ACTUALITATE
Se scumpeşte energia electrică pentru firme. Efectele OUG 114
Preţul energiei în piaţa liberă, pentru consumatorii industriali, va creşte în perioada următoare, însă este foarte important ca utilizatorii de energie să nu aibă reacţii emoţionale, întrucât ar putea apărea derapaje în piaţă, a declarat, miercuri, Corina Popescu, directorul general al Electrica, într-o conferinţă de presă.
Declaraţia vine în contextul în care ANRE a aprobat o majorare de circa 2,5% în medie a tarifelor de distribuţie a energiei electrice, de la 1 martie, ca urmare a introducerii contribuţiei de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie, în baza OUG 114/2018.
„În piaţa liberă va fi o creştere de preţ pe care nu o va resimţi doar Electrica, în calitate de furnizor. E un fenomen. Este o piaţă liberă, cea a consumatorilor industriali, este concurenţă. Important este ce servicii în plus putem să aducem în aşa fel încât să-i convingem pe acei consumatori industriali să ne păstreze ca furnizori. Mi se pare important să nu mai avem reacţii emoţionale, pentru că piaţa este într-un moment destul de… ar putea să apară derapaje şi îmi doresc să dau un semnal de stabilitate către utilizatorii şi consumatorii din portofoliul nostru”, a spus Popescu.
Potrivit acesteia, Electrica nu a trimis până acum notificări clienţilor industriali din portofoliu privind faptul că preţul va creşte, preferând să aştepte decizia ANRE, care a venit abia săptămâna trecută.
„Activez în acest sector de foarte multă vreme şi nu cred că este bine nici să creezi aşteptări foarte mari şi nici să te duci să spui că este dezastru şi apoi să vii cu rezultate bune. Este foarte greu, în condiţiile în care cadrul de reglementare nu este foarte stabil şi este posibil să apară legi care să bulverseze sectorul. Energia este o utilitate şi nu este bine să promiţi. Sunt anumiţi consumatori care pot lua, din păcate pentru România, nişte decizii pe baza acestor emoţii. Acesta este şi motivul pentru care noi nu am notificat consumatorii, ci am aşteptat să vedem exact care este impactul, să îl evaluăm şi în acel moment să avem reacţii”, a mai spus reprezentantul Electrica.
„Pe de altă parte, suntem o societate economică şi nu ne permitem să desfăşurăm o activitate în pierdere. Într-un fel sau altul, aceste costuri trebuie recuperate”, a adăugat ea.
Popescu a amintit, în acest context, de scăderea cotaţiilor bursiere cu circa 15% resimţită de acţiunile Electrica la bursă, în primele zile după apariţia OUG 114/2018.
În anul 2018, Electrica SA a obţinut un profit net individual de 298 milioane de lei, în creştere cu 15,4% faţă de nivelul anului 2017, în baza situaţiilor financiare individuale auditate. La nivel consolidat, profitul net al Grupului Electrica, în anul 2018, este de 230 milioane de lei, în creştere cu 34,3% faţă de 2017.
AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro