Connect with us

EVENIMENT

Scrisorile dintre Constantin Brâncuşi şi Florence Meyer, scoase la licitaţie. Ce preț de pornire are o scrisoare

Publicat

braancusi

Scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuşi şi Florence Meyer, scrise de-a lungul a două decenii, vor fi puse în vânzare pe 4 martie la licitaţia Artmark organizată la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

La licitaţia ”O poveste de dragoste” – Corespondenţa Brâncuşi, precum şi alte hârtii importante din colecţia unui scriitor, preţul de pornire pentru fiecare dintre cele 15 scrisori expediate de Brâncuşi şi semnate fie cu numele său, fie cu pseudonimul de alint Morice este de 1.000 de euro.

Potrivit Artmark, specialiştii apreciază că, datorită conţinutului acestor scrisori, descriptiv de viaţă personală şi nu documentare pentru procesul de creaţie al artistului, acestea nu sunt, conform reglementărilor, clasabile în categoriile patrimoniul naţional cultural şi încurajează instituţiile muzeale să participe la achiziţionarea acestora.

Scrisorile au fost expertizate drept autentice de dr. Radu Varia, membru al mai multor academii, precum Academia Regală a Scoţiei, Academia Europeană de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris, Academia de Arte şi Ştiinţe din Salzburg.

Florence Meyer a fost o dansatoare modernă americană, cunoscută şi pentru pasiunea sa pentru fotografie, realizând celebre portrete fotografice actorilor şi artiştilor vremii. Apropiată şi protejată a lui Man Ray, ea a fost căsătorită cu actorul Oskar Homolka, consacrat în filmele lui Hitchcock.

Licitaţia cuprinde şi o selecţie de hărţi vechi despre Dacia, Transilvania, România şi spaţiul românesc, manuscrise vechi ori miniate, carte veche ori bibliofilă, unele exemplare purtând semnătura olografă a autorilor, precum Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Vasile Labiş, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu sau Mircea Eliade.

De asemenea, sunt puse la vânzare cărţi clasate în patrimoniul naţional cultural, precum cele două provenind din fosta colecţie a diplomatului transilvănean Vasile Stoica – parţial expusă, în anii recenţi, la Muzeul Satului din Bucureşti, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi la Muzeul Ţării Făgăraşului -, retrocedată în 2009 de Muzeul Naţional de Artă al României familiei colecţionarului, anume „Antichităţile Pompeiului” de la 1804, respectiv „Teatrul din Ercolano” de la 1783, conţinând 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi.

Printre loturile scoase la vânzare se mai numără „Operele lui Philon Evreul” de Pierre Bellief, din 1588, la preţul de pornire de 600 de euro, „Eroinele Antichităţii” de Ovidiu, din 1552, din colecţia Mihai Beniuc, la 500 de euro, sau post-incunabula lui Bartolomeu Platina din 1530 despre arta culinară, la 1.200 de euro. Aceste lucrări au fost notificate Ministerului Culturii în vederea clasării în patrimoniul cultural naţional. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

Publicat

radu constantea e1737396905579.jpeg

După victoria echipei sale în derby-ul  Clujului, Radu Constantea, președintele Universității Cluj, a transmis că „U” „e cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv”, scrie GSP.

„Este o victorie extrem de importantă. Am început acest drum din Liga 4, în 2016 . Am parcurs un drum lung prin ligile inferioare. E o mare realizare că am câștigat 3 meciuri cu ei în acest sezon.

Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Internațională a Păsărilor. Eveniment organizat la Alba Iulia de Societatea Ornitologică Română

Publicat

ziua internațională a păsărilor. eveniment organizat la alba iulia de

Ziua Internațională a Păsărilor. Pe data de 1 aprilie este sărbătorită Ziua Păsărilor, prilej cu care oamenii sunt îndemnaţi să iasă în natură şi să se bucure de spectacolul oferit de înaripate.

Este cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului, sărbătorită în 1 aprile încă din anul 1906. Aceasta are la bază Convenţia pentru apărarea păsărilor care promovează principii legate de importanţa lor în ecosistemul planetei, potrivit tvrinfo.ro.

Eveniment la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rețeaua ”Regina Maria” a fost vândută: Cine este cumpărătorul și care e suma vehiculată. Tranzacția așteaptă aprobarea anti-trust

Publicat

rețeaua ”regina maria” a fost vândută: cine este cumpărătorul și

Rețeaua ”Regina Maria” a fost vândută către Mehiläinen Group, cel mai mare furnizor privat de sănătate din Finlanda. Proprietarul actual, fondul de investiții Mid Europa Partners, a vândut și MediGroup, compania lider de servicii medicale private din Serbia.

Aceasta este cea mai mare tranzacție de pe piața medicală din Europa Centrală și de Est, scrie Economedia.

Publicația mai scrie că, deși valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, informațiile din piață…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă. Un bărbat a făcut atac de panică

Publicat

pompieri incendiu bun bun.jpg

Un incendiu a izbucnit, marți, la o gheretă de pe strada Cantonului.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin pentru a lichida flăcările care au cuprins ghereta, care este folosită ca post de pază.

Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă

Flăcările s-au manifestat generalizat, au anunțat reprezentanții ISU Cluj. Un bărbat de aproximativ 40 de ani va fi evaluat medical, acesta suferind, la o primă evaluare, un atac de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe