Connect with us

EVENIMENT

Se anunță o săptămână cu instabilitate atmosferică, ploi multe și furtuni severe. Prognoza meteo pentru 24-30 mai

Publicat

nori meteo

Ne așteaptă o săptămână dinamică din toate punctele de vedere: alternanțe ale centrilor barici de presiune ridicată (anticicloni) și joasă (depresiuni), alternanțe ale maselor de aer (reci și calde ), pe o circulație predominant atlantică, dar și avansul constant al unor fronturi atmosferice care vor traversa țara noastră și vor aduce vreme instabilă și furtunoasă.

Vorbim despre furtuni care se pot dovedi cele mai severe din această primăvară.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 24 mai – 30 mai:

Luni, 24 mai:

Noaptea de duminică spre luni aduce valori minime chiar și de 16 – 18 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce în restul țării nu depășim 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe crestele montane, respectiv 12 – 14 grade prin nordul Moldovei.

În ceea ce privește maximele primei zile a săptămânii acestea se opresc la un 20 – 22 de grade prin Banat, Crișana, Maramureș,  Transilvania, Moldova, nordul Dobrogei, respectiv 15 – 17 grade prin zonele montane. Cel mai cald va fi în Oltenia și Muntenia, unde putem atinge și valori de 27 – 28 de grade.

Pe parcursul nopții de duminică spre luni ploile sunt prezente prin zonele montane, prin nordul și centrul Moldovei, Maramureș, Crișana, Transilvania, iar la începutul dimineții și prin estul Munteniei sau nordul Dobrogei. Odată cu orele serii ploile pot reveni prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane.

În ceea ce privește cantitățile, doar prin Maramureș, nordul Transilvaniei și al Orientalilor se pot acumula 7 – 10 l/mp.

Marți, 25 mai:

– Dacă în bună parte din țară nu avem parte de minime mai mari de 12 – 14, 15 grade, Banatul bifează prima noapte tropicală a acestui an, cu valori de temperatură care pot ajunge și la 21, 22 de grade. Cald va fi și prin Crișana, unde se pot atinge 18 – 19 grade.

Maximele zilei vor caracteriza o zi autentică de vară, cu 26 – 28, 29 de grade în cea mai mare parte a țării (excepție urmând să facă nordul Dobrogei, cu 22 – 23 de grade, respectiv zonele montane, cu 16 – 18 grade).

Pe parcursul dimineții ploile sunt prezente prin Muntenia, Maramureș, Dobrogea, după amiaza urmând să aducă ploi și furtuni (pe alocuri severe) prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania. Prin Banat, dar și prin Maramureș și nordul Transilvaniei se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Miercuri, 26 mai:

– Minimele vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 14 – 16, 17 grade, cu 9 – 11 grade prin zonele montane (respectiv 4 – 6 grade pe creste).

Maximele mai ating 26 –2 8 de grade prin sudul Olteniei, al Munteniei, în timp ce în restul țării nu mai trecem de valori de 20 – 22, 23 de grade. Prin zonele montane se ating 16 – 18 grade, cu 9 – 10 grade pe creste.

Ploile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă vestul extrem al Crișanei, Banatului, regiuni din sudul Moldovei și bună parte din Dobrogea. Prin Transilvania, zonele montane, centrul Moldovei, nordul Olteniei se pot acumula și 20 – 30 de l/mp.

Joi, 27 mai:

– Avem parte de o nouă noapte cu minime cuprinse între 12 –1 4 grade în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă sud-vestul extrem al Olteniei și nordul Moldovei, unde se pot atinge și 15 – 16 grade.

Maximele se apropie de 26 – 27 de grade doar prin estul Munteniei, în restul țării urmând să avem parte de valori de 22 – 24 de grade, iar pri Oltenia, sudul Transilvaniei nu trecem de 18 – 20 de grade. În zonele montane maximele se opresc la 17 – 18 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Ploile udă din nou cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, Crișanei și Dobrogei. În nordul Moldovei, Oltenia, Muntenia, Transilvania, prin zonele montane așteptăm cantități de 15 – 20 de l/mp. Ploile care vor veni vor fi însoțite de tot alaiul unor furtuni severe.

Vineri, 28 mai:

– O nouă noapte cu minime între 12  și 14 grade, doar prin sudul Olteniei, Muntenia și nordul Dobrogei fiind posibile și valori de 16 – 17 grade. În zonele montane minimele se opresc la 8 – 10 grade, iar pe creste (mai ales prin vestul Meridionalilor) nu trecem de un 3 – 5 grade.

Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei au parte de maxime care ajung la 22 – 24, 25 de grade, pentru ca nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana să nu treacă de 18 – 20 de grade. În zonele montane maximele diurne ajung la 14 – 16 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.

Plouă în toată țara, dar prin Muntenia, Moldova, zonele montane și Transilvania se pot acumula și 15 – 20, izolat chiar 30 de l/mp.

Sâmbătă  29 mai:

– Maximele zilei se ating tot prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și al Banatului, cu 22 – 24 de grade, pentru ca în restul țării să vorbim de doar 18 – 20 de grade ( cu 14 – 16 grade prin zonele montane).

De ploi mai avem parte din zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Muntenia și Dobrogea (litoral mai ales) dar cantitățile așteptate să cadă nu mai trec de un 2 – 4 l/mp.

Duminică, 30 mai:

– Ultima zi de weekend aduce temperaturi maxime cuprinse între 23 – 25, 26 de grade la nivelul întregii țări (prin zonele montane 16 – 18 grade,, cu 9 – 11 grade pe creste).

Ploi slabe sunt posibile doar prin zonele montane și vestul extrem al Banatului.

Va fi  o săptămână bogată în precipitații, astfel că la nivelul întregii țări se pot acumula 20 – 30 de l/mp, iar prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, zonele montane putem ajunge chiar la 40 – 50 l/mp.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Alegeri europarlamentare 2024: Pensionarii, speranța partidelor pentru următorii 5 ani. Ce meserii au candidații propuși pe liste

Publicat

alegeri europarlamentare 2024: pensionarii, speranța partidelor pentru următorii 5 ani.

Alegeri europarlamentare 2024: Majoritatea candidaților propuși de partide pentru alegerile europarlamentare sunt pensionari, arată o analiză realizată de Expert Forum  (EFOR). 

Partidele politice, alianțele electorale și candidații independenți au putut depune candidaturi până la data de 10 aprilie.

Pentru alegerile din 2024 s-au înscris 15 partide/alianțe și 7 candidați independenți, transmite http://expertforum.ro.

Termenul limită pentru anunțarea candidaturilor finale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a deschis noul magazin Dianiss, în Zlatna. Articole vestimentare de calitate pentru toată familia, fabricate în România (P)

Publicat

s a deschis noul magazin dianiss, în zlatna. articole vestimentare de

S-a deschis noul magazin Dianiss în Zlatna. Un magazin de îmbrăcăminte, unde moda se întâlnește cu pasiunea pentru frumos și fiecare piesă spune o poveste unică. Elegant, șic, cu produse de calitate, fabricate în România, atât în atelierul propriu, cât și cu produse ale unor renumite mărci românești. Cu prețuri pentru toate buzunarele.

Tânara stilistă Diana Petric, pasionată de modă și frumos, își continuă povestea începută într-un mic atelier în care a creat și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CORECTAREA digitalizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională provoacă NEMULȚUMIRI în rândul elevilor

Publicat

1 surpriza unde se corecteaza in acest an lucrarile de bacalaureat si evaluarea nationala e1642756060978.jpg

Corectarea digitalizată a examenului de Bacalaureat și a Evaluării Naționale reprezintă noua metodă de corectare pentru lucrările elevilor absolvenți. Această metodă a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.

Însă problemele nu au întârziat să apară. La nivel național s-au semnalat diferite nereguli, în principal legate de platforma utilizată cu scopul trimiterii lucrărilor către corectori, scrie
Citește mai mult pe
Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prelungirea contractului de muncă pentru profesori. Reactualizarea dosarelor la inspectorate se face până în 18 aprilie

Publicat

prelungirea contractului de muncă pentru profesori. reactualizarea dosarelor la inspectorate

Profesorii își pot reactualiza până în 18 aprilie dosarele la inspectoratele școlare, pentru prelungirea contractului de muncă pe perioadă determinată.

Este vorba despre cadrele didactice cu definitivare în învățământ, cel puțin.

Potrivit metodologiei, până în 18 aprilie se face reactualizarea dosarelor personale, la inspectoratele şcolare, a cadrelor didactice care au primit acordul de principiu privind prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe