Connect with us

ACTUALITATE

Se rupe PNL? Orban nu exclude demisia

Publicat

Fostul președinte PNL, Ludovic Orban, nu exclude despărțirea de partidul pe care l-a condus și spune că nu a discutat cu parlamentarii care îl susțin dacă este posibilă o demisie în bloc. Orban spune că demisia sa ar putea veni dacă PNL va dori obținerea voturilor PSD pentru un guvern minoritar.

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, spune la RFI care va fi momentul în care ar putea demisiona din partid.

„În momentul de față, pe mine mă interesează să găsim o soluție pentru România, o soluție de guvernare. Poziția mea publică a fost foarte clară, nu cred că există o altă șansă de a forma un Guvern onorabil și benefic pentru România decât prin refacerea coaliției de guvernare. Dacă colegii mei vor persista în speranța absurdă de a obține voturile PSD-ului la învestirea unui Guvern minoritar, evident că există posibilitatea să ne despărțim. Eu nu am trăit atâția ani, ca să mai accept încă o experiență distrugătoare pentru România, cum a fost experiența USL”, spune Ludovic Orban.

Întrebat dacă cei 41 de parlamentari care-l susțin vor pleca și ei din PNL odată cu el, liberalul a răspuns: ”N-am purtat astfel de discuții deocamdată”.​ MEDIAFAX


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Al patrulea val de pandemiei va înconjura în scurt timp Ungaria, afirmă Viktor Orban

Publicat

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat vineri că un al patrulea val pandemic de COVID-19 este inevitabil în Ungaria, făcând apel la populaţie să se vaccineze, relatează MTI.

„Doza booster este similară unei poliţie de asigurare de viaţă”, a declarat Orban în interviul săptămânal acordat postului public de radio Kossuth.

El a menţionat că îşi va primi cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 în weekend.

„Al patrulea val de pandemie va înconjura în scurt timp Ungaria, cu siguranţă dinspre est”, a spus Orban, amintind că, în timp ce 59% dintre unguri sunt vaccinaţi anti-COVID-19, în România rata de vaccinare este de numai 29%.

El a îndemnat publicul să ia în considerare purtarea, din nou, a măştilor, adăugând că totuşi doar măştile nu garantează apărarea împotriva infectării.

Mai puţin de 1% dintre cei inoculaţi se îmbolnăvesc de COVID-19

Orban a mai afirmat că vaccinurile funcţionează, întrucât mai puţin de 1% dintre cei inoculaţi se îmbolnăvesc de COVID-19.

Premierul ungar a insistat ca oamenii să se vaccineze, avertizând că „varianta Delta” a virusului este mult mai agresivă decât cele anterioare.

În Ungaria, potrivit cifrelor anunţate vineri de site-ul, au fost înregistrate în ultimele 24 de ore 1249 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 10 decese atribuite acestuia, numărul celor internaţi fiind de 800, dintre care 124 au nevoie de ventilaţie.

Conform aceluiaşi site, până acum au fost vaccinate cu o primă doză 5.919.930 de unguri şi 5.694.336 au fost vaccinaţi „cu schema completă”, doza „booster” fiind administrată unui număr de 973.000 de unguri. Ungaria are 9,6 milioane de locuitori. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata de infectare se apropie de 16 la mia de locuitori în Capitală

Publicat

Rata de infectare a ajuns, vineri, în București la aproape 16 la mia de locuitori. Este cea mai mare incidență de la începutul pandemiei.

Conform DSP București, rata de infectare a ajuns luni la 15,83 la mia de locuitori, după de joi era de 15,4 la mie.

CMBSU a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.

De asemenea, potrivit prefectului Alexandra Georgiana Văcaru, angajatorii, la stat sau la privat, care au mai mult de 50 de salariați sunt obligați să organizeze programul de lucru pe grupe. În completare STB va pune mai multe mașini pe trasee.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Testele rapide antigen pentru detectarea COVID-19, mai precise decât se credea

Publicat

Testele rapide antigen efectuate acasă pentru detectarea COVID-19 sunt mai precise decât se credea şi sunt eficiente pentru a detecta persoanele care pot transmite cu uşurinţă COVID-19, potrivit experţilor de la University College London (UCL), relatează joi EFE.

În opinia cercetătorilor, persoanele al căror rezultat este pozitiv după efectuarea testului antigen (LFT) trebuie să „aibă încredere” în acest rezultat şi „să rămână acasă”.

După declanşarea pandemiei la începutul anului 2020, aceste teste nu erau bine văzute considerând că sunt mai puţin precise comparativ cu testele PCR, mult mai costisitoare şi care se realizează în laborator.

Autorităţile sanitare britanice recomandă efectuarea unui test PCR, după un rezultat pozitiv la testul LFT realizat acasă, pentru a confirma dacă este COVID-19.

Cercetarea, dată joi publicităţii, a fost condusă de Irene Petersen, de la University College London.

Testele rapide antigen sunt 80% eficiente în detectarea infecţiei COVID-19

Potrivit studiului, testele rapide antigen sunt 80% eficiente în detectarea infecţiei COVID-19 şi detectează în peste 90% din cazuri când o persoană este infectată.

Testele sunt „un instrument al sănătăţii publice foarte util” pentru a frâna răspândirea bolii COVID-19, susţin experţii.

Aceste teste sunt utilizate pe scară largă acasă, la locul de muncă şi în şcolile britanice. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Certificatul sanitar COVID-19, OBLIGATORIU în Italia la locul de muncă

Publicat

Certificatul sanitar COVID-19 devine obligatoriu în Italia, începând de vineri, 15 octombrie 2021, pentru toţi angajaţii, atât din sectorul public cât şi din cel privat.

Măsura este menită să încurajeze vaccinarea, dar se loveşte de opoziţia a milioane de salariaţi, constată într-un comentariu AFP.

Prima ţară europeană atinsă de pandemie în februarie 2020, Italia a plătit un preţ scump, cu peste 130.000 de morţi.

Peste 80% din populație este vaccinată

Guvernul de la Roma a lansat campania de vaccinare în decembrie, iar acum în Italia peste 80% dintre persoanele cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă şi 85% cel puţin cu prima doză.

Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic.

Dar guvernul condus de Mario Draghi a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19, susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an.

Extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie

Pentru a încuraja vaccinarea, executivul a anunţat aşadar cu o lună în urmă, cu aprobarea partidelor majorităţii sale din legislativ, extinderea obligativităţii certificatului sanitar începând din 15 octombrie pentru toată lumea la locul de muncă.

Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

Instituit în august pentru accesul în interiorul restaurantelor sau în muzee, printre alte spaţii, certificatul sanitar cuprinde fie un certificat de vaccinare anti-COVID-19, fie dovada vindecării după această boală, fie un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Manifestaţii violente la Roma

Impunerea acestui certificat la locul de muncă a provocat manifestaţii violente sâmbătă la Roma, unde mii de persoane – printre care şi militanţi ai extremei-drepte – au devastat sediul principalei confederaţii sindicale CGIL şi au agresat personalul sanitar dintr-un spital.

Unii manifestanţi au ameninţat cu greva pentru a scăpa de sancţiunile prevăzute în legislaţia privind certificatul sanitar. Alţii care nu vor să se vaccineze spun că sunt dispuşi să plătească 15 euro pentru fiecare test de trei ori pe săptămână.

Conform unei estimări, circa 250.000 din cei 3,2 milioane de angajaţi din sectorul public nu sunt vaccinaţi (7,8%), în timp ce în sectorul privat numărul nevaccinaţilor urcă la aproximativ 2,2 milioane din totalul celor 14,6 milioane de angajaţi (15%).

Prin urmare, eventuale perturbări de activitate în urma aplicării sancţiunilor pentru refuzul folosirii certificatului sanitar creează riscuri şi pentru redresarea economiei, după ce anul trecut PIB-ul Italiei a scăzut cu 8,9%.

”Nu vom fi în măsură să asigurăm pentru toţi nevaccinaţii un test la fiecare 48 de ore”

Preşedintele bogatei regiuni Veneto, Luca Zaia, a avertizat cu privire la ”haosul” care pândeşte companiile italiene după 15 octombrie. ”Nu vom fi în măsură să asigurăm pentru toţi nevaccinaţii un test la fiecare 48 de ore. Întreprinzătorii cu care vorbesc sunt foarte preocupaţi”, spune politicianul italian.

Totuşi, principala confederaţie a patronatelor, Confindustria, susţine ferm decizia guvernului şi respinge ”şantajul” pe care ar putea eventual să-l încerce lucrătorii calificaţi importanţi ai vreunei companii.

În opinia lui Maurizio Stirpe, un vice-preşedinte al Confindustria, ”nu trebuie să le fie plătite testele celor care refuză vaccinarea, persoanele trebuie să fie puse în faţa responsabilităţilor lor”.

Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, şi Partidul Democrat (de centru-stânga) susţin instituirea vaccinării obligatorii, măsură pe care însă guvernul deocamdată nu o ia în calcul, mai ales din cauza formaţiunii Liga (de extremă-dreapta) a lui Matto Salvini, ce face parte din marea coaliţie pe care Mario Draghi a format-o pentru a relansa în urma pandemiei a treia cea mai mare economie din zona euro. Agerpres

Citește mai departe