Connect with us

EVENIMENT

Se schiază în condiţii excelente pe pârtiile din Harghita. În munţii Călimani, risc de avalanşă

Publicat

sursa foto: Salvamont Romania

Pârtiile din judeţul Harghita continuă să fie funcţionale, condiţiile pentru practicarea sporturilor de iarnă fiind extraordinare, a declarat vineri, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, care a avertizat şi asupra pericolului producerii de avalanşe în munţii Călimani.

Fekete Ors spune că stratul de zăpadă pe pârtiile din judeţ „este de minim un metru”, iar condiţiile de schi sunt mai bune decât au fost în timpul iernii.

Potrivit sursei citate, salvamontiştii sunt prezenţi pe pârtiile de schi, chiar dacă sunt obosiţi, din cauza numărului mare de intervenţii din acest sezon.

„Condiţii de schi sunt extraordinare pe toate pe toate pârtiile din judeţ, cum nu au mai fost în acest an, mai bune decât în lunile din iarnă. (…) Salvamontiştii sunt prezenţi, ne facem datoria. Acolo unde funcţionează pârtiile de schi şi unde am fost solicitaţi, ceruţi, doriţi, acolo suntem prezenţi cu toate efectivele. Circa 50 de salvatori montani sunt prezenţi pe pârtiile de schi din judeţul nostru”, a declarat şeful salvatorilor montani harghiteni.

Acesta a spus că, în fiecare week-end sunt cel puţin 20 de intervenţii pe pârtiile de schi, iar de la începutul sezonului salvamontiştii au acordat primul ajutor în cazul a peste 250 de accidente la schi.

„În această perioadă intervenţiile nu mai sunt atât de multe, pentru că nu mai sunt atât de mulţi oameni pe pârtii, s-au cam săturat de zăpadă. Dar, în fiecare week-end avem minim 20 de intervenţii. De la începutul sezonului, salvamontiştii au intervenit în peste 250 de accidente pe pârtii, ceea ce este extraordinar de mult, mult mai mult faţă în alţi ani. Prezenţa pe pârtii a fost mult mai ridicată, din cauză că oamenii nu au putut pleca în altă parte să schieze. (…) Am avut un sezon foarte, foarte greu, am avut şi mai multe persoane decedate”, a spus Fekete Ors.

Risc de avalanșă în Munții Călimani

De asemenea, el i-a avertizat pe iubitorii de drumeţii montane că este risc maxim de avalanşă în munţii Călimani şi le-a recomandat ca în această perioadă să meargă în ture mai scurte şi nu în zone înalte.

„Să aibă foarte mare grijă, mai ales în munţii Călimani este pericol maxim de avalanşă, cinci din cinci, având în vedere straturile noi de zăpadă care s-au depus peste cel existent şi este pericol extraordinar de mare. Deci, recomandarea este să nu meargă în ture la altitudine, să rămână în zone joase şi în ture scurte. Zăpada este foarte mare în munţi, temperaturile sunt scăzute, iar vremea este capricioasă. Şi, cel mai important este să ne informeze, să ştim despre ei”, a mai spus şeful Serviciului Salvamont Harghita. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Au sosit primele BERZE la Vlaha, în Cluj

Publicat

berze vlaha.jpeg

Au sosit primele berze la Vlaha, în jud. Cluj. Luni dimineață, prima barză a „aterizat” în cuib. După masă au mai survolat cuibul aproximativ 10 berze. Două dintre ele au „monopolizat” cuibul și a avut loc și prima împerechere din acest an.

„În dimineața zilei de luni, 18 martie, în cuibul de berze de la Vlaha și-a făcut apariția prima barză. Potrivit imaginilor time-lapse, aceasta a aterizat pe cuib la 7:47, dar l-a și părăsit la 7:55. Nu a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a STAGNAT la 4,97 lei

Publicat

euro ok e1652428074514.jpg

Leul a rămas principalul instrument utilizat de BNR pentru a ține inflația sub control, și rămâne cea mai stabilă monedă din regiune, în condițiile în care politica fiscală PSDNL rămâne una imprevizibilă.

Acest fapt este atestat de Eurostat care a anunțat că prețurile din februarie s-au majorat cu 7,1%, în timp ce inflația din zona euro s-au comprimat la 2,8%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a STAGNAT la 4,97 lei

Luni, cursul euro a crescut marginal de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat de 50 de ani a MURIT la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava

Publicat

ambulanta smurd pompieri isu accident.jpg

Un bărbat de 50 de ani a murit la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava, în jud. Cluj. Pompierii de la ISU Cluj i-au aplicat manevre de resuscitare timp de o oră însă fără succes.

„Pompierii din cadrul Gărzii Gilău au intervenit în această seară, alături de două echipaje SAJ, pentru aplicarea manevrelor de resuscitare unui bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care a suferit un stop cardio respirator în timp ce se afla la volan.

Un bărbat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii

Publicat

taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de

Taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi. 

Plenul Senatului a adoptat luni, ca for decizional, un proiect ce propune ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp şi să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

„Această modificare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe