Connect with us

EVENIMENT

Se schimbă vremea: Temperaturile scad cu 10-12 grade și vor fi multe ploi. Prognoza meteo pentru săptămâna 8 – 14 mai

Publicat

Cea de-a doua săptămână a lunii mai ne aduce temperaturi cu mult sub ceea ce ar trebui să avem în a doua decadă a lunii mai. Se anunță temperaturi cu 10 – 12 grade sub normalul termic. Ploile vor fi și ele prezente, mai ales la începutul și  finalul săptămânii, iar la munte nu sunt excluse lapovița și ninsorile! Vântul va face și el parte din peisajul meteo al fiecărei zile, cu rafale care pot ajunge la 45 – 50 și izolat 60 de kilometri pe oră.

Prognoza meteo pentru săptămâna 8 – 14 mai 2023

Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână dominată de prezența unui anticiclon scandinav foarte bine dezvoltat, a cărui dorsală va coborî și va persista inclusiv în zona țării noastre cea mai mare parte a intervalului de prognoză, ceea ce înseamnă persistența unui câmp de presiune ridicată.

În același timp, mai ales în prima parte a săptămânii, prezența unui nucleu rece în troposfera medie și înaltă, bine definit inclusiv printr-un nucleu de presiune scăzută poziționat în sudul și sud-estul continentului, va permite unor fronturi atmosferice (frontoliză rece și front cald) să avanseze spre țara noastră, fronturi care vor contribui la decorul cu precipitații de la începutul săptămânii.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, săptămâna care urmează nu va fi una care să ne ducă cu gândul spre zilele calde de vară, ci mai degrabă spre toamnă. Pe o circulație estică (E – SV), o masă de aer arctic (PAs) pătrunde în țara noastră, duce abaterile termice de la 850 hPA (1.5 km altitudine) chiar și la valori cu –12 grade sub normalul perioadei) și nici nu ne părăsește până la finalul săptămânii de prognoză.

Temperaturi minime:

Ziua de LUNI aduce temperaturi minime care pleacă de la valori de 0 – 2, 3 grade prin zonele montane, 6 – 8 grade prin nordul Moldovei, nordul Banatului, Crișana, sudul Dobrogei, respectiv 10 – 12, 13 grade prin Transilvania, sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, nordul Dobrogei.

De MARȚI intrăm într-un proces de răcire care va duce minimele dimineților de mai mult sub ceea ce ar trebui să avem odată cu a doua decadă a lunii. Astfel, doar prin Oltenia ne mai apropiem de un 10 grade, în timp ce în restul țării vor fi doar 6 – 8 grade (-0 spre 2 grade la munte, –3 spre –5 grade pe creste).

MIERCURI vor fi minime între 6 – 8, 9 grade, cu 3 –5 grade prin Transilvania, nordul și centrul Moldovei, sud-estul extrem al Munteniei, în timp ce la munte vor fi valori negative, de la –0 spre –2 grade, cu –7, –8 grade pe crestele Orientalilor.

JOI dimineața avem temperaturi minime și cu 8 – 10 grade sub ceea ce ar fi normalul unei dimineți de mai, astfel că, prin Transilvania, Moldova, Muntenia, mare parte din Dobrogea nu trece de 3 – 5 grade, iar prin zonele montane vor fi doar minime negative, de la –2 spre –4 grade. Ceva mai bine stau Banatul, Crișana, vestul Maramureșului, Oltenia și SV Munteniei, unde se pot atinge 8 – 10 grade.

Nici ziua de VINERI nu aduce modificări majore, minimele din Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, nordul Maramureșului rămân la 3 – 5, izolat spre 6 – 7 grade (mai ales prin nordul Moldovei și vestul Munteniei) în timp ce în Oltenia, Banat, Crișana și vestul Maramureșului se ating 10 – 12 grade.

WEEKENDUL va aduce o încălzire treptată, astfel că sâmbătă și duminică prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania avem minime de 8 – 10 grade, iar Banatul, Crișana, Oltenia ajung și la 13 – 15 grade. Și la munte ajungem la valori de 3 – 4 grade, cu –0, –2 grade pe creste.

Temperaturi maxime:

Ziua de LUNI aduce temperaturi deosebit de scăzute prin nordul Moldovei (6 – 7 grade), centrul și sudul Moldovei, Dobrogea, prin zonele depresionare din Transilvania (11 – 12 grade), ]n timp ce prin vestul Munteniei, Oltenia, Banat, Crișana, Transilvania, vestul Maramureșului urcă spre 18 – 20 de grade. La munte vor fi maxime de 7 – 8 grade, cu excepția Orientalilor, unde nu vor fi mai mult de 2 – 4 grade.

MARȚI, maximele cele mai ridicate le vom avea tot prin Crișana, Banat, Maramureș, Oltenia, mare parte din Muntenia, sudul Moldovei (15 – 17 grade), în timp ce în restul țării nu trecem de 12 – 14 grade. La munte vor fi 6 – 8 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

MIERCURI, tot Banatul, Crișana, vestul Maramureșului, sudul Olteniei și SV extrem al Munteniei se pot atinge 17 – 19, 20 de grade, Prin Moldova, depresiunile Transilvaniei rămânem cu maxime extrem de modeste (11 – 12 grade), iar în restul zonelor se ating 14 – 16 grade.

Începând de JOI intrăm pe un proces de încălzire treptată, cu maxime care ajung la 14 – 16 grade prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, respectiv 19 – 21 de grade prin restul zonelor. Vineri rămânem cu aceleași valori de temperaturi și distribuție a lor ca pe parcursul zilei de joi.

SÂMBĂTĂ și DUMINICĂ temperaturi mai câștigă un grad, două la nivelul întregii țări, astfel că avem parte de maxime cuprinse între 15 – 17, 18 grade la nivelul întregii țări. La munte vom avea maxime de 8 – 10 grade, cu 0 – 2 grade pe creste.

Precipitații:

Cele mai importante precipitații ale săptămânii care urmează le vom avea pe parcursul zilei de MARȚI, când ploile vor fi prezente în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului și Crișanei. Cantitățile așteptate pot ajunge, prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, prin Oltenia și sudul Transilvaniei, la 15 – 20, 25 de l/mp, iar în restul zonelor se vor strânge un 3 – 5, 7 l/mp. Pe crestele montane ale Orientalilor vom avea parte și de lapoviță și ninsori, în timp ce prin Muntenia nu sunt excluse și manifestări convective (descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, grindină de mici dimensiuni).

Marți mai avem parte de ploi slabe prin Muntenia, Dobrogea, Banat, Oltenia, izolat prin Moldova, zonele montane (aici, pe crestele montane ale Meridionalilor vor fi condiții și de lapoviță și ninsori). Cantități mai importante (7 – 10 l/mp) se pot acumula prin Munții Apuseni și Meridionali.

Pe parcursul zilelor de MIERCURI, JOI și VINERI ploi slabe, răzlețe, sunt posibile, mai ales în partea a doua a zilei, mai ales prin Dobrogea, zonele montane, Moldova, estul Munteniei.

Dacă SÂMBĂTĂ ploile sunt de interes mai ales pentru zonele montane, Banat (în zona Munților Banatului se pot acumula ;i 15 – 20 de l/mp), DUMINICĂ încheiem săptămâna așa cum am început-o, cu ploi la nivelul întregii țări, cu excepția nordului Crișanei, zonei de  Curbură.

Doar prin Banat, vestul Meridionalilor putem acumula un 7 – 10 l/mp.

O săptămână bogată în precipitații mai ales prin zonele montane, Moldova, estul Munteniei (se pot acumula 25 – 30, izolat 40 de l/mp), în timp ce în restul țării ploile nu vor aduce mai mult de 7 – 10 l/mp.

sursa: prognozemeteo.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Boc, despre depunerea candidaturii: Aici sunt și aici m-am DEDICAT. Trebuie să CONTINUĂM lucrurile bune care sunt la Cluj

Publicat

emil boc1.jpg

Prezent, joi, prin telefon la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, a precizat de ce a ales candidatura la primăria Clujului în detrimentul altor variante vehiculate în presă, cum ar fi la Europarlamentare sau chiar și la președinție.

„Acesta este farmecul democrației, dreptul fiecăruia de a emite opinii, păreri… Președintele partidului mi-a făcut onoarea de a deschide lista PNL la Europarlamentare, în 2022 am avut și opțiunea de a candida la funcția de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Publicat

cfr cluj craiova.jpg

Universitatea Craiova și CFR Cluj s-au întâlnit joi, pe Stadionul Ion Oblemenco în etapa a 6-a din play-off-ul Superligii României.

Clujenii s-au impus pe terenenul universității și păstrează șanse pentru obținerea locului secund în Superligă.

Universitatea Craiova – CFR Cluj, 0-1. Clujenii obțin victoria în deplasare și păstrează șanse să obțină locul doi în Superligă

Echipele de start

Universitatea Craiova: Popescu – Vlădoiu, Badelj,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Aurelia Cristea sau despre eleganța în politică

Publicat

relic 1 e1714050700276.jpg

Aurelia Cristea este printre puținii politicieni români care și-au legat numele de o lege. Se alătură astfel, prin legea anti-fumat, deputatului PNȚCD Vasile Lupu, cu a sa lege a restituirii proprietăților funciare, senatorului Aurelian Ticu-Dumitrescu, autor al legii deconspirării Securității ca poliție politică sau colegului său de partid, profesorul și senatorul Vasile Dîncu, inițiator al celebrei legi 544, care permite accesul la informațiile de interes public și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

Publicat

mircea miclea evemiment cluj1.jpg

Vineri, 26 aprilie, are loc la Cluj-Napoca evenimentul „Viitorul universităților tehnice”, inițiat și moderat de Mircea Miclea.

Scopul evenimentului este de a propune  scenarii de construcție a unui viitor mai bun pentru universitățile tehnice.

Viitorul universităților tehnice se discută la Cluj-Napoca. Evenimentul este moderat de profesorul Mircea Miclea

„Dacă suntem trei, suntem un colegiu, spuneau profesorii din universități medievale, ca să arate că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe