Connect with us

EVENIMENT

Secetă pedologică în Dobrogea şi în unele zone din Muntenia şi Moldova

Publicat

seceta teren pixabay publicdomainpictures 1000x600.jpg
Arhivă foto

Seceta pedologică moderată, puternică şi izolat extremă se va menţine în Dobrogea, local în nordul, sudul, estul şi izolat vestul Munteniei, dar în sud-estul Moldovei, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe data de 5 decembrie 2022.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Oltenia, dar şi pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia.

„Pe fondul menţinerii regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele cele mai reci, ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar”, susţin agrometeorologii.

Astfel, orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor parcurge germinarea (80-100%), răsărirea (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţirea (10-100%). Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie, iar pe suprafeţele cu deficite de apă în sol, precum şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

La cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va continua faza de înfrunzire (8-11 frunze adevărate), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie, procesul de călire al plantelor efectuându-se în condiţii bune.

Secetă pedologică în Dobrogea şi în unele zone din Muntenia şi Moldova. Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp

De asemenea, în cea mai mare parte a ţării, viţa-de-vie se va afla în stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi va fi posibilă definitivarea maturării lemnului, îngălbenirii şi căderii frunzelor în toate plantaţiile, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Sub aspect termic, în această săptămână, va predomina o vreme în general normală, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 9 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va situa între 0 şi 11 grade, în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă va oscila între -5 şi 6 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, fiind condiţii de producere a brumei şi a îngheţului la suprafaţa solului.

„Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale la scara întregii ţări, dar şi deluroase, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului”, menţionează agrometeorologii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mașină de poliție avariată de un autoturism ricoșat după o coliziune pe un drum din Harghita

Publicat

mașină de poliție avariată de un autoturism ricoșat după o

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, miercuri la amiază pe o șosea din județul Harghita. În accident au fost implicate trei autoturisme, dintre care o mașină de poliție. Potrivit IPJ Harghita, la data de 8 februarie 2023, în jurul orei 14:00 un bărbat de 61 de ani, din localitatea Lueta, în […]
Citește mai mult pe ardeal24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină de poliție avariată de un autoturism ricoșat după o coliziune pe un drum din Harghita

Publicat

masina politia.jpg
Arhivă foto

Un accident rutier soldat cu pagube materiale a avut loc, miercuri la amiază pe o șosea din județul Harghita. În accident au fost implicate trei autoturisme, dintre care o mașină de poliție.

Potrivit IPJ Harghita, la data de 8 februarie 2023, în jurul orei 14:00 un bărbat de 61 de ani, din localitatea Lueta, în timp ce conducea un autoturism, dinspre DJ138 spre DN13A, în localitatea Brădești, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani din localitatea Vlăhița.

În urma impactului dintre cele două vehicule, unul a ricoșat și a intrat în coliziune cu o autospecială de poliție ce se afla parcată în afara părții carosabile.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind zero.

Au rezultat doar pagube materiale, evenimentul fiind soluționat de polițiștii harghiteni conform legislației în vigoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Afacerilor Externe: 21 de români au fost aduși până acum acasă din Turcia. Cinci revin miercuri

Publicat

aurescu
Arhivă foto

21 de cetățeni români au fost aduși până acum în România din Turcia, iar miercuri alți 5 se află într-un avion de serie cu direcția României, declară Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Din Siria nu sunt cereri de repatriere.

Până în prezent 21 de cetățeni români au fost repatriați cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, a declarat Aurescu la începutul ședinței de Guvern.

„De asemenea, astăzi avem un grup de alți 5 cetățeni români repatriați cu un suport de linie, Ambasada României la Ankara i-a sprijinit la urcarea în avion. Sper că ajung în curând în siguranță în România.

De asemenea, se află în atenție un alt grup de 7 cetățeni români, un grup de studenți la medicină la Malatya și care vor fi ajutați să se repatrieze, sperăm cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale.

De asemenea, mai există în atenția Ambasadei României la Ankara încă 10 cetățeni români împreună cu trei membri de familie care se află în zone îndepărtate de Adana sau Malatya, unde se află grupurile care îi pot prelua în mod direct.

Facem eforturi pentru a-i ajuta să ajungă la aeroport și suntem în contact permanent cu ei”, a declarat Aurescu.

Potrivit acestuia, alți 36 de români sunt în contact cu Ambasada României la Ankara, fără să ceară repatriere.

Aurescu a adăugat că din Siria nu există până în acest moment solicitări de repatriere din partea unor cetățeni români.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 50.000 de persoane au intrat în România în ultimele 24 de ore. 6.843 sunt cetăţeni ucraineni

Publicat

frontiera politia iarna

Un număr de peste 58.000 de persoane au intrat în România, în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 6.843 sunt cetățeni ucraineni.

Potrivit Poliției de Frontieră, în data de 07.02.2023, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 121.600 de persoane, cetățeni români și străini și peste 38.150 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.

Pe sensul de intrare în România, au fost 58.159 de persoane, dintre care 6.843 de cetăţeni ucraineni. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 07.02.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 3.495.110 cetăţeni ucraineni.

În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

Citește mai departe