Connect with us

EVENIMENT

Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia: Cultura grâului de toamnă afectată, potrivit prognozei ANM

Publicat

Arhivă foto

Prognoza de specialitate emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 8 – 14 iunie 2023 indică continuarea secetei pedologice moderate și puternice în regiunile Dobrogea, Moldova și anumite zone din Muntenia și Moldova, având un impact negativ asupra culturii grâului de toamnă pe suprafețe agricole extinse.

„Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Transilvaniei şi a Munteniei, local în nordul, estul, izolat sud-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în nordul, estul şi sudul Munteniei, centrul, estul şi sudul Transilvaniei, izolat nord-vestul Banatului”, precizează specialiştii ANM.

În cultura porumbului, rezerva de apă în stratul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Transilvania, Crişana, Banat şi Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Moldova, izolat în sud-vestul, centrul şi nordul Dobrogei.

Pe de altă parte, conţinutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată), în Maramureş, local în nord-estul, estul şi sudul Munteniei, sudul, centrul, izolat nord-estul Moldovei, sud-estul, estul şi centrul Dobrogei.

Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării.

Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia, La floarea-soarelui vor predomina fazele de apariţie a primei perechi de frunze

Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă îşi vor continua înspicarea (60-100%), înflorirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Culturile tardive se vor afla în fazele de înspicare (50-100%) şi înflorire (10-100%).

Rapiţa din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana se va afla predominant la formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (20-100%), iar local în sud-estul ţării se va putea declanşa maturitatea deplină (10-20%), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La floarea-soarelui vor predomina fazele de apariţie a primei perechi de frunze (30-100%) şi înfrunzire (6-14 frunze), la nivelul întregii ţări. Cultura de porumb îşi va definitiva răsărirea (90-100%), plantele aflându-se predominant la dezvoltarea aparatului foliar (5-13 frunze). Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate va parcurge răsărirea (80-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%) şi înfrunzirea (8-15 frunze).

La cartof se vor înregistra răsărirea (70-100%), creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum va fi posibilă îmbobocirea.

Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14 şi 25 de grade Celsius

Pomii fructiferi vor parcurge creşterea şi dezvoltarea fructelor, iar la soiurile timpurii de cireş aflate la maturitatea de consum se va continua recoltarea.

La seminţoase se vor semnala creşterea lăstarilor, frunzelor şi rodului. În toate podgoriile, la viţa-de-vie se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), formarea inflorescenţelor şi înflorirea.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole în câmp (aplicarea îngrăşămintelor, erbicidări, praşile, tratamente fitosanitare etc.) se vor putea desfăşura în condiţii bune, precizează specialiştii ANM.

Din punct de vedere meteorologic, în acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14 şi 25 de grade Celsius, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Seceta pedologică se menține în Dobrogea, Moldova și Muntenia. Temperatura maximă a aerului se va situa între 21 şi 30 de grade Celsius

Temperatura maximă a aerului se va situa între 21 şi 30 de grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol, iar cea minimă între 7 şi 19 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.

În perioada menţionată se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toată ţara.

Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Peste 100 de șoferi testați în Alba, pentru alcool sau droguri la volan, în 24 de ore. Ce amenzi au dat polițiștii și jandarmii

Publicat

peste 100 de șoferi testați în alba, pentru alcool sau

Peste 100 de șoferi au fost testați în Alba, pentru alcool sau droguri la volan, în ultimele 24 de ore. Polițiștii și jandarmii au continuat acțiunile în sistem integrat.

În cadrul activităților desfășurate, marți, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 391 de persoane. Au fost verificate 224 de autovehicule, potrivit IPJ Alba.

Au fost constatate 156 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Elevi din Alba Iulia, acțiune de ecologizare pe malul râului Ampoi. Viceprimar: „respect pentru acești tineri”

Publicat

foto elevi din alba iulia, acțiune de ecologizare pe malul

Un grup de elevi a fost surprins miercuri dimineața de camerele de supraveghere ale Primăriei Alba Iulia, operate de către Poliția Locală, în timpul unei acțiuni de ecologizare care s-a desfășurat pe malul râului Ampoi.

„Vreau să îi felicit pe acești tineri care, prin puterea exemplului, ne arată că atitudinea civică și grija pentru orașul în care trăim sunt lucruri care contează enorm.

Pentru cei care au aruncat, ilegal, gunoaiele strânse de către acești copii am un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12 ore

Publicat

conducta apa floresti 2.jpg

Aproape 12 ore a durat intervenția angajaților Companiei de Apă Someș în Florești, pe DN1. Reparația conductei de canalizare care s-a spart marți, a blocat traficul în orele de vârf.

Magistrala care traversează Floreștiul s-a spart în jurul orei 8.00 dimineața, iar intervenția a fost una de durată, fiind vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

FOTO. Intervenția pentru reparația conductei care s-a spart pe DN1 în Florești a durat aproape 12…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fată agresată de un tânăr, într-o scară de bloc din Cugir. Polițiștii l-au reținut pe agresor

Publicat

polițist local din alba, condamnat după ce a lovit o

O tânără de 19 ani a fost agresată de un tânăr, într-o scară de bloc din Cugir. Cei doi ar fi avut o discuție în contradictoriu, iar tânărul a devenit violent. 

Fapta s-a petrecut în data de 21 aprilie, dar agresorul a fost reținut două zile mai târziu. 

Cazul a fost comunicat de reprezentanții IPJ Alba, în buletinul de presă din 24 aprilie 2024.

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 aprilie 2024, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe