EVENIMENT
Se suspendă activitatea cu publicul în interiorul restaurantelor, cafenelelor şi cluburilor în 17 localităţi din Mureș

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Mureş a decis, luni, suspendarea activităţii cu publicul în interiorul restaurantelor, cafenelelor şi cluburilor, pentru următoarele şapte zile, după ce în Târgu Mureş, în oraşul Ungheni şi în 15 localităţi rurale a crescut numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus, fiind depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
Începând din 14 octombrie, pe lângă restaurante, cafenele şi cluburi, CJSU Mureş a decis şi suspendarea activităţii restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, fiind permis accesul în incinta acestora doar pentru clienţii cazaţi.
„Pentru operatorii economici prevăzuţi mai sus se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu se vor consuma în interiorul clădirilor (…) Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară”, a precizat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, într-un comunicat de presă.
CJSU a mai decis suspendarea, pe o perioadă de şapte zile, cu posibilitate de prelungire, a activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia pariurilor şi loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.
Măsurile dispuse de CJSU vizează localităţile Târgu Mureş, Ungheni, Aluniş, Băla, Band, Brâncoveneşti, Corunca, Cristeşti, Cucerdea, Cuci, Lunca, Papiu Ilarian, Râciu, Sâncraiu de Mureş, Sângeorgiu de Mureş, Sântana de Mureş şi Voivodeni, în care a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
Totodată, CJSU a aprobat, prin Hotărârea nr. 26/12.10.2020, scenariile de funcţionare ale unităţilor de învăţământ din judeţul Mureş. În urma adoptării acestei hotărâri, 385 de unităţi de învăţământ funcţionează în scenariul 1 (verde), 188 de unităţi de învăţământ – în scenariul 2 (galben sau hibrid) şi 15 unităţi de învăţământ (14 – roşu incidenţă, 1 – roşu Covid) funcţionează în scenariul 3 (roşu).
„Facem un apel către mureşeni de a respecta normele de protecţie: purtarea măştii, respectarea distanţării fizice şi spălarea mâinilor cât mai des este posibil. Prin respectarea acestor reguli simple, veţi avea grijă de sănătatea voastră şi a celor din jur: familie, prieteni, întreaga comunitate”, a precizat Prefectura Mureş. AGERPRES

Guvernul propune o taxă de 29% pe profitul băncilor, față de 16% în prezent, pentru a crește veniturile bugetare. Măsura, cuprinsă în programul de guvernare, ar aduce 1 miliard de lei în plus față de sistemul actual de impozitare, dar riscă să majoreze costurile de creditare ale firmelor, prin dobânzi, comisioane și garanții mai mari.
Puțin peste 21% din firmele care au depus bilanțul contabil în 2024 avea credite bancare în plată la nivelul anului trecut, conform datelor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cum va fi vremea în iulie 2025: cât de mult cresc temperaturile în ”luna lui Cuptor”. Prognoza pe patru săptămâni

Vremea în iulie 2025: Temperaturile vor fi mai mari decât de obicei în ”luna lui Cuptor”. Sunt anunțate abateri termice mai accentuate în sudul și sud-vestul țării.
Precipitații vor fi puține și vor fi condiții de secetă.
Cea mai caldă perioadă va fi 4-7 iulie. Temperaturile vor ajunge până la pragul de 38 de grade, resimțite ca 40. Excepție vor fi zona de nord-est și la munte, unde vor fi 33-34 de grade, respectiv 25-29 de grade.
Din 10 iulie, se mai răcorește…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Femeia de 42 de ani s-a prezentat, luni, la sediul Secției 4 Poliție pentru a depune plângere penală pentru infracțiunea de lovirea sau alte violențe, ca urmare a conflictului petrecut în data de 29 iunie în Parcul Rozelor din municipiul Cluj-Napoca.
Potrivit IPJ Cluj, demersul era necesar pentru ca polițiștii să poată începe o cercetare în acest caz în condițiile în care, din primele informații, rezulta că cei doi s-ar fi agresat reciproc.
Până la această…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală își va păstra organizarea actuală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional, potrivit ordonanței de urgență adoptate luni de Guvern.
Astfel, sunt anulate prevederile prin care urmau să-şi înceapă activitatea, începând cu data de 1 iulie 2025, structurile antifraudă teritoriale județene, scrie Agerpres.
Aceste prevederi apar în OUG privind abrogarea articolului 3 alineatul (2)…
Citește mai mult pe Alba24.ro