Connect with us

EVENIMENT

Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole

Publicat

Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Moldova şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, local în centrul, sudul şi estul Transilvaniei, sudul, centrul şi estul Olteniei, precum şi în nordul şi nord-vestul Banatului.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 14 – 20 mai, în zonele menţionate se înregistrează secetă pedologică moderată, puternică şi chiar extremă.

Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole: Rezerva de apă din sol

Pe de altă parte, în Maramureş, local nordul, estul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul şi sudul Munteniei, nord-estul şi vestul Banatului, sudul Dobrogei, nordul, sudul, izolat în sud-vestul Transilvaniei, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime.

„Gradul de aprovizionare cu apă al solului în stratul 0-20 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei şi a Munteniei, local în nord-estul şi vestul Banatului, centrul şi sudul Dobrogei.

Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra local în nordul, centrul şi estul Dobrogei, nordul şi nord-vestul Banatului, nordul, nord-estul, izolat sudul Moldovei, nordul, nord-estul şi sud-estul Munteniei, estul Transilvaniei”, arată prognoza ANM.

Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole: regimul hidro-termic din aer și sol va fi favorabil

Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer şi sol va fi favorabil desfăşurării în bune condiţii a proceselor de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, în zonele de câmpie, ritmurile vegetative ale culturilor de primăvară semănate în epoca optimă se vor putea desfăşura uşor mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Astfel, la culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă va fi posibilă definitivarea alungirii paiului (90-100%), continuându-se totodată fazele de „burduf” şi înspicare (10-100%), iar în semănăturile tardive va predomina alungirea paiului (30-100%).

Rapiţa va parcurge apariţia inflorescenţelor (70-100%) şi înflorirea (50-100%), cele mai avansate fiind culturile din sudul şi sud-estul ţării aflate la formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-80%).

Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole: la speciile prășitoare se va finaliza germinarea

În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibrizilor, la speciile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) se va finaliza germinarea (100%), totodată continuându-se răsărirea (10-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze adevărate (30-100%), precum şi înfrunzirea (3-8 frunze). Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite moderate de umiditate în sol.

De asemenea, în principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se va semnala răsărirea (10-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-60%), iar la cartoful pentru consum, răsărirea (50-100%) şi formarea/creşterea lăstarilor laterali (10-25%).

Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole: pomii fructiferi

Pomii fructiferi se vor afla la creşterea lăstarilor şi a frunzelor, formarea şi creşterea rodului, în cea mai mare parte a plantaţiilor. De asemenea, soiurile timpurii de cireş vor parcurge creşterea fructelor, iar izolat se va putea înregistra coacerea în „pârgă”. În toate podgoriile, viţa-de-vie îşi va continua creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor.

Secetă de la moderată la extremă, în majoritatea regiunilor agricole: Ce spun speciaștii ANM

Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor fi optime pentru efectuarea lucrărilor agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, etc), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 13 şi 25 de de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade Celsius, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 21 şi 32 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor, iar cea minimă se va încadra între 4 şi 18 grade Celsius, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 13 şi 26 de grade Celsius la scara întregii ţări, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate în epoca optimă. Din punct de vedere pluviometric, meteorologii prognozează pentru perioada menţionată ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină.

De asemenea, local cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi la începutul perioadei. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Dovadă de spirit civic la Alba Iulia. Cum și-a recuperat un bărbat telefonul mobil pierdut pe stadion

Publicat

foto: dovadă de spirit civic la alba iulia. cum și a

Dovadă de spirit civic la Alba Iulia. Un bărbat care-și pierduse telefonul mobil pe stadionul din Alba Iulia, în timpul meciului de sâmbătă al echipei CSM Unirea, a reușit să-l recupereze cu ajutorul unui spectator și al jandarmilor.

Potrivit Jandarmeriei Alba, sâmbătă, 5 aprilie, în jurul orei 18.15, în cadrul meciului de fotbal dintre echipele CSM Unirea și ACS Mediaș, un spectator a găsit un telefon mobil în incinta stadionului. Acesta l-a predat patrulei de jandarmi care…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CSM Unirea Alba Iulia a câștigat cu 4-0 meciul cu ACS Mediaș, din cadrul Ligii a III-a

Publicat

csm unirea alba iulia a câștigat cu 4 0 meciul cu

CSM Unirea Alba Iulia a câștigat cu 4-0 partida cu ACS Mediaș de sâmbătă. Echipa rămâne fără gol primit în Liga a III-a, în 2025.

Marcatorii pentru CSM Unirea au fost Golofca, Voinea, Balaur și Golda, au anunțat reprezentanții clubului.

În actualizare

sursă foto: CSM Unirea Alba Iulia/ Facebook






Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ion Dumitrel a cerut Guvernului să verifice dacă mai sunt membri de partid în CA-urile firmelor de stat din Alba

Publicat

ion dumitrel a cerut guvernului să verifice dacă mai sunt

Președintele PNL Alba, Ion Dumitrel, a spus că i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să verifice dacă în județul Alba mai există membri de partid în consiliile de administrație ale companiilor de stat. 

”Am cerut actualului prim-ministru și conducerii partidelor ca în județul Alba să aplice guvernanța corporativă la sânge.

Și aș vrea să verifice dacă mai sunt membri de partide în consiliile de administrație. Asta am cerut-o de mulți ani” a spus Dumitrel.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea schimbă foaia la Cluj. Ploi, ninsori și VISCOL la munte, până luni

Publicat

zapadaa 1.jpg

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de vreme rea, valabil și pentru județul Cluj.

Astfel, începând de sămbătă, 5 aprilie, ora 23.00 și până luni, 7 aprilie, ora 18.00, se vor semnala intensificări ale vântului în tot județul, precipitații, inclusiv ninsori, și viscol la munte.

Vremea schimbă foaia la Cluj

Potrivit meteorologilor, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 -70 de kilometri pe oră. La munte…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe