţia lor, ei au următoarele argumente:
”1. Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus este contagios. Indiferent ce simptome are… uşoare, medii sau severe, medicul tot contagios este. El va intra, inerent, în contact cu pacienţii, fie ei CoViD-negativi, fie CoViD-pozitivi. În prima situaţie, dacă pacientul nu a fost încă infectat, contactul direct cu un medic deja infectat, care fie va sta în preajma sa, fie îl va consulta, va fi unul extrem de contagios.
Organismul pacientului fiind vulnerabil, infecţia va avea consecinţe extrem de grave, mergând până la insuficienţă respiratorie acută. În a doua situaţie, interacţiunea pacientului infectat cu medicul/medicii infectaţi, va accentua încărcătura virală a pacientului respectiv, sporindu-i enorm riscul de agravare a bolii. Vorbim despre pacienţi foarte vulnerabili, cu afecţiuni preexistente severe, precum diabet, afecţiuni oncologice, boli respiratorii.
2. Un medic bolnav nu poate lucra eficient în nicio situaţie, cu atât mai puţin în situaţii critice, de maximă încărcătură somatică şi emoţională. În aceste condiţii nu ai cum să poţi consulta, opera, diagnostica, fără riscul de a greşi mai mult decât de obicei. Şi poţi greşi grav. De exemplu, în cazul unui chirurg, orice mişcare neconformă poate genera efecte ireparabile, ireversibile…
De ce există în lumea asta, dreptul la concediu de boală, dacă lucrurile nu stau aşa?
3. Există mai multe tipuri de virus SARS-CoV-19 (tulpini, cum le numesc specialiştii). Noi ştim de două: „S” şi „L”. Dacă eşti infectat cu una dintre ele, nu înseamnă că nu te poţi infecta cu cealaltă. Ce sens are să creşti riscul, punând în contact un medic pozitiv, cu un pacient pozitiv?
4. Medicul român este şi el cetăţean cu drepturi depline. In plus, e şi cetăţean european. Are dreptul la sănătate şi la viaţă ca orice alt cetăţean şi nicio ordonanţă de urgenţă din lumea asta nu poate suspenda acest drept.
Dacă dreptul la viaţă este un drept fundamental al omului, atunci acesta este negat atunci când cineva obligă un bolnav să muncească, determinându-i agravarea bolii, cu atât mai mult în cazul infecţiei cu Coronavirus.
Riscul de deces este mult mai mare la personalul sanitar, conform cifrelor din statisticile mondiale.
5. Un medic mai puţin în luptă înseamnă un deficit enorm. Suntem 3 medici la mia de locuitori in România. Să scoţi din front acum medici prin măsuri iraţionale este de-a dreptul iresponsabil. Dacă medicul moare, urmare a faptului că organismul său nu a suportat dublul stress al bolii şi al muncii în condiţii de dezastru, cine răspunde? Cine va trata miile sale de pacienţi, anual?”, sunt argumentele medicilor.
Semnatarii scrisorii au prezentat şi câteva soluţii:
1. Înfiinţarea de urgenţă de spitale modulare, de campanie, cu circuite trasate de infectionişti şi epidemiologi ce vor putea trata în condiţii optime pacienţii cu CoVid-19. Avem suficiente locaţii ce pot fi transformate şi adaptate acum în România.
2. Rotirea personalului medical expus în permanenţă la contagiune. Turele trebuie sa aibă exact durata valabilităţii echipamentelor de protecţie, în niciun caz mai mult, căci atunci protecţia este doar de formă, fiind ineficientă. Ture de maxim 6-8 ore, deci!
3. Personalul corona-pozitiv va trebui să beneficieze de îngrijiri medicale şi de măsuri de izolare similare cu cele ale oricărui cetăţean. După negativare, oricare dintre noi poate merge în luptă. Dar numai după ce nu mai este pacient.
”Suntem medici şi ne asumăm riscurile acestei meserii oricand şi oriunde. Mai puţin unul: acela de a face rău pacienţilor noştri , îmbolnăvindu-i cu SARS-CoV-2! Acest risc şi-l vor asuma, în faţa istoriei şi a poporului român, doar cei ce vor decide să îi trimită pe medicii CoViD-pozitiv într-o luptă nici pe departe dreaptă”, au mai transmis medicii.
Scrisoarea este semnată de: dr. Livia Davidescu, dr. Manuela Predilă, dr. Alina Martău, dr Bogdan Lăzescu, dr. Albert Claudiu, dr. Grigorescu Dan.
Medicii au cerut tuturor colegilor care se regăsesc în această gândire să semneze, postarea de pe Facebook strângând sute de comentarii ”Semnez”.
Întrebat, vineri, ce modificări vor fi atunci când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate, Nelu Tătaru a răspuns: “Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”.
Sursa: dcmedical.ro
EVENIMENT
Rezultate FINALE în județul Cluj. Nicușor Dan a câștigat detașat turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Nicușor Dan a obținut o victorie categorică în județul Cluj în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit rezultatelor finale publicate duminică noapte.
Candidatul independent a fost votat de 298.313 alegători, reprezentând 70,16% din totalul voturilor exprimate în județ. Contracandidatul său, George Simion, candidatul susținut de AUR, a fost votat de 126.885 de persoane, adunând 29,84% din voturi.
Cel mai clar scor s-a înregistrat în municipiul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Nicușor Dan, primul discurs din funcția de președinte al României, în fața a mii de oameni: E victoria voastră

Nicușor Dan a susținut primul discurs după ce a câștigat alegerile prezidențiale.
Dan a ținut discursul în fața a mii de oameni care sunt în stradă la București și care au scandat, pe lângă numele președintelui, și “Europa”. S-a scandat și “Rusia, nu uita, România nu-i a ta”
Nicușor Dan, primul discurs din funcția de președinte al României, în fața a mii de oameni: E victoria voastră
Nicușor Dan este președintele României, și a mulțumit…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO Victoria lui Nicușor Dan, sărbătorită la Alba Iulia la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan: Nu a fost ușor a fost Nicușor

Victoria lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din mai 2025 a fost sărbătorită la Alba Iulia, în fața Obeliscului dedicat lui ”Horea, Cloșca și Crișan”.
În orașul în care Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale cu 23.615 voturi, adică un procent de 61,89% versus 14.543 de voturi, 18,11%, un grup de albaiulieni au ieșit să sărbătorească victoria.
Au fost prezenți cei doi inițiatori ai marșului pro-Europa și pro Nicușor Dan, din oraș, directorul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vot cu urna mobilă în Alba 2025 prezidențiale turul 2: peste 150 de pacienți au votat la Spitalul Județean din Alba Iulia

Vot cu urna mobilă în Alba 2025 prezidențiale turul 2: peste 150 de pacienți au votat în secțiile Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, la alegerile prezidențiale 2025, în 18 mai.
Dintre cei 159 pacienți care și-au exprimat duminică dreptul la vot, 121 sunt internați în secții din sediul principal al spitalului, pe Bd. Revoluției. Alte 38 de cereri pentru vot cu urna mobilă în spital au fost înregistrate în secții exterioare ale unității medicale.
Vot la…
Citește mai mult pe Alba24.ro