Connect with us

ACTUALITATE

Secetă pedologică moderată şi puternică pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Oltenia şi Muntenia

Publicat

Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, local în sudul Moldovei, iar izolat în nord-vestul Banatului şi vestul Crişanei, reiese din prognoza întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 31 august – 6 septembrie 2021.

Conform specialiştilor, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului şi Crişanei, local în vestul, nord-vestul, nordul şi centrul Munteniei, sudul Dobrogei, izolat estul Olteniei.

În acest context, procesele de vegetaţie specifice acestei perioade, respectiv fazele de coacere şi maturare la speciile de câmp, precum şi lucrările de pregătire a patului germinativ pentru speciile de toamnă (rapiţă, orz, grâu) vor evolua pe ansamblu în ritmuri normale în majoritatea zonelor agricole, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate

„Pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, procesele de maturare ale culturilor vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare îngălbenirea/uscarea parţială a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate)”, arată ANM.

Sub aspect fenologic, la porumb se vor înregistra predominant maturitatea în lapte (70-100%), ceară (40-100%) şi deplină (20-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. De asemenea, la hibrizii extratimpurii şi timpurii semănaţi în epoca optimă în sudul ţării va fi posibil începutul recoltării.

Cultura de floarea-soarelui îşi va continua maturitatea în ceară (70-100%) şi maturitatea deplină (40-100%), iar izolat, în sudul şi vestul ţării se vor extinde lucrările de recoltare. Sfecla de zahăr va parcurge fazele de îngroşare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, la nivelul întregului teritoriu agricol.

La cartof vor predomina creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea la soiurile de vară

La cartof vor predomina creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea la soiurile de vară. La speciile pomi-viticole se vor înregistra creşterea şi maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.

Pe ansamblu, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Perioada se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12 şi 25 de grade Celsius, limite apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a ţării.

Valorile termice maxime ale aerului vor oscila între 15 şi 29 de grade Celsius, la nivelul întregului teritoriu, în timp ce minimele se vor încadra între 8 şi 20 grade Celsius, în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Potrivit sursei citate, în intervalul de analiză se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. De asemenea, izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Scădere de 22% a înmatriculărilor de autoturisme noi în România, în primele șase luni

Publicat

scădere de 22% a înmatriculărilor de autoturisme noi în românia,

Publicitate

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 22% în primele șase luni ale acestui an, până la un volum de 64.339 de unități, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele preliminare publicate, marți, de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Conform statisticii provenite de la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), în luna iunie înmatriculările de autoturisme noi sunt în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

expoziția de tapiserie, pictură și grafică „univers interior”, la galeriile

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-30 iulie 2025, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior”, cu lucrări semnate de Lucia Pușcașu.

Lucia Pușcașu reprezintă un nume în tapiseria românească contemporană, putând sta cu mândrie alături de artiste-tapiser precum Gabriela Moga Lazăr, Ileana Balotă, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Mimi Podeanu, Simona Vasiliu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Tragedie la Leorda: Un bărbat a murit încercând să salveze un vițel căzut într-o fosă

Publicat

foto: tragedie la leorda: un bărbat a murit încercând să

Publicitate

Pompierii militari au fost solicitați, astăzi, să intervină în localitatea Leorda, unde un bărbat ar fi coborât într-o fosă de decantare a dejecțiilor pentru a salva un vițel, însă nu a mai reușit să iasă la suprafață.

Apelul la 112 a fost făcut de colegii bărbatului, care au pornit în căutarea acestuia și au observat hainele sale în apropierea fosei.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din municipiul Botoșani

Publicat

expoziția de grafică și pictură „petra”, în spațiul colecției de

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ,,Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică semnate de Petra Iustina Amarghioalei. Expozanta, născută pe 10 septembrie 2009, este elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă ,,Ștefan Luchanˮ din Botoșani și este îndrumată de profesorii Ciprian Andrușcă și Genoveva Dolhescu.

Un talent autentic, susținut de muncă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe