Connect with us

EVENIMENT

Secetă pedologică în zone agricole din Moldova, Muntenia şi Transilvania

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

În prezent, conform prognozei specializate emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 5 – 11 ianuarie 2024, se constată persistența unei secete pedologice moderate și severe în anumite regiuni agricole din Moldova, Muntenia și Transilvania.

„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Banat, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Munteniei, local estul, centrul, vestul, sudul şi sud-estul Moldovei. Conţinutul de apă din sol se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi puternică, local în nordul, sudul şi estul Moldovei, nordul şi centrul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei”, precizează specialiştii ANM.

Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer şi sol din ultimele zile ale intervalului, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor fi mai lente în toate regiunile agricole, plantele intrând treptat în starea de repaus biologic.

De asemenea, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, iar plantele vor prezenta aparat foliar îngălbenit parţial.

Potrivit ANM, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor parcurge creşterea frunzelor şi înfrăţirea (10-100%), iar în culturile semănate tardiv vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

Cultura de rapiţă semănată în perioada optimă îşi va continua înfrunzirea, plantele având în medie 5-9 frunze. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în stadiul de repaus biologic.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura cu dificultate

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi întrerupte temporar.

Din punct de vedere termic, vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 13 grade Celsius în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 şi 11 grade şi de -9 şi 3 grade Celsius spre sfârşitul intervalului, valori mai scăzute cu 1 şi 3 grade în raport cu mediile climatologice, în aproape toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6 şi 17 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între -12 şi 10 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, fiind condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.

„Sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării, iar izolat se va produce ceaţă, asociată cu burniţă”, transmit specialiştii ANM. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Finanțare de 300 de milioane de euro pentru electrificarea căii ferate Cluj-Oradea, aprobată de Guvern

Publicat

cale ferata cluj oradea.jpg

Guvernul aprobă o finanțare de 300 de milioane de euro de la BEI pentru proiectul de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.

Negocierea unui contract de finanțare în valoare de 300 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții (BEI), destinat cofinanțării proiectului de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, a fost discutată miercuri în ședința Guvernului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alexandru Cordoș: Unim România prin INFRASTRUCTURĂ. Soluții reale pentru dezvoltarea Clujului

Publicat

cordos e1729692162450.jpg

„În fața provocărilor economice și sociale ale prezentului, nevoia de a dezvolta infrastructura națională este mai acută ca oricând. Fără drumuri rapide și o infrastructură eficientă, România nu își poate atinge potențialul de creștere economică și nu poate oferi cetățenilor o calitate a vieții mai bună.

Una dintre marile piedici în calea progresului este infrastructura deficitară. Drumurile aglomerate și lipsa autostrăzilor încetinesc dezvoltarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministerul Muncii: Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost SIMPLIFICATĂ de Guvern

Publicat

cuplu batrani 1024x697 1 e1594920902464.jpg

Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice a fost simplificată de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, în timp ce instrumentele standard de evaluare a nevoilor acestor persoane, respectiv criteriile de încadrare în grade de dependenţă şi fişa de evaluare socio-medicală au fost revizuite, a anunţat Ministerul Muncii, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, modificările au fost propuse în contextul în care această grilă nu a mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cei 11 elevi clujeni care au obținut media 10 la Evaluare Națională și Bacalaureat 2023-2024, PREMIAȚI de IȘJ Cluj

Publicat

foto premiere i.s.j . cluj e1729693020707.jpg

Cei 11 elevi clujeni care au obținut media 10 la Evaluare Națională și Bacalaureat în anul școlar 2023-2024, au fost premiați astăzi, 23 octombrie 2024, de către conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în cadrul festivității de premiere organizate la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în prezența directorilor unităților de învățământ preuniversitar, a profesorilor și a părinților.

Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe