Connect with us

ACTUALITATE

Se RĂCEȘTE din nou și vin ninsorile. Cum va fi vremea în ultima săptămână din ianuarie. Prognoza meteo pentru 25–31 ianuarie 2021

Publicat

Ultima săptămână din ianuarie nu reușește să șteargă deziluzia legată de absența fenomenelor de iarnă, cel puțin la o intensitate demnă de luna lui gerar. Asta chiar dacă ninsorile revin, timid, inclusiv prin sudul țării.

Luni, 25 ianuarie:

– Începem ultima săptămână din ianuarie cu minime care, prin sudul Olteniei, al Munteniei, prin Dobrogea, sudul Moldovei, bună parte din Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vor ajunge la valori de 6 – 8, 9, izolat chiar 10 grade, pentru ca în restul țării să ne oprim la 2 – 4 grade, cu valori negative în zonele montane (-2 spre –4, –5 grade).
Maximele zilei rămân negative în zonele montane (-2 spre –4 grade, cu –6 pe creste), în timp ce prin Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei, zona Subcarpaților nu trecem de 2 –4 grade. Pentru restul țării sunt prognozate temperaturi maxime de 5 – 7, 8 grade. Cele mai ridicate valori le vom avea prin estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, unde putem ajunge și la 10 – 11 grade.

Despre precipitații vorbim la nivelul întregii țări, cantități mai importante urmând să se acumuleze prin Meridionali, Apuseni, Dobrogea, Crișana, Maramureș, nordul Orientalilor (15 – 20, 30 de l/mp).

Marți, 26 ianuarie:

– Se schimbă lucrurile încă de pe parcursul nopții, când vorbim de minime negative la nivelul întregii țări (-0 spre –2, –3 grade), în timp ce în zonele montane se ating și –5, –7 grade, cu –9, –10 grade pe creste. Rămânem cu valori pozitive prin sudul extrem al Munteniei (1-2 grade) și prin Dobrogea (5 – 6 grade).
Și maximele pierd din avântul zilei de luni, astfel că doar prin estul extrem al Dobrogei putem atinge 6 – 8 grade, prin Oltenia 5 – 6 grade, pentru ca în restul țării să ne oprim la 2 – 4 grade. În zonele montane vorbim doar de maxime negative, de la –2 spre –4 grade, iar pe creste spre –8, –9 grade.
Precipitațiile sunt prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Moldovei, respectiv Maramureș. Cantități de 10 – 15 l/mp sunt posibile mai ales prin Meridionali și sudul extrem al Munteniei, în rest vorbim de un 3 – 5, 7 l/mp.

Miercuri, 27 ianuarie:

– Procesul de răcire continuă, astfel că minimele ajung la valori de –3, –5 grade prin Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, în timp ce în restul țării ne oprim la –1 spre –3 grade. În zonele montane minimele coboară spre –8, –10 grade, iar pe creste vorbim chiar de –12, –14 grade.
Și maximele mai pierd câteva grade, astfel că mai atingem 2-3 grade doar prin Muntenia, Oltenia, Banat și Crișana, în timp ce în restul țării avem parte de maxime negative, de la –0 spre –2, –3 grade. În zonele montane vorbim de temperaturi diurne de la –3 spre –5 grade, cu –8, –10 grade pe creste.
Precipitațiile se concentrează mai ales pe Muntenia, Dobrogea, mare parte din Moldova, zonele montane. În sudul și estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei sunt posibile și cantități de 15 – 20, 30 de l/mp.

Joi, 28 ianuarie:

La nivelul întregii țări vorbim de minime de la –3 spre –5 grade, iar prin zonele montane –8, –10, cu –14, –15 grade pe creste.
Maximele sunt și ele destul de uniforme la nivelul întregii țări, cu valori de la 2 spre 4 grade, iar în zonele montane rămânem cu valori negative, –3 spre –5, –6 grade, respectiv –9, –11 grade pe creste.
Precipitații slabe sunt posibile la nivelul întregii țări (1 – 3 l/mp).

Vineri, 29 ianuarie:

– Noaptea aduce valori ușor pozitive (1-2 grade) doar prin Banat și sudul Crișanei, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Transilvania, restul Crișanei și Maramureș ne oprim la –2, –4 grade. Mult mai rece va fi în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea, unde mercurul din termometre coboară spre –6, –7 grade. În zonele montane se ating –10, –11 grade, cu –14, –15 pe creste.
Maximele zilei nu trec de 1- 3, 4 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, sudul extrem la Olteniei și SV extrem al Munteniei, unde se pot atinge și 7 – 9 grade. Rămânem cu maxime negative în zonele montane, de la –2 spre –4 grade, cu –7, –8 pe creste.
Precipitații importante cantitativ avem prin Banat, Crișana, Maramureș, Apuseni (15 – 20, izolat chiar 30 de l/mp), în timp ce prin Transilvania, NV Munteniei, Oltenia se pot acumula un 3 – 5 l/mp.

Sâmbătă, 30 ianuarie:

– Prima zi de weekend vine cu un nou proces de încălzire, care va duce maximele zilei la valori de 8 – 10 grade în cea mai mare parte a țării, doar prin Dobrogea urmând să avem doar un 2 – 4 grade, iar prin Transilvania, Maramureș, Crișana nu trecem de 6 –7 grade. Prin zonele montane vorbim de maxime de la –1 spre –3 grade, cu –7, –8 grade pe creste.
Precipitațiile continuă să fie prezente prin bună parte din țară, mai importante cantitativ prin Maramureș (10 – 15 l/mp), prin Banat, Oltenia (10 – 20 l/mp).

Duminică, 31 ianuarie:

– Dacă prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, sudul Dobrogei vorbim în continuare de maxime de 10 – 12, 13 grade, prin nordul Moldovei pătrunde o masă de aer rece care aduce maxime negative (-0 spre –2 grade), în timp ce prin Maramureș, nordul Transilvaniei, al Crișanei și zonele montane vorbim de maxime de 5 – 7 grade.

Precipitațiile sunt prezente mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei (15 – 20, 30 de l/mp) dar și prin nordul Moldovei (5 – 7 l/mp).

Vorbim de o săptămâna care aduce cantități de precipitații excedentare la nivelul întregii țări. Prin Oltenia, sudul și estul Munteniei, Dobrogea se vor acumula 20 – 30 de l/mp), iar prin Banat, Crișana, Maramureș, zonele montane și nordul Transilvaniei vorbim de 30 – 40, 50 de l/mp.
Dintre aceste cantități, cei de la ECMWF estimează că o parte ar putea fi și sub formă de ninsoare (între 3 – 5 l/mp în mare parte din țară), în zonele montane urmând să vorbim de 30 – 40, 50 l/mp de ninsori.

Vorbim astfel de posibilitatea ca, pe lângă stratul de zăpadă din zonele montane (extrem de bogat, cu peste 60 – 70 cm, iar pe creste peste 100 de cm), să avem parte de un strat efemer de 1 – 3 cm de nea și prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania și Maramureș.
sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe