Connect with us

EVENIMENT

Se anunță o săptămână cu instabilitate atmosferică, ploi multe și furtuni severe. Prognoza meteo pentru 24-30 mai

Publicatnori meteo

Ne așteaptă o săptămână dinamică din toate punctele de vedere: alternanțe ale centrilor barici de presiune ridicată (anticicloni) și joasă (depresiuni), alternanțe ale maselor de aer (reci și calde ), pe o circulație predominant atlantică, dar și avansul constant al unor fronturi atmosferice care vor traversa țara noastră și vor aduce vreme instabilă și furtunoasă.

Vorbim despre furtuni care se pot dovedi cele mai severe din această primăvară.

Vă prezentăm prognoza meteo pentru săptămâna 24 mai – 30 mai:

Luni, 24 mai:

Noaptea de duminică spre luni aduce valori minime chiar și de 16 – 18 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce în restul țării nu depășim 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe crestele montane, respectiv 12 – 14 grade prin nordul Moldovei.

În ceea ce privește maximele primei zile a săptămânii acestea se opresc la un 20 – 22 de grade prin Banat, Crișana, Maramureș,  Transilvania, Moldova, nordul Dobrogei, respectiv 15 – 17 grade prin zonele montane. Cel mai cald va fi în Oltenia și Muntenia, unde putem atinge și valori de 27 – 28 de grade.

Pe parcursul nopții de duminică spre luni ploile sunt prezente prin zonele montane, prin nordul și centrul Moldovei, Maramureș, Crișana, Transilvania, iar la începutul dimineții și prin estul Munteniei sau nordul Dobrogei. Odată cu orele serii ploile pot reveni prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane.

În ceea ce privește cantitățile, doar prin Maramureș, nordul Transilvaniei și al Orientalilor se pot acumula 7 – 10 l/mp.

Marți, 25 mai:

– Dacă în bună parte din țară nu avem parte de minime mai mari de 12 – 14, 15 grade, Banatul bifează prima noapte tropicală a acestui an, cu valori de temperatură care pot ajunge și la 21, 22 de grade. Cald va fi și prin Crișana, unde se pot atinge 18 – 19 grade.

Maximele zilei vor caracteriza o zi autentică de vară, cu 26 – 28, 29 de grade în cea mai mare parte a țării (excepție urmând să facă nordul Dobrogei, cu 22 – 23 de grade, respectiv zonele montane, cu 16 – 18 grade).

Pe parcursul dimineții ploile sunt prezente prin Muntenia, Maramureș, Dobrogea, după amiaza urmând să aducă ploi și furtuni (pe alocuri severe) prin Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania. Prin Banat, dar și prin Maramureș și nordul Transilvaniei se pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Miercuri, 26 mai:

– Minimele vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 14 – 16, 17 grade, cu 9 – 11 grade prin zonele montane (respectiv 4 – 6 grade pe creste).

Maximele mai ating 26 –2 8 de grade prin sudul Olteniei, al Munteniei, în timp ce în restul țării nu mai trecem de valori de 20 – 22, 23 de grade. Prin zonele montane se ating 16 – 18 grade, cu 9 – 10 grade pe creste.

Ploile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă vestul extrem al Crișanei, Banatului, regiuni din sudul Moldovei și bună parte din Dobrogea. Prin Transilvania, zonele montane, centrul Moldovei, nordul Olteniei se pot acumula și 20 – 30 de l/mp.

Joi, 27 mai:

– Avem parte de o nouă noapte cu minime cuprinse între 12 –1 4 grade în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă sud-vestul extrem al Olteniei și nordul Moldovei, unde se pot atinge și 15 – 16 grade.

Maximele se apropie de 26 – 27 de grade doar prin estul Munteniei, în restul țării urmând să avem parte de valori de 22 – 24 de grade, iar pri Oltenia, sudul Transilvaniei nu trecem de 18 – 20 de grade. În zonele montane maximele se opresc la 17 – 18 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Ploile udă din nou cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, Crișanei și Dobrogei. În nordul Moldovei, Oltenia, Muntenia, Transilvania, prin zonele montane așteptăm cantități de 15 – 20 de l/mp. Ploile care vor veni vor fi însoțite de tot alaiul unor furtuni severe.

Vineri, 28 mai:

– O nouă noapte cu minime între 12  și 14 grade, doar prin sudul Olteniei, Muntenia și nordul Dobrogei fiind posibile și valori de 16 – 17 grade. În zonele montane minimele se opresc la 8 – 10 grade, iar pe creste (mai ales prin vestul Meridionalilor) nu trecem de un 3 – 5 grade.

Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei au parte de maxime care ajung la 22 – 24, 25 de grade, pentru ca nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana să nu treacă de 18 – 20 de grade. În zonele montane maximele diurne ajung la 14 – 16 grade, cu 7 – 9 grade pe creste.

Plouă în toată țara, dar prin Muntenia, Moldova, zonele montane și Transilvania se pot acumula și 15 – 20, izolat chiar 30 de l/mp.

Sâmbătă  29 mai:

– Maximele zilei se ating tot prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și al Banatului, cu 22 – 24 de grade, pentru ca în restul țării să vorbim de doar 18 – 20 de grade ( cu 14 – 16 grade prin zonele montane).

De ploi mai avem parte din zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Muntenia și Dobrogea (litoral mai ales) dar cantitățile așteptate să cadă nu mai trec de un 2 – 4 l/mp.

Duminică, 30 mai:

– Ultima zi de weekend aduce temperaturi maxime cuprinse între 23 – 25, 26 de grade la nivelul întregii țări (prin zonele montane 16 – 18 grade,, cu 9 – 11 grade pe creste).

Ploi slabe sunt posibile doar prin zonele montane și vestul extrem al Banatului.

Va fi  o săptămână bogată în precipitații, astfel că la nivelul întregii țări se pot acumula 20 – 30 de l/mp, iar prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, zonele montane putem ajunge chiar la 40 – 50 l/mp.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Guvernul a stabilit cum se va deconta naveta elevilor

Publicat

Naveta elevilor va fi decontată în sume stabilite, miercuri, prin ordonanță de Guvern, valoarea medie a unui abonament fiind de 770 de lei per elev pentru 34 de săptămâni. Pentru prima dată în România, va fi plătită și naveta elevilor care au de parcurs mai mult de 50 de kilometri.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care face posibilă decontarea navetei elevilor.

Cîmpeanu a precizat că este un prim pas important în rezolvarea acestei probleme care trenează de mult timp.

„Ministerul Educației a fundamentat un echilibru între nevoi reale, disponibilități bugetare și execuțiile anilor precedenți. Spre exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta, Ministerul Educației are în buget 100 de milioane de lei pentru decontarea navetei. 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni ar trebui – asta e durata cursurilor într-un an calendaristic, dar a rămas mai puțin, din păcate – cu o valoare medie de 770 de lei per elev pentru cele 34 de săptămâni”, a spus Cîmpeanu.

Sunt trei elemente de noutate în OUG adoptată de Guvern.

Primul element este acela al decontării la un nivel triplu, de la 10 lei la 30 de lei pe lună și elev pentru primii 3 kilometri, la care se adaugă un tarif de 3 lei per kilometru pentru următorii 47 de kilometri până la 50 de kilometri.

„Asta înseamnă, spre exemplu, 171 de lei un abonament lunar pentru o distanță de 50 de km”, a precizat ministrul Educației.

Naveta va fi decontată și elevilor care au de parcurs distanțe care depășesc 50 de km, aceasta fiind, de fapt, o premieră pentru România.

Al treilea element de noutate este că familia elevului nu mai este nevoită să plătească sumele pentru transportul de la localitatea de domiciliu până la unitatea de învățământ a elevului. Ministerul Educației, prin inspectorate școlare și școli plătește aceste sume care vor fi decontate pe bază de documente justificative la finalul lunii. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident violent în județul Buzău. Un biciclist a murit în urma unui impact

Publicat

Accident mortal în județul Buzău. În urma impactului dintre o mașină și un biciclist, cel din urmă a murit.

Din primele date de la fața locului a reieșit că un biciclist în vârstă de 50 de ani, din Țintești, care se deplasa pe DJ203D pe direcția Buzău către localitatea de domiciliu, ar fi fost surprins și accidentat de autoturismul condus pe aceeași direcție de un șofer de 44 de ani, de asemenea din Țintești.

Accidentul s-a soldat cu decesul biciclistului.

În cauză se va întocmi dosar penal iar polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un elev din Constanța reclamă că a fost bătut în pauza dintre ore de un bărbat

Publicat

Un elev în vârstă de 15 ani, de la Colegiul Tehnologic Tomis, din Constanța, a sunat la 112, miercuri, și a spus că a fost agresat, în pauza dintre ore, de un bărbat de 35 de ani. Polițiștii au început o anchetă în acest caz.

Polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au fost sesizați, prin apel 112, că un elev, de 15 ani, de la Colegiul Tehnologic Tomis, din Constanţa, ar fi fost agresat fizic de către un bărbat, în urma unui conflict spontan.

Polițiștii au stabilit faptul că elevul, de 15 ani, în timp ce se afla în pauză, în afara curții liceului, ar fi fost bruscat de către bărbatul în vârstă de 35 de ani, moment în care ar fi căzut și s-ar fi lovit la un picior.

În acest caz, polițiștii Secției 3 efectuează cercetări, pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor care au dus la acest incident, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovirea sau alte violențe. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Soț și soție, spulberați pe trecerea de pietoni în Galați

Publicat

Două persoane, soț și soție, au fost spulberați, miercuri, pe o trecere de pietoni din Tecuci, județul Galați, de un șofer în vârstă de 26 de ani.

Potrivit Poliției Galaţi, accidentul s-a produs pe strada 1 Decembrie 1918, din Tecuci, după ce o maşină care venea dinspre localitatea Drăgăneşti a lovit două persoane pe trecerea de pietoni.

Maşina condusă de un tânăr de 26 de ani se afla pe banda doi, iar în faţa ei a oprit un alt autoturism, la trecerea de pietoni.

Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă se vede că șoferul a încercat să evite maşina din faţă, a intrat prima bandă, apoi pe trecerea de pietoni, unde a spulberat cele două persoane. Prima dată a fost lovită femeia, iar bărbatul este aruncat în aer şi se izbeşte puternic de o maşină parcată în dreapta drumului.

Bărbatul în vârstă de 50 de ani şi soția sa, în vârstă de 47 de ani, au suferit răni grave și se află la Spital.

Şoferul a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiiind negativ.

În acest caz, poliţiştii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. MEDIAFAX

Citește mai departe