Connect with us

ACTUALITATE

Se scumpeşte energia electrică, de la 1 martie. Vezi cu cât îți va crește factura

Publicat


Începând cu 1 martie, se scumpește energia electrică. Vom plăti facturi mai mari, din moment ce contribuţia de 2% pe cifra de afaceri impusă începând de anul acesta companiilor distribuitoare de energie prin ”ordonanța lăcomiei” va fi suportată, aşa cum era previzibil, de consumatori.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a publicat proiectele de ordin prin care tarifele de distribuţie sunt majorate cu peste 2,5 % începând cu 1 martie. Practic, procentul aplicat la cifra de afaceri a crescut prin controversata ordonanta 114 de la 0,1% la 2%.

Spre exemplu, pentru consumatorii  Electrica Furnizare Transilvania Sud scumpirea este de 10%. Noul preț, care se va calcula în facturi de la 1 martie este de 0,29759 lei/kwh, față de 0,27021. lei/kwh. Spre exemplu la un consum de 740 kwh cei care până acum plăteau 200 de lei, de la 1 martie vor plăti pe factură 220 lei. Iar ”bucuria” nu o să vină singură pentru că aceeași ordonanță prevede o contribuție de 2 % și pentru distribuitorii de gaze, deci ne așteptăm ca și prețul gazelor să crească.

Mai jos sunt prezentate scumpirile pentru fiecare furnizor zonal de energie electrică:

Electrica Furnizare Transilvania Sud

Prețul vechi – 0,27021 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) – 0,29759 lei/KWh

Scumpire de 10%

Electrica Furnizare Transilvania Nord

Prețul vechi – 0,27780 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) – 0,29759 lei/KWh

Scumpire de 7%

Enel Energie Muntenia

Prețul vechi – 0,24312 lei/KWh

Prețul Nou (de la 1 martie) – 0,32645 lei/KWh

Scumpire de 35%

Enel Energie SA Banat

Prețul vechi – 0,27245 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) – 0,35336 lei/KWh

Scumpire de 30%

Enel Energie SA Dobrogea

Prețul vechi – 0,26120 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) – 0,32553 lei/KWh

Scumpire de 25%

E.ON (Moldova)

Prețul vechi – 0,28321 lei/KWh

Prețul Nou (de la 1 martie) – 0,33263 lei/KWh

scumpire de 17,5%

Electrica Furnizare Muntenia Nord

Prețul vechi – 0,27963 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) – 0,29759 lei/KWh

Scumpire de 6,5%

CEZ Vânzare (Oltenia)

Prețul vechi – 0,28477 lei/KWh

Prețul nou (de la 1 martie) – 0,28638 lei/KWh

Scumpire de 0,5%

ACTUALITATE

Un adolescent beat a provocat accident rutier la Petroșani. A lovit cu mașina alte trei autoturisme parcate

Publicat

masina-politie

Un adolescent de 16 ani din Petrila este cercetat penal după ce a produs accident rutier în timp ce conducea, sub influența alcoolului, un autoturism, fără a deține permis. A lovit trei mașini parcate.

Potrivit IPJ Hunedoara, duminică seara, în jurul orei 23.45, un minor de 16 ani, din Petrila, care nu deţinea permis de conducere, a condus un autoturism pe strada 1 Decembrie 1918, din Petroşani, iar într-o curbă la dreapta nu a adaptat viteza de deplasare, a pătruns pe contrasens  şi a acroșat trei autoturisme parcate.

În urma evenimentului rutier nu au rezultat victime. Minorul  a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat un  rezultat de 0,60 mg/l,  alcool pur în aerul expirat.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat reținut de Poliție în Hunedoara. A fost prins în autogara din oraș în timp ce vindea alcool de contrabandă

Publicat

alcool contrabanda

Un hunedorean a fost reţinut de către poliţişti, după ce a fost depistat în timp ce vindea alcool de contrabandă în autogară. Poliția a făcut o percheziție la domiciliul acestuia și a găsit importante sume de bani, dar şi alcool şi ţigări de contrabandă.

Potrivit IPJ Hunedoara, sâmbătă, poliţiştii Biroului de Investigare a Criminalităţii Economice Hunedoara au efectuat o acţiune în urma căreia au depistat un bărbat în vârstă de 57 de ani, din municipiul Hunedoara, care se afla în zona autogării din oraș şi oferea spre vânzare mai multe sticle de alcool de contrabandă, care nu aveau aplicate banderole fiscale românești.

Asupra bărbatului, poliţiştii au găsit 33 de sticle (a câte un litru fiecare) de alcool etilic de contrabandă.

Bărbatul a fost reținut de către poliţişti pentru de 24 de ore, ulterior faţă de acesta fiind dispusă  măsura controlului judiciar.

Duminică, polițiștii hunedoreni au  efectuat o percheziție domiciliară la locuinţa hunedoreanului, unde au găsit 4 litri de alcool etilic de contrabandă, fără banderole fiscale românești, 400 de pachete de țigarete de contrabandă, fără banderole fiscale românești, precum și sume de bani în lei şi valută,  bunuri ce au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lantern Festival – China în 20 de legende: Expoziţie de lampioane chinezeşti la Muzeul ASTRA în aer liber din Sibiu

Publicat

foto: www.oradesibiu.ro

Vizitatorii Muzeului în aer liber din pădurea Dumbrava Sibiului au ocazia să vadă, începând de duminică seara, o expoziţie de 20 de instalaţii de lampioane, eveniment numit “Lantern Festival – China în 20 de legende”, cu ocazia Festivalului Internaţional de Teatru, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

“Începând din seara aceasta şi până pe 4 august, la Muzeul ASTRA, publicul este invitat să intre într-o atmosferă unică prin culori şi lumini, datorită evenimentului Lantern Festival – China în 20 de legende – o expoziţie luminoasă inedită şi unică în lume. Fiecare instalaţie spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urşilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Lampioanele reprezintă legende sau simboluri din China.

“Pâna în 4 august, de miercuri până duminică, la Muzeul ASTRA, între orele 20 şi 24, vizitatorii vor putea admira aceasta instalaţie de lampioane unică în lume, în baza biletului de intrare achiziţionat în intervalul orar menţionat mai sus”, mai precizează organizatorii.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se termină duminică seara, însă expoziţia de lampioane va dura până pe 4 august.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bacău: Patru localităţi nealimentate cu energie electrică

Publicat

furtuna

Patru localităţi din judeţul Bacău sunt nealimentate cu energie electrică din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit informaţiilor furnizate luni, AGERPRES, de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău, Andrei Grecu.

Cele patru localităţi sunt Luizi Călugăra, Măgura, Baraţi şi Mărgineni, fiind afectaţi aproape 5.300 consumatori.

Potrivit sursei citate, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile a fost defectată parţial o linie electrică, fiind întreruptă furnizarea energiei electrice către 42 de posturi de transformare.

ISU Bacău a mai informat că şase echipe de la DelGaz Grid acţionează pentru identificarea, izolarea defecţiunii şi realimentarea consumatorilor.

AGERPRES

Citește mai departe