Connect with us

EVENIMENT

Secetă pedologică în zone agricole din Moldova, Muntenia şi Transilvania

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

În prezent, conform prognozei specializate emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 5 – 11 ianuarie 2024, se constată persistența unei secete pedologice moderate și severe în anumite regiuni agricole din Moldova, Muntenia și Transilvania.

„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Banat, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Munteniei, local estul, centrul, vestul, sudul şi sud-estul Moldovei. Conţinutul de apă din sol se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată şi puternică, local în nordul, sudul şi estul Moldovei, nordul şi centrul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei”, precizează specialiştii ANM.

Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer şi sol din ultimele zile ale intervalului, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor fi mai lente în toate regiunile agricole, plantele intrând treptat în starea de repaus biologic.

De asemenea, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, iar plantele vor prezenta aparat foliar îngălbenit parţial.

Potrivit ANM, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă vor parcurge creşterea frunzelor şi înfrăţirea (10-100%), iar în culturile semănate tardiv vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

Cultura de rapiţă semănată în perioada optimă îşi va continua înfrunzirea, plantele având în medie 5-9 frunze. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla în stadiul de repaus biologic.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura cu dificultate

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura cu dificultate sau vor fi întrerupte temporar.

Din punct de vedere termic, vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire accentuată, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 13 grade Celsius în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 şi 11 grade şi de -9 şi 3 grade Celsius spre sfârşitul intervalului, valori mai scăzute cu 1 şi 3 grade în raport cu mediile climatologice, în aproape toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -6 şi 17 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între -12 şi 10 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, fiind condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.

„Sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării, iar izolat se va produce ceaţă, asociată cu burniţă”, transmit specialiştii ANM. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Claudiu Târziu (AUR): „Iohannis trebuie să dea socoteală în fața Parlamentului și a românilor”

Publicat

claudiu tarziu.png

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, solicită președintelui Klaus Iohannis să se prezinte cât mai repede în fața Parlamentului pentru a explica condițiile pe care le-a acceptat, ca urmare a donării sistemului Patriot către Ucraina.

„Președintele Iohannis trebuie să răspundă neîntârziat în fața Parlamentului de la București la trei întrebări:

Cu ce mandat a acceptat un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FCSB – „U” Cluj, 1-1. Clujenii se întorc din nou cu punct de la bucureșteni

Publicat

u cluj e1720894993221.jpg

Universitatea Cluj a întâlnit în prima etapă a Superligii 2024-2025 pe FCSB, în deplasare. Clujenii au fost printre cei mai activi la transferuri în perioada de vară. După o partidă bună făcută de clujeni, aceștia se întorc din nou cu un punct obținut în fața bucureștenilor. FCSB – „U” Cluj, 1-1. Au înscris Musi (min.51), respectiv Nistor (min.57, pen.).

Echipe de start:

FCSB: Târnovanu – Crețu, Ngezana, Dawa, Radunovic – Lixandru, Șut –…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cu ce mijloc de transport ajungi cel mai ușor la Electric Castle, în funcție de zi și de oră?

Publicat

ansamblu electriccastle scaled.jpg

Au mai rămas doar patru zile până la deschiderea porților ediției cu numărul 10 a festivalului Electric Castle. Organizatorii anunță care sunt cele mai ușoare modalități de a ajunge la festival, în funcție de ziuă și oră.

Festivalul Electric Castle se află la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, în satul Bonțida. Participanții pot ajunge la festival cu trenul (trenurile EC sau CFR Călători), cu autobuzul sau cu mașina.

Cum ajungi cel mai ușor la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O remorcă – generator s-a răsturnat pe calea ferată, la Valea Lungă. Traficul feroviar a fost restricționat 

Publicat

politie e1556619188358.jpg

O remorcă – generator s-a răsturnat pe calea ferată, la Valea Lungă. Traficul feroviar a fost restricționat, a transmis ISU Alba. 

La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de intervenție.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe