Connect with us

ACTUALITATE

Secetă pedologică moderată, puternică și extremă în majoritatea regiunilor agricole din țară. Prognoza agrometeorologică până în 24 septembrie

Publicat

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala, în următoarea perioadă, în majoritatea regiunilor agricole din ţară, iar conţinutul de apă va fi în limite scăzute şi deosebit de scăzute, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 18 – 24 septembrie 2020.

„În statul de sol 0-20 cm ogor, conţinutul de apă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole.

Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în nordul, sudul şi estul Munteniei, izolat în centrul şi vestul Moldovei, sud-estul Transilvaniei”, menţionează specialiştii ANM.

Astfel, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de rapiţă şi orz de toamnă semănate până în prezent, cât şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi în continuare stânjenite.

De asemenea, la speciile de toamnă înfiinţate până în prezent, pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică, ritmurile de creştere şi dezvoltare (germinare, răsărire, înfrunzire) vor fi încetinite.

Cultura de floarea-soarelui se va recolta pe suprafeţe agricole extinse la scara întregii ţări, izolat fiind posibilă finalizarea acestora. Hibrizii tardivi şi semitardivi de porumb vor înregistra maturitatea deplină (30-100%) şi recoltarea, pe întreg teritoriul agricol.

La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină. Cultura de cartof va parcurge fazele de maturitate deplină şi recoltare, în majoritatea bazinelor specializate.

Pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla la coacerea şi maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuându-se totodată lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică.

În ceea ce priveşte culturile de toamnă (rapiţă şi orz) vor înregistra germinarea şi răsărirea (10-50%), precum şi formarea primelor frunze (10-25%), extinzându-se suprafeţele însămânţate, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

„În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc., în aproape toată ţara”, susţin agrometeorologii.

Potrivit acestora, pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă trebuie realizată în
epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.

Din punct de vedere termic, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea
mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 10 şi 22 de grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18 şi 28 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă se va încadra între 2 şi 16 grade Celsius, pe majoritatea suprafeţelor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

La adâncimea de 5 cm în sol, temperatura medie diurnă se va situa între 11 şi 23 de grade Celsius, favorabilă parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie la culturile de toamnă înfiinţate până la această dată.

În perioada menţionată, se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului, estimează meteorologii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

PSD Botoșani: Valeriu Iftime tratează județul ca pe propria moșie

Publicat

psd botoșani: valeriu iftime tratează județul ca pe propria moșie

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a convocat o ședință extraordinară pentru a supune din nou votului proiectul privind alocarea a 3,9 milioane de lei din fondul de rezervă al CJ pentru alimentarea cu apă, instalarea de surse de energie regenerabilă și amenajarea de drumuri de exploatație agricolă.

Grupul consilierilor județeni PSD Botoșani atrage din nou atenția asupra modului arbitrar, lipsit de transparență și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zeci de vitezomani, amendați de polițiștii botoșăneni, în câteva ore. Șapte șoferi au predat permisul

Publicat

botoșani: o tânără a fost prinsă la volan fără să

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 16:00-20:00, pe arterele rutiere principale din județ, prilej cu care au fost controlate peste 40 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr de 22 de ani, din Suharău, reținut pentru 24 de ore de polițiștii din Darabani, pentru tentativă de înșelăciune

Publicat

tânăr de 22 de ani, din suharău, reținut pentru 24

Publicitate

Polițiștii din Darabani au emis, sâmbătă, ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 22 de ani, din comuna Suharău, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la înșelăciune.

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, la data de 2 iulie 2025, prin folosirea de nume și calități mincinoase,  ar fi încercat să inducă în eroare victima, un bărbat din orașul Darabani, cu privire la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Angajarea răspunderii Guvernului (procedură)

Publicat

legea privind cooperarea polițienească internațională, promulgată

Publicitate

Guvernul Bolojan își angajează răspunderea în Parlament la 7 iulie, ora 15:00, pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului bugetar. Ședința plenului reunit al Parlamentului se desfășoară cu prezență fizică și online.

În intervalul 4-7 iulie, Camera Deputaților și Senatul au fost convocate în sesiune extraordinară, pentru desfășurarea procedurii referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind unele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe