Connect with us

EVENIMENT

Scrisorile dintre Constantin Brâncuşi şi Florence Meyer, scoase la licitaţie. Ce preț de pornire are o scrisoare

Publicat

braancusi

Scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuşi şi Florence Meyer, scrise de-a lungul a două decenii, vor fi puse în vânzare pe 4 martie la licitaţia Artmark organizată la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

La licitaţia ”O poveste de dragoste” – Corespondenţa Brâncuşi, precum şi alte hârtii importante din colecţia unui scriitor, preţul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brâncuşi şi semnate fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice este de 1.000 de euro.

Potrivit Artmark, specialiştii apreciază că, datorită conţinutului acestor scrisori, descriptiv de viaţă personală şi nu documentare pentru procesul de creaţie al artistului, acestea nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul naţional cultural şi încurajează instituţiile muzeale să participe la achiziţionarea acestora.

Scrisorile au fost expertizate drept autentice de dr. Radu Varia, membru al mai multor academii, precum Academia Regală a Scoţiei, Academia Europeană de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, Academia de Arte şi Ştiinţe din Salzburg.

Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută şi pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete fotografice actorilor şi artiştilor vremii. Apropiată şi protejată a lui Man Ray, ea a fost căsătorită cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcock.

Licitaţia cuprinde şi o selecţie de hărţi vechi despre Dacia, Transilvania, România şi spaţiul românesc, manuscrise vechi ori miniate, carte veche ori bibliofilă, unele exemplare purtând semnătura olografă a autorilor, precum Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Vasile Labiş, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu sau Mircea Eliade.

De asemenea, sunt puse la vânzare cărţi clasate în patrimoniul naţional cultural, precum cele două provenind din fosta colecţie a diplomatului transilvănean Vasile Stoica – parţial expusă, în anii recenţi, la Muzeul Satului din Bucureşti, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi la Muzeul Ţării Făgăraşului -, retrocedată în 2009 de Muzeul Naţional de Artă al României familiei colecţionarului, anume „Antichităţile Pompeiului” de la 1804, respectiv „Teatrul din Ercolano” de la 1783, conţinând 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi.

Printre loturile scoase la vânzare se mai numără „Operele lui Philon Evreul” de Pierre Bellief, din 1588, la preţul de pornire de 600 de euro, „Eroinele Antichităţii” de Ovidiu, din 1552, din colecţia Mihai Beniuc, la 500 de euro, sau post-incunabula lui Bartolomeu Platina din 1530 despre arta culinară, la 1.200 de euro. Aceste lucrări au fost notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural naţional. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Copilul de 11 ani aflat pe TROTINETĂ, lovit de o mașină pe trecere de pietoni în Cluj-Napoca, a fost dus la SPITAL

Publicat

trotineta.jpg

Un accident rutier s-a produs, luni dimineață în jurul orei 08.00, la intersecția P-ței Ștefan cel Mare cu str. Posada. Un copil de 11 ani, aflat pe trotinetă, a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. Ulterior, acesta a fost dus la spital.

„Din cercetările preliminare s-a constatat că un minor de 11 ani, aflat pe o trotinetă, s-ar fi angajat în traversarea străzii pe marcajul pietonal, moment în care a fost accidentat de un autoturism condus de un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lovitură pentru Gheorghe Funar. BEC a respins protocolul Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului” (”Sfânta Geție”)

Publicat

funar bun e1711356268849.jpg

Biroul Electoral Central (BEC) încurcă planurile politice ale fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, președintele Partidului România Noastră, pentru alegerile comasate din 9 iunie. Acesta a depus protocolul de constituire a Alianței Electorale ”Grădina Maicii Domnului”, care are denumirea prescurtată de ”Sfânta Geție”, ”numele sub care a fost cunoscută în Antichitate Țara Primordială”, dar documentul a fost respins de BEC.

Potrivit lui Gheorghe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mohammad Murad este candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Constanța

Publicat

murad candidat aur consiliul judetean constanta.jpeg

Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat astăzi candidații pentru alegerile locale din Constnța. Dacă la primăria municipiului Constanța AUR l-a anunțat deja pe Ovidiu Cupșa, pentru președinția Consiliului Județean, Alianța pentru Unirea Românilor îl susține pe omul de afaceri Mohammad Murad.

„Toată România a crescut cu filmele lui Sergiu Nicolaescu, cu Amza Pellea, cu nea Mărin miliardar. Din păcate, în ultimii 30 de ani am trăit în beznă,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ultimele zile în care poți descoperi „Dinos and Sea Monsters”, expoziția din parcul Iulius Mall Cluj

Publicat

01 1 e1711368976104.jpg

Expoziția din parcul Iulius Mall Cluj, care reunește 35 de exponate animatronice, mai poate fi vizitată până duminică, 31 martie 2024, astfel că încă ai ocazia să te bucuri de o parte dintre misterele erei mezozoice. „Călătoria” fascinantă printre Sea Monsters, cum ar fi Mosasaur, Megalodon, Mososaurus, te va transpune în vremuri de mult uitate și vei avea parte de o experiență pe cât de amuzantă, pe atât de interactivă.

Pasionații de dinozauri,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe