Connect with us

EVENIMENT

Secetă pedologică în Dobrogea şi în unele zone din Muntenia şi Moldova

Publicat

seceta teren pixabay publicdomainpictures 1000x600.jpg
Arhivă foto

Seceta pedologică moderată, puternică şi izolat extremă se va menţine în Dobrogea, local în nordul, sudul, estul şi izolat vestul Munteniei, dar în sud-estul Moldovei, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe data de 5 decembrie 2022.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Oltenia, dar şi pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia.

„Pe fondul menţinerii regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele cele mai reci, ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar”, susţin agrometeorologii.

Astfel, orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor parcurge germinarea (80-100%), răsărirea (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţirea (10-100%). Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie, iar pe suprafeţele cu deficite de apă în sol, precum şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

La cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va continua faza de înfrunzire (8-11 frunze adevărate), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie, procesul de călire al plantelor efectuându-se în condiţii bune.

Secetă pedologică în Dobrogea şi în unele zone din Muntenia şi Moldova. Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp

De asemenea, în cea mai mare parte a ţării, viţa-de-vie se va afla în stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi va fi posibilă definitivarea maturării lemnului, îngălbenirii şi căderii frunzelor în toate plantaţiile, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.

Potrivit specialiştilor ANM, condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Sub aspect termic, în această săptămână, va predomina o vreme în general normală, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 9 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va situa între 0 şi 11 grade, în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă va oscila între -5 şi 6 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, fiind condiţii de producere a brumei şi a îngheţului la suprafaţa solului.

„Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale la scara întregii ţări, dar şi deluroase, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului”, menţionează agrometeorologii. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

3 aprilie: Ziua Jandarmeriei Române. Scurt istoric al acestei instituții

Publicat

foto video: ziua jandarmeriei române, sărbătorită la alba iulia. ceremonie militară

Ziua Jandarmeriei Române este sărbătorită în fiecare an pe 3 aprilie, marcând data la care, în 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, actul de înființare a Jandarmeriei în Țara Românească.

În fiecare an sunt organizate ceremonii oficiale de Ziua Jandarmeriei, parade, exerciții demonstrative și activități de promovare a meseriei de jandarm în întreaga țară.

De asemenea, sunt acordate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Publicat

bere scaled e1668778168784.jpg

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.

Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.

Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandalul dintre suporterii U și CFR ia amploare. Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri maghiari

Publicat

ijj cluj 30.01. e1675089293503.jpg

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, cere ministrului de Interne să ia măsuri de urgență după ce trei tineri maghiari au fost bătuți, luni seara, la Cluj-Napoca, după meciul dintre U și CFR Cluj. Unul dintre ei, un băiat de 14 ani, a ajuns la spital.

Kelemen Hunor spune că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară” și cere sancționarea fermă a agresorilor.

Kelemen Hunor cere sancționarea celor care au agresat tineri…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Publicat

gymnaziada1.jpg

Trei tineri sportivi clujeni sunt gata de luptă și vor să cucerească medalii la Gymnaziada Școlară care se va desfășura în Zlatibor, Serbia.

Daria Trif, Roxana Moldovan și David Florea vor reprezenta România la competiția sportivă considerată ca fiind una dintre cele mai prestigioase, după Jocurile Olimpice și Universiadă.

Trei karatiști clujeni, elevi ai Școlii Gimnaziale „Iuliu Hațieganu”, reprezintă România la Gymnaziada din Serbia

Talentații…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe