Connect with us

ACTUALITATE

Se RĂCEȘTE din nou și vin ninsorile. Cum va fi vremea în ultima săptămână din ianuarie. Prognoza meteo pentru 25–31 ianuarie 2021

Publicat

Ultima săptămână din ianuarie nu reușește să șteargă deziluzia legată de absența fenomenelor de iarnă, cel puțin la o intensitate demnă de luna lui gerar. Asta chiar dacă ninsorile revin, timid, inclusiv prin sudul țării.

Luni, 25 ianuarie:

– Începem ultima săptămână din ianuarie cu minime care, prin sudul Olteniei, al Munteniei, prin Dobrogea, sudul Moldovei, bună parte din Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vor ajunge la valori de 6 – 8, 9, izolat chiar 10 grade, pentru ca în restul țării să ne oprim la 2 – 4 grade, cu valori negative în zonele montane (-2 spre –4, –5 grade).
Maximele zilei rămân negative în zonele montane (-2 spre –4 grade, cu –6 pe creste), în timp ce prin Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, zona Subcarpaților nu trecem de 2 –4 grade. Pentru restul țării sunt prognozate temperaturi maxime de 5 – 7, 8 grade. Cele mai ridicate valori le vom avea prin estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, unde putem ajunge și la 10 – 11 grade.

Despre precipitații vorbim la nivelul întregii țări, cantități mai importante urmând să se acumuleze prin Meridionali, Apuseni, Dobrogea, Crișana, Maramureș, nordul Orientalilor (15 – 20, 30 de l/mp).

Marți, 26 ianuarie:

– Se schimbă lucrurile încă de pe parcursul nopții, când vorbim de minime negative la nivelul întregii țări (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce în zonele montane se ating și –5, –7 grade, cu –9, –10 grade pe creste. Rămânem cu valori pozitive prin sudul extrem al Munteniei (1-2 grade) și prin Dobrogea (5 – 6 grade).
Și maximele pierd din avântul zilei de luni, astfel că doar prin estul extrem al Dobrogei putem atinge 6 – 8 grade, prin Oltenia 5 – 6 grade, pentru ca în restul țării să ne oprim la 2 – 4 grade. În zonele montane vorbim doar de maxime negative, de la –2 spre –4 grade, iar pe creste spre –8, –9 grade.
Precipitațiile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Moldovei, respectiv Maramureș. Cantități de 10 – 15 l/mp sunt posibile mai ales prin Meridionali și sudul extrem al Munteniei, în rest vorbim de un 3 – 5, 7 l/mp.

Miercuri, 27 ianuarie:

– Procesul de răcire continuă, astfel că minimele ajung la valori de –3, –5 grade prin Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, în timp ce în restul țării ne oprim la –1 spre –3 grade. În zonele montane minimele coboară spre –8, –10 grade, iar pe creste vorbim chiar de –12, –14 grade.
Și maximele mai pierd câteva grade, astfel că mai atingem 2-3 grade doar prin Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana, în timp ce în restul țării avem parte de maxime negative, de la –0 spre –2, –3 grade. În zonele montane vorbim de temperaturi diurne de la –3 spre –5 grade, cu –8, –10 grade pe creste.
Precipitațiile se concentrează mai ales pe Muntenia, Dobrogea, mare parte din Moldova, zonele montane. În sudul și estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei sunt posibile și cantități de 15 – 20, 30 de l/mp.

Joi, 28 ianuarie:

La nivelul întregii țări vorbim de minime de la –3 spre –5 grade, iar prin zonele montane –8, –10, cu –14, –15 grade pe creste.
Maximele sunt și ele destul de uniforme la nivelul întregii țări, cu valori de la 2 spre 4 grade, iar în zonele montane rămânem cu valori negative, –3 spre –5, –6 grade, respectiv –9, –11 grade pe creste.
Precipitații slabe sunt posibile la nivelul întregii țări (1 – 3 l/mp).

Vineri, 29 ianuarie:

– Noaptea aduce valori ușor pozitive (1-2 grade) doar prin Banat și sudul Crișanei, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Transilvania, restul Crișanei și Maramureș ne oprim la –2, –4 grade. Mult mai rece va fi în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea, unde mercurul din termometre coboară spre –6, –7 grade. În zonele montane se ating –10, –11 grade, cu –14, –15 pe creste.
Maximele zilei nu trec de 1- 3, 4 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, sudul extrem la Olteniei și SV extrem al Munteniei, unde se pot atinge și 7 – 9 grade. Rămânem cu maxime negative în zonele montane, de la –2 spre –4 grade, cu –7, –8 pe creste.
Precipitații importante cantitativ avem prin Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni (15 – 20, izolat chiar 30 de l/mp), în timp ce prin Transilvania, NV Munteniei, Oltenia se pot acumula un 3 – 5 l/mp.

Sâmbătă, 30 ianuarie:

– Prima zi de weekend vine cu un nou proces de încălzire, care va duce maximele zilei la valori de 8 – 10 grade în cea mai mare parte a țării, doar prin Dobrogea urmând să avem doar un 2 – 4 grade, iar prin Transilvania, Maramureș, Crișana nu trecem de 6 –7 grade. Prin zonele montane vorbim de maxime de la –1 spre –3 grade, cu –7, –8 grade pe creste.
Precipitațiile continuă să fie prezente prin bună parte din țară, mai importante cantitativ prin Maramureș (10 – 15 l/mp), prin Banat, Oltenia (10 – 20 l/mp).

Duminică, 31 ianuarie:

– Dacă prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, sudul Dobrogei vorbim în continuare de maxime de 10 – 12, 13 grade, prin nordul Moldovei pătrunde o masă de aer rece care aduce maxime negative (-0 spre –2 grade), în timp ce prin Maramureș, nordul Transilvaniei, al Crișanei și zonele montane vorbim de maxime de 5 – 7 grade.

Precipitațiile sunt prezente mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei (15 – 20, 30 de l/mp) dar și prin nordul Moldovei (5 – 7 l/mp).

Vorbim de o săptămâna care aduce cantități de precipitații excedentare la nivelul întregii țări. Prin Oltenia, sudul și estul Munteniei, Dobrogea se vor acumula 20 – 30 de l/mp), iar prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane și nordul Transilvaniei vorbim de 30 – 40, 50 de l/mp.
Dintre aceste cantități, cei de la ECMWF estimează că o parte ar putea fi și sub formă de ninsoare (între 3 – 5 l/mp în mare parte din țară), în zonele montane urmând să vorbim de 30 – 40, 50 l/mp de ninsori.

Vorbim astfel de posibilitatea ca, pe lângă stratul de zăpadă din zonele montane (extrem de bogat, cu peste 60 – 70 cm, iar pe creste peste 100 de cm), să avem parte de un strat efemer de 1 – 3 cm de nea și prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania și Maramureș.
sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Când se virează pensiile pe card în iulie 2025 și care este calendarul livrării prin Poștă. Informații utile pentru beneficiari

Publicat

când se virează pensiile pe card în iulie 2025 și

Publicitate

Aproape 5 milioane de pensionari din România își vor primi drepturile bănești în perioada următoare, conform calendarului stabilit de Casa Națională de Pensii Publice. Plățile se vor face diferențiat, în funcție de metoda de încasare aleasă, prin Poșta Română sau direct în cont bancar.

Plata pensiilor prin Poștă – iulie 2025

Pentru pensionarii care au optat pentru livrarea la domiciliu, pensiile vor fi distribuite începând de marți, 1…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății anunță sancțiuni pentru medicii care părăsesc programul de lucru înainte de terminare

Publicat

doctor medic sanatate pixabay 1000x600.webp.webp

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță măsuri ferme împotriva medicilor care nu‑și respectă programul integral în spitalele publice. Vizate sunt situațiile în care cadrele medicale părăsesc unitatea la ora 12:00‑13:00, deși trebuie să lucreze opt ore, pentru a presta servicii în clinici private.

„Sunt determinat să pun capăt acestui fenomen”,

a declarat ministrul, precizând – potrivit Mediafax – că pregătește o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Povara fiscală pentru firme crește la peste 34%: Statul ia mai mult din câștigul companiilor

Publicat

povara fiscală pentru firme crește la peste 34%: statul ia

Publicitate

Odată cu majorarea impozitului pe dividende la 16%, povara fiscală totală asupra câștigului firmelor din România urcă la peste 34% din profitul brut. Această creștere situează România peste media OCDE (32%) și aproape de media Uniunii Europene (40,9%), arată o analiză realizată de consultantul de business Florin Leucă, citat de Economedia.

Ce înseamnă asta pentru antreprenori?

Pentru fiecare 1 milion de euro profit brut, statul colectează…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Gest salvator al jandarmilor botoșăneni: Bărbat de 70 de ani ajutat după o căzătură gravă

Publicat

gest salvator al jandarmilor botoșăneni: bărbat de 70 de ani

Publicitate

În această dimineață, în jurul orei 10.00, un echipaj de jandarmerie aflat în executarea misiunii de ordine publică în municipiul Botoșani a acordat primul ajutor unui bărbat în vârstă de 70 de ani, care a căzut și s-a lovit la cap.

Bărbatul s-a dezechilibrat pe trotuar după ce a traversat la intersecția străzii Primăverii cu Bulevardul George Enescu și, în urma căderii, a început să sângereze abundent în zona cefei.

Jandarmii au…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe