Connect with us

ACTUALITATE

Secetă pedologică pe suprafeţe agricole întinse în majoritatea regiunilor, în perioada 12 – 18 octombrie

Publicat

Suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea, local în nordul şi nord-vestul Banatului, vestul şi sud-vestul Crişanei, izolat în estul Transilvaniei vor înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute ale conţinutului de apă, în perioada 12 – 18 octombrie, arată estimările publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform specialiştilor, în intervalul analizat va predomina în general o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării, cu o temperatură medie diurnă a aerului cuprinsă între 4 şi 14 grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale.

De asemenea, maxima aerului se va situa între 8 şi 17 grade Celsius, iar minima va oscila între 0 şi 12 grade Celsius, la scara întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului, între 6 şi 16 grade Celsius

În plus, temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm se va încadra între 6 şi 16 grade Celsius, limite favorabile parcurgerii proceselor vegetative ale speciilor de toamnă semănate până la această dată.

Pe parcursul următoarelor zile sunt prognozate ploi locale, însoţite de intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute

Potrivit sursei citate, conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea, local nordul şi nord-vestul Banatului, vestul şi sud-vestul Crişanei, izolat estul Transilvaniei.

Totodată, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crişanei şi Banatului, local în sudul Olteniei, sud-vestul şi centrul Dobrogei, izolat în nordul şi estul Moldovei, sudul Munteniei.

Evoluţie normală în majoritatea regiunilor agricole, pentru culturile de toamnă

În aceste condiţii, ritmurile vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea, în general, o evoluţie normală în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării, unde acestea vor fi încetinite şi izolat chiar stagnate temporar.

În acelaşi timp, porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se suprafeţele recoltate, în aproape toate zonele de cultură. La sfecla de zahăr din Transilvania, Moldova şi Crişana vor predomina uscarea frunzelor, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, în timp ce cultura de cartof din jumătatea de nord a ţării îşi va finaliza recoltarea în bune condiţii.

Prognoza agrometeo ANM

Prognoza agrometeo ANM relevă faptul că, în majoritatea plantaţiilor, speciile pomi – viticole vor parcurge maturarea lemnului/rodului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea la soiurile tardive.

Sub aspect fenologic, rapiţa, în functie de condiţiile pedoclimatice, se va afla la germinare-răsărire (20 – 100%), precum şi creşterea primelor frunze (4 – 6 frunze).

Orzul şi grâul de toamnă semănate pe unele suprafeţe agricole din Banat, Transilvania şi Moldova vor parcurge primele faze de vegetaţie (germinare şi răsărire), fiind continuate şi lucrările de însămânţare, la nivelul întregii ţări, notează specialiştii.

Pe acest fond, în zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de toamnă (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) vor fi întrerupte temporar. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 12.00

Publicat

ora 12 botosani.jpg

Publicitate

Până la ora 12.00, în județul Botoșani votaseră 51.002 persoane (13,57 % prezență la vot) din care:

46.171 pe liste permanente

4.645 pe liste suplimentare

Publicitate

188 persoană cu urna mobilă.

În municipiul Botoșani, prezența la vot a fost, ora 12.00. de 15,69 % (4.779 votanți din total 94.182).

În toată țara, prezența la vot, la ora 12.00, era de 16,56 %.

Publicitate

În străinătate au votat 298.972 de persoane.

În aceste momente…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Patru persoane din Botoșani au fost condamnate la închisoare cu executare   

Publicat

penitenciar11.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 41 de ani, din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de către Judecătoria Dorohoi.

 

Acesta a fost condamnat la un an de închisoae cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de furt.

Publicitate

 

Bărbatul a fost identificat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

 

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 21 noiembrie 2024

Publicat

1732216976 loto.jpg

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 21 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 21 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 26, 8, 21, 20, 40, 22

Publicitate

Loto 5/40: 11, 29, 32, 31, 21, 36

Joker: 11, 43, 13, 39, 21 + 6

Noroc: 6 7 5 7 0 1 1

Publicitate

Noroc Plus: 9 5 1 5 8 0

Super Noroc: 2 2 8 2 3 8

Publicitate


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un agent economic din Botoșani s-a ales cu o amendă uriașă pentru bani nefiscalizați

Publicat

image 2021 11 28 25210329 41 casa marcat.jpg

Publicitate

În urma unui control al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, la un operator economic, din municipiul Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu utiliza aparatul de marcat electronic, fiind identificată suma de 1.400 nefiscalizată.

 

Banii pentru care nu a fost emis bon fiscal au fost confiscați, iar operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe