EVENIMENT
Se schiază în condiţii excelente pe pârtiile din Harghita. În munţii Călimani, risc de avalanşă

Pârtiile din judeţul Harghita continuă să fie funcţionale, condiţiile pentru practicarea sporturilor de iarnă fiind extraordinare, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, care a avertizat şi asupra pericolului producerii de avalanşe în munţii Călimani.
Fekete Ors spune că stratul de zăpadă pe pârtiile din judeţ „este de minim un metru”, iar condiţiile de schi sunt mai bune decât au fost în timpul iernii.
Potrivit sursei citate, salvamontiştii sunt prezenţi pe pârtiile de schi, chiar dacă sunt obosiţi, din cauza numărului mare de intervenţii din acest sezon.
„Condiţii de schi sunt extraordinare pe toate pe toate pârtiile din judeţ, cum nu au mai fost în acest an, mai bune decât în lunile din iarnă. (…) Salvamontiştii sunt prezenţi, ne facem datoria. Acolo unde funcţionează pârtiile de schi şi unde am fost solicitaţi, ceruţi, doriţi, acolo suntem prezenţi cu toate efectivele. Circa 50 de salvatori montani sunt prezenţi pe pârtiile de schi din judeţul nostru”, a declarat şeful salvatorilor montani harghiteni.
Acesta a spus că, în fiecare week-end sunt cel puţin 20 de intervenţii pe pârtiile de schi, iar de la începutul sezonului salvamontiştii au acordat primul ajutor în cazul a peste 250 de accidente la schi.
„În această perioadă intervenţiile nu mai sunt atât de multe, pentru că nu mai sunt atât de mulţi oameni pe pârtii, s-au cam săturat de zăpadă. Dar, în fiecare week-end avem minim 20 de intervenţii. De la începutul sezonului, salvamontiştii au intervenit în peste 250 de accidente pe pârtii, ceea ce este extraordinar de mult, mult mai mult faţă în alţi ani. Prezenţa pe pârtii a fost mult mai ridicată, din cauză că oamenii nu au putut pleca în altă parte să schieze. (…) Am avut un sezon foarte, foarte greu, am avut şi mai multe persoane decedate”, a spus Fekete Ors.
Risc de avalanșă în Munții Călimani
De asemenea, el i-a avertizat pe iubitorii de drumeţii montane că este risc maxim de avalanşă în munţii Călimani şi le-a recomandat ca în această perioadă să meargă în ture mai scurte şi nu în zone înalte.
„Să aibă foarte mare grijă, mai ales în munţii Călimani este pericol maxim de avalanşă, cinci din cinci, având în vedere straturile noi de zăpadă care s-au depus peste cel existent şi este pericol extraordinar de mare. Deci, recomandarea este să nu meargă în ture la altitudine, să rămână în zone joase şi în ture scurte. Zăpada este foarte mare în munţi, temperaturile sunt scăzute, iar vremea este capricioasă. Şi, cel mai important este să ne informeze, să ştim despre ei”, a mai spus şeful Serviciului Salvamont Harghita. Agerpres

Clujenii au un nou loc unde pot preda gratuit deșeuri voluminoase și din construcții. Primăria Cluj-Napoca a deschis un punct de colectare, pe Tăietura Turcului.
Primăria Cluj-Napoca a deschis un nou punct de colectare a deșeurilor prin aport voluntar pe platoul situat pe strada Tăietura Turcului.
„Ai canapele uzate și nu știi unde să le duci? Ai zugrăvit bucătăria și nu știi ce să faci cu molozul? Primăria Municipiului Cluj-Napoca a deschis un nou punct de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.
Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.
75% dintre note sunt…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.
Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro