Connect with us

EVENIMENT

Secetă pedologică în zone agricole din Moldova, Muntenia şi Transilvania

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

În prezent, conform prognozei specializate emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 5 – 11 ianuarie 2024, se constată persistența unei secete pedologice moderate și severe în anumite regiuni agricole din Moldova, Muntenia și Transilvania.

„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Banat, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Munteniei, local estul, centrul, vestul, sudul şi sud-estul Moldovei. Conţinutul de apă din sol se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi puternică, local în nordul, sudul şi estul Moldovei, nordul şi centrul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei”, precizează specialiştii ANM.

Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer şi sol din ultimele zile ale intervalului, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor fi mai lente în toate regiunile agricole, plantele intrând treptat în starea de repaus biologic.

De asemenea, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, iar plantele vor prezenta aparat foliar îngălbenit parţial.

Potrivit ANM, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor parcurge creşterea frunzelor şi înfrăţirea (10-100%), iar în culturile semănate tardiv vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

Cultura de rapiţă semănată în perioada optimă îşi va continua înfrunzirea, plantele având în medie 5-9 frunze. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în stadiul de repaus biologic.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura cu dificultate

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi întrerupte temporar.

Din punct de vedere termic, vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 13 grade Celsius în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 şi 11 grade şi de -9 şi 3 grade Celsius spre sfârşitul intervalului, valori mai scăzute cu 1 şi 3 grade în raport cu mediile climatologice, în aproape toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6 şi 17 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între -12 şi 10 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, fiind condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.

„Sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării, iar izolat se va produce ceaţă, asociată cu burniţă”, transmit specialiştii ANM. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

România ar putea intra în Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Anunțul premierului Marcel Ciolacu

Publicat

românia ar putea intra în schengen terestru de la 1

România ar putea intra în Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Premierul Marcel Ciolacu spune că România și Bulgaria ar putea intra și cu frontierele terestre în spațiul european de liberă circulație Schengen.

Data avansată este ianuarie anul viitor, a declarat luni, la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu, potrivit romania-actualitati.ro

România și Bulgaria negociază cu Austria ultimele detalii ale unui document care…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensii 2024: Adeverințe emise gratuit pentru recalcularea pensiilor. Care sunt condițiile. Lege adoptată de Senat

Publicat

pensii 2024: adeverințe emise gratuit pentru recalcularea pensiilor. care sunt

Pensii 2024. Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede că pensionarii cu pensii de până la 3.000 lei să beneficieze de gratuitate la emiterea adeverinţelor pentru recalcularea pensiilor.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 14 noiembrie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Scandal privind desființarea ciclului primar la Colegiul „Gheorghe Șincai”. Emil Boc: Nu toată lumea poate studia la Șincai

Publicat

scoala gheorghe sincai.jpg

Propunerea de desființare a ciclului primar de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca a stârnit controverse aprinse în ședința consiliului local de luni.

Decizia Consiliului Profesoral al Colegiului Național „Gheorghe Șincai” de a renunța la ciclul primar a fost dezbătută la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de luni, 18 noiembrie. Decizia luată pe fondul lipsei de spațiu a stârnit nemulțumiri în rândul părinților și cadrelor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Urs observat pe străzi din Alba Iulia. Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut va organiza goană de îndepărtare a animalului

Publicat

urs observat pe străzi din alba iulia. asociația vânătorilor și

Primăria Alba Iulia a anunțat luni că a fost semnalată prezența unui urs în zona mai multor străzi din municipiu. Este vorba despre zona din proximitatea pădurii, la ieșire din cartierul Micești spre Șard.

Administrația locală spune că animalul a fost observat pe străzile Făgăraș, Mogoș și Poiana Narciselor.

”Asociația Vânătorilor și Pescarilor Mamut Alba Iulia va organiza, în cursul acestei zile, o goană…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe