Connect with us

ACTUALITATE

Seceta pedologică se menţine în zone agricole din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Moldova

Publicat

Conţinutul de apă din sol va prezenta, în următoarea săptămână, valori scăzute şi deosebit de scăzute în Dobrogea, local nordul, nord-estul şi estul Munteniei, estul şi sudul Olteniei, izolat în sud-estul Moldovei, relevă prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, până la data de 30 octombrie 2020, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării.

Potrivit specialiştilor, pe parcursul săptămânii viitoare, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele unde se vor menţine deficite de apă în sol.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge germinarea (70 – 100%), răsărirea (40 – 100%) şi apariţia frunzei a treia (10 – 60%).

În funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla în fazele de germinare (70 – 100%), răsărire (30 – 100%) şi înfrunzire (6 – 8 frunze).

De asemenea, în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua maturitatea tehnologică şi se vor extinde suprafeţele în curs de recoltare.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie din aproape toate plantaţiile se vor înregistra maturarea lemnului şi colorarea sau căderea fiziologică a frunzelor. Totodată, la varietăţile târzii va fi posibilă definitivarea lucrărilor de recoltare.

Din punct de vedere termic, perioada următoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9 şi 20 de grade Celsius, abaterile termice pozitive cuprinse între un grad şi nouă grade Celsius, în aproape toate regiunile agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 12 şi 25 de grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între 2 şi 17 grade Celsius la nivelul întregii ţări, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 10 şi 21 de grade, optimă parcurgerii ritmurilor de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă.

Pe parcursul săptămânii viitoare, sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar pe arii restrânse cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Agrometeorologii estimează că, în perioada următoare, lucrările agricole în câmp vor evolua în general normal, în majoritatea regiunilor. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Clujul a depus proiectul metroului la Agenția de Mediu. Se pot depune obiecții până pe 26 iunie. Urmează o nouă dezbatere

Publicat

metrou.jpg

Proiectul metroului a mai fost supus dezbaterii publice, însă acum intră în faza obținerii avizului de mediu și este necesară din nou consultarea opiniei publice. Agenția de Protecție a Mediului Cluj așteaptă sugestii din partea cetățenilor până la data de 26 iunie 2022.

Primăria Cluj-Napoca anunță publicul interesat asupra depunerii Raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul de metrou.

Tipul deciziei posibile luate de APM Cluj poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu.

Dezbaterea publică a Raportului privind impactul asupra mediului, va avea loc la Casino Parcul Central Simion Bărnuțiu din Municipiul Cluj-Napoca, în data de 23.06.2022, începând cu orele 16.00 precum și în regim electronic- teleconferinţă.

Invitațiile de participare la teleconferință vor fi transmise înainte de dezbatere, în baza înscrierilor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ALBA: Șapte cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 18 mai

Publicat

test covid pixabay 1000x600.jpg

Au fost înregistrate 7 cazuri COVID noi, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) miercuri, 18 mai.

Numărul cazurilor active în județ este de 104.

De la începutul pandemiei, în județ au fost 53.841 cazuri confirmate, 52.447 persoane vindecate, 1.290 decese. În același interval au fost procesate 466.235 teste, din care 356.851 PCR și 109.384 rapide.

În ultimele 24 de ore au fost făcute 359 testări: 184 PCR (45 la DSP și la 136 la spitalul județean) și 178 teste rapide.

Cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore în județul Alba

Mediul urban – 6 cazuri

Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

”Pas istoric”: Finlanda și Suedia și-au depus cererile de aderare la NATO

Publicat

nato

Finlanda și Suedia și-au depus cererile de aderare la NATO, a declarat miercuri secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg, citat de CNN.

„Cererile pe care le-ați depus astăzi reprezintă un pas istoric. Aliații vor lua acum în considerare următorii pași pe drumul vostru spre NATO”, a declarat Stoltenberg după ce a primit cererile de la ambasadorii Finlandei și Suediei la sediul NATO din Bruxelles.

„Interesele de securitate ale tuturor aliaților trebuie să fie luate în considerare și suntem hotărâți să analizăm toate aspectele și să ajungem la concluzii rapide”.

Stoltenberg a făcut aceste comentarii alături de Klaus Korhonen, ambasadorul Finlandei la NATO, și Axel Wernhoff, ambasadorul Suediei la NATO.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce surpriză au avut polițiștii din Alba Iulia când au percheziționat casa unui bărbat de 69 de ani, care ar fi furat niște scule

Publicat

mascati aducere postasi e1561634874555.jpg

Un bărbat de 69 de ani, din Alba Iulia, a fost reținut de polițiști, după o percheziție asupra casei sale. Mai exact, bărbatul bănuit de furt de scule de pe un șanter, ar mai fi autorul și a altor două furturi, iar aceste fapte au fost descoperite după perchezițiile realizate de polițiștii din Alba Iulia. 

Potrivit IPJ Alba, se pare că, în noaptea de 27/28 aprilie 2022, acesta ar fi sustras, de pe un șantier din Alba Iulia, mai multe scule electrice, în valoare de 3.000 de lei.

Locuința bărbatului a fost percheziționată, iar în urma cercetărilor, polițiștii au constatat că acesta este bănuit de săvârșirea altor două furturi, unul la data…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate