EVENIMENT
Scurtmetrajul ”Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu, nominalizat la premiile Academiei de Film Europene

Coproducţia româno-spaniolă „Cadoul de Crăciun”, scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu, a fost nominalizată marţi la premiile Academiei de Film Europene (EFA), la categoria „cel mai bun scurtmetraj european” din 2019, informează europeanfilmacademy.org.
Pe parcursul anului 2019, juriile internaţionale ale mai multor festivaluri europene au oferit unora dintre scurtmetrajele din competiţie şansa de a deveni eligibile la o nominalizare la premiile EFA.

Pe baza listei cu aceste candidaturi, festivalurile participante la procesul de selecţie au nominalizat următoarele cinci scurtmetraje: „Dogs Barking At Birds” („Caes Que Ladram Aos Passaros” – Portugalia, regizat de Leonor Teles), „Reconstruction” („Rekonstrukce” – Cehia, regizat de Jiri Havlicek şi Ondrej Novak), „The Christmas Gift” („Cadoul de Crăciun” – România/Spania, regizat de Bogdan Mureşanu), „The Marvelous Misadventures Of The Stone Lady” („Les Extraordinaires Mesaventures de la Jeune Fille de Pierre” – Franţa/Portugalia, regizat de Gabriel Abrantes) şi „Watermelon Juice” („Suc de Sindria” – Spania, regizat de Irene Moray).
„Cadoul de Crăciun” este un scurtmetraj de ficţiune cu o durată de 23 de minute. Această coproducţie România-Spania este scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu şi a fost produsă de Bogdan Mureşanu, Vistor Dumitrovici şi Eduardo Moises Escribano Solera.
Acţiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către „Moş Gerilă” a micuţului Marius transformă seara părinţilor săi într-un coşmar.
Bogdan Mureşanu este un regizor, scenarist şi producător român de film, născut în Bucureşti în 1974. A scris şi regizat scurtmetrajele „Tuns, ras şi frezat” (2013) şi „Cadoul de Crăciun”. Este directorul casei de producţie Kinotopia.
Cele cinci scurtmetraje nominalizate vor fi votate de cei peste 3.600 de membri ai EFA, care vor desemna filmul câştigător.
Cel mai bun scurtmetraj european al anului 2019 va fi anunţat la cea de-a 32-a ediţie a galei premiilor Academiei de Film Europene, care va avea loc pe 7 decembrie la Berlin. AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: europeanfilmacademy.org
EVENIMENT
Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și alte județe. Frig, ploi, grindină, ninsori până luni după-amiaza. Zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de vânt puternic valabile în Alba și alte județe din țară până duminică. Meterologii avertizează că vremea se răcește, vor fi condiții de furtuni, ploi, dar și lapoviță și ninsori, până luni după-amiaza.
Vremea se va menține deosebit de rece, vor fi precipitații mixte și intensificări ale vântului, până spre sfârșitul săptămânii viitoare.
Informare meteo: de sâmbătă, 5 aprilie,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Piața Mihai Viteazu s-a redeschis vineri. A fost închisă de Protecția Consumatorilor Cluj în urma unui control

Piața Agroalimentară Leul din Piața Mihai Viteazu și-a reluat, vineri, activitatea cu programul obișnuit, ca urmare a acordului reprezentanților Comisariarului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Piața fusese închisă joi în urma unui control care a descoperit o serie de nereguli.
”În cursul zilei de ieri, toate magazinele din cadrul pieței au remediat neconformitățile sesizate, iar administratorul pieței a efectuat o intervenție generală de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Taxa pe stâlp, redusă: 0,5% pentru companiile private și 0,25% pentru cele de stat. Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență care modifică reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut și sub denumirea de „taxa pe stâlp”.
Potrivit noilor prevederi, taxa se reduce la 0,5% pentru companiile private și la 0,25% pentru companiile de stat, față de nivelul de 1,5% propus anterior.
Măsura a fost luată în urma solicitărilor venite din partea mediului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VREMEA până în 5 mai: temperaturi neobișnuite, perioade cu ploi. Prognoza meteo pe 4 săptămâni, de Florii, Paște și 1 Mai

Vremea până în 5 mai. Temperaturile vor fi mai coborâte decât de obicei săptămâna viitoare, apoi vor crește la valori mai mari față de normalul perioadei. Acestea vor continua să varieze semnificativ de la o săptămână la alta.
Până în 9 aprilie, temperaturile vor fi de 7-11 grade Celsius, cu minime preponderent negative, mai ales la munte. Sunt anunțate ninsori în jurul datei de 9 aprilie, în centrul țării și la munte, apoi vor fi perioade cu ploi și valori de 11-15…
Citește mai mult pe Alba24.ro