ACTUALITATE
Seceta pedologică se menţine în zone agricole din Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi Moldova
Conţinutul de apă din sol va prezenta, în următoarea săptămână, valori scăzute şi deosebit de scăzute în Dobrogea, local nordul, nord-estul şi estul Munteniei, estul şi sudul Olteniei, izolat în sud-estul Moldovei, relevă prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Astfel, până la data de 30 octombrie 2020, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării.
Potrivit specialiştilor, pe parcursul săptămânii viitoare, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele unde se vor menţine deficite de apă în sol.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge germinarea (70 – 100%), răsărirea (40 – 100%) şi apariţia frunzei a treia (10 – 60%).
În funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla în fazele de germinare (70 – 100%), răsărire (30 – 100%) şi înfrunzire (6 – 8 frunze).
De asemenea, în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua maturitatea tehnologică şi se vor extinde suprafeţele în curs de recoltare.
La pomii fructiferi şi viţa-de-vie din aproape toate plantaţiile se vor înregistra maturarea lemnului şi colorarea sau căderea fiziologică a frunzelor. Totodată, la varietăţile târzii va fi posibilă definitivarea lucrărilor de recoltare.
Din punct de vedere termic, perioada următoare se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9 şi 20 de grade Celsius, abaterile termice pozitive cuprinse între un grad şi nouă grade Celsius, în aproape toate regiunile agricole.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 12 şi 25 de grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între 2 şi 17 grade Celsius la nivelul întregii ţări, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 10 şi 21 de grade, optimă parcurgerii ritmurilor de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă.
Pe parcursul săptămânii viitoare, sunt prognozate precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar pe arii restrânse cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Agrometeorologii estimează că, în perioada următoare, lucrările agricole în câmp vor evolua în general normal, în majoritatea regiunilor. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro