EVENIMENT
Se menține seceta pedologică moderată, puternică şi extremă, în Dobrogea şi Muntenia. Cum va fi vremea în săptămâna 2-8 noiembrie

Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în perioada 2 – 8 noiembrie 2022. Seceta pedologică va fi moderată, puternică şi extremă, în cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, local în sudul şi estul Moldovei, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Aprovizionarea cu apă a solului în stratul 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat, Oltenia şi Transilvania, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în vestul, sudul şi estul Munteniei, izolat estul Dobrogei.
„Pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, procesele vegetative ale speciilor de toamnă se vor desfăşura în general normal, acestea fiind chiar intensificate în semănăturile efectuate în epoca optimă. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara epocii optime, precum şi pe arealele agricole unde se vor înregistra în continuare deficite ridicate de umiditate în sol”, se menţionează în prognoza ANM.
De asemenea, pe fondul menţinerii secetei pedologice din sudul şi sud-estul ţării, evoluţia fenologică a plantelor, precum şi lucrările agricole în câmp vor fi în continuare stânjenite.
Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate până în prezent vor înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-60%).
Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile semănate în perioada optimă, unde izolat se va putea declanşa faza de înfrăţire (10-30%). Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge răsărirea (30-100%), apariţia primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzirea (7-12 frunze).
„În centrul şi nordul ţării, cultura de sfeclă de zahăr aflată la maturitatea tehnologică se va recolta pe suprafeţe agricole extinse, izolat fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare. În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor semnala în continuare maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor”, potrivit ANM.
În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon în aproape toate regiunile agricole ale ţării, menţionează specialiştii ANM.
Cum va fi vremea în săptămâna 2 – 8 noiembrie 2022
Din punct de vedere termic, în intervalul menţionat se va menţine o vreme mai caldă pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 şi 21 de grade Celsius, mai ridicată cu 1 – 10 grade în raport cu mediile climatologice, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10 şi 28 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă se va situa între 1 şi 13 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în zonele depresionare, izolat fiind condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 9 şi 16 grade Celsius, optimă parcurgerii primelor faze de vegetaţie ale culturilor de toamnă înfiinţate până în prezent.
Precipitaţiile prognozate vor fi în general nesemnificative din punct de vedere agricol, în aproape toate regiunile, susţin specialiştii ANM.
Agerpres
EVENIMENT
Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia: Soprana Oana Maria Șerban Interpretează rolul ”Rosina” în opera ”Bărbierul din Sevilla”

Sărbătoarea Muzicii 2025 la Alba Iulia. Unul dintre capetele de afiș ale evenimentului este opera ”Bărbierul din Sevilla”, una dintre cele mai valoroase producții ale Operei Naționale București.
Soprana Oana Maria Şerban se alătură galeriei de stele ale operei ce au dat viaţă unuia dintre cele mai iubite personaje feminine: Rosina, din „Bărbierul din Sevilla,” de Gioacchino Rossini.
Solista va debuta în acest rol pe 12 iulie la Alba Iulia, continuând astfel parcursul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi clujeni, medalie de argint la categoria Inginerie la Olimpiada Internațională Greenwich

Proiectul iRide, dezvoltat de doi elevi de la Transylvania College din Cluj-Napoca, a fost distins cu Medalia de Argint la categoria Inginerie în cadrul Olimpiadei Internaţionale Greenwich (IGO), desfășurată la Londra, în perioada 25–28 iunie 2025.
Mara Cioban și Domokos Gombos, coordonați de profesoara Dorina Gîrbovan, au obținut o nouă recunoaștere internațională cu prototipul inovator iRide, menit să faciliteze mobilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bâtă ciobănească din colecția Karl Haldenwang (1863-1939), exponatul lunii iulie la Muzeul Municipal din Sebeș

Ne aflăm în plin sezon pastoral, când oile pasc pe pășunile alpine, aşa că Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş a desemnat ca exponat al lunii iulie o bâtă ciobănească din zona Brașovului.
Bâta este confecționată din lemn de frasin, are lungimea de 121 cm şi în partea superioară este prevăzută cu o măciulie de 7 cm înălțime, al cărei diametru maxim este de 5 cm. Pe bâta propriu-zisă, care are diametrul de 3,5cm, la 6 cm sub măciulie începe o zonă decorată cu…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ISU Alba: Risc crescut de izbucnire a incendiilor de vegetație, având în vedere temperaturile ridicate prognozate

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate și prognozate pentru perioada următoare, ISU Alba trage un semnal de alarmă cu privire la riscul crescut de izbucnire a incendiilor de vegetație și fond forestier care pot fi inițiate și propagate cu ușurință din cauza unor neglijențe în principal.
„Totodată, ca urmare a incendiilor de vegetație și fond forestier din ultimele zile, dorim să ne exprimăm sincerele mulțumiri tuturor instituțiilor și voluntarilor care au…
Citește mai mult pe Alba24.ro